RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het is vandaag 1 april… 1977 (audio)

Bij het wisselen van de dag – heel kort na middernacht al – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dagelijks een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Radio Mi Amigo is terug in de lucht en van plan daarin te blijven

Op 31 maart 1977 kondigde Radio Mi Amigo aan definitief te gaan stoppen met uitzenden ‘wegens de toenemende druk’. De hele week was het naderend afscheid aangekondigd en op vrijdagmorgen 1 april zou er een afscheidsprogramma worden uitgezonden. De luisteraars hadden natuurlijk al begrepen dat het om een 1 april grap ging!

Het idee was gelanceerd door Stan Haag, die dit een mooie gelegenheid vond om de populariteit van de zeezender te testen. Maar niemand had op voorhand kunnen voorzien wat een bizarre wending de grap zou krijgen. Die vrijdagmorgen zouden de reguliere programma’s hebben moeten klinken en dan tussen 11:00 en 12:00 uur was er een afscheidsprogramma gepland vanuit Playa de Aro met Stan Haag, en de boord dj’s Marc Jacobs en Erik Beekman. 

Hoe anders zou het lopen. Op die vrijdagochtend 1 april was het echt helemaal stil op de 192 meter. Dit was geen onderdeel van de grap, maar betrof een serieuze generatorstoring. Bij veel luisteraars sloeg de twijfel alsnog toe. Was het nu toch echt allemaal voorbij? De stilte duurde tot ongeveer 12:00 uur. Toen de zender weer in de lucht kwam, was het Frank van der Mast die namens de organisatie zijn excuses aanbood en uitleg gaf over de ‘in het water gevallen aprilvis’

“En zoals u verwacht is een verklaring nu wel op zijn plaats. U heeft waarschijnlijk gemerkt dat wij vanmorgen niet in de lucht zijn geweest. De reden hiervan was een zeer ernstige dynamostoring, hier aan boord, die inmiddels is opgelost. U heeft de afgelopen dagen van ons kunnen vernemen dat we vandaag op twaalf uur voorgoed uit de lucht zouden gaan. Daarna liet Frank de laatste vijf minuten van ‘het laatste uur’ horen, dat Stan Haag, Marc Jacobs en Ron van der Plas in Playa de Aro hadden opgenomen en dat door de storing niet was uitgezonden.

“Het was dus allemaal een 1 april grap. En het spijt ons te moeten zeggen dat door een enorm technisch probleem hier aan boord dit volledig uit de hand gelopen is. Ik wil daarom namens alle medewerkers en de directie van Radio Mi Amigo verontschuldigingen aanbieden aan alle mensen die door het feit dat we vanmorgen niet in de lucht zijn geweest, geschokt zijn. Radio Mi Amigo is terug in de lucht en van plan daarin te blijven,” aldus Frank van der Mast op vrijdagmiddag 1 april 1977, aan het begin van ‘Baken 16’. (TvH)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx