RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Het is maandag 16 mei… 1977 (audio)

Radio is in hoofdzaak een medium om naar te luisteren. Dankzij het internet en digitale techieken kunnen we u bij RadioVisie steeds vaker meenemen in onze geluidsarchieven. De voorbije weken doken we in ‘Het Blad’ (eerder Radioblad) regelmatig historische programma’s op. Om het overzichtelijk te houden, wordt dat soort audio tegenwoordig opgenomen in een nieuwe rubriek. Om goed uw dag te beginnen, stipt om 07:07 uur. Nostalgie, muziek en de sfeer van toen. 

U luistert naar ‘Stuurboord’ met Marc Jacobs

Uiteraard hadden zeezenders iets speciaals en spraken ze net daardoor meer tot de verbeelding. De naam zegt het zelf; er werd vanaf zee uitgezonden. En die ‘plas’ heeft zowat bij iedereen een speciale aantrekkingskracht. Neem daar nog bij dat dit soort ondernemingen altijd wel flirtte met gevaarlijke situaties en met een zekere illegaliteit. Dan is het plaatje helemaal duidelijk.

Hoe avontuurlijk, zelfs romantisch het voor de luisteraas allemaal leek, zo dramatisch was het soms voor de makers van offshore radio. Vooral voor zij die zich aan boord van de zendschepen bevonden. Men had 42 jaar geleden de techniek van vandaag moeten hebben, een computer met alle muziek. Het was niet prettig als de dj tijdens een zware storm, midden op de Noordzee, alle muziek moet draaien vanaf vinyl. Met als gevolg dat af en toe de naald van de platenspeler alle richtingen uitging.

Toch sloeg Marc Jacobs er zich goed doorheen op 16 mei 1977. Al werd hij zelf af en toe van de ene naar de andere kant geslingerd. Radio Mi Amigo zond uit op de 192 meter. Net zoals Radio Caroline, maar deze laatste gebruikte gelijktijdig de 319 meter. Bij Caroline hadden ze nauwelijks last van de storm omdat de studio zich middenin het schip bevond, onder de waterspiegel. Na ‘Stuurboord’ (18:00 uur) hoort u nog een stukje van Stan Haag’s ‘Juke Box, waarna deze opname eindigt met de zendersluiting door Marc Jacobs om 19:00 uur. 

We gaan terug naar 16 mei 1977, het is 16:35 uur. (TvH)TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx