RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

Hommeles bij NPO Radio 1 en dit is waarom (audio & video)

Er komt na de nieuwe programmering bij NPO Radio 2 ook een nieuwe opstelling bij NPO Radio 1. Eerder lekte uit dat ochtendman Jurgen van den Berg al lang en breed getekend heeft bij Omroep Max en de beoogde kandidaat is om Blok & Toine op te volgen ’s middags, nu nog in handen van AvroTros. Maar zoals zo vaak bij NPO wordt de schijn opgehouden dat iedere omroep mag intekenen op elk tijdstip. Bij deze procedure lijken de verkiezingen in Rusland het meest democratische systeem ter wereld. Noord-Korea is er niks bij. De opperbevelhebber bepaalt en de partijen doen mee aan deze schijnvertoning. Maar sommige omroepen pikken het niet langer en dreigen zelfs met een rechtsgang. Een nieuw hoofdstuk in de NPO dictatuurdit keer bij de nieuwszender.

De omroepen moeten tegenwoordig een heel digitaal plan inclusief begroting, de beoogde presentator, invalpresentator maar ook een representatieve demo in audio inleveren als ze willen intekenen op een tijdstip. Maar nieuw is dat dit ook geldt voor de bestaande programma’s, die al te horen zijn. Zou er geen ontvangst zijn thuis bij zendercoördinator Klaske en NPO audiobaas Jurre Bosman? Hoedanook: de vrij jonge zendermanager Tameling voor NPO Radio 1 (37), die krap anderhalf jaar geleden Laurens Borst opvolgde staat nu al onder druk. Kan ook niet anders met een bemoeial als Bosman.

Met name AVROTROS en WNL schijnen helemaal over de zeik te zijn. AvroTros heeft aan alle voorwaarden voldaan om 14:00-16:00 uur te krijgen destijds, de mismatch tussen Dionne Stax en Toine van Peperstraten daargelaten, die ze hebben opgelost met harde werkster en de modernere Mischa Blok toe te voegen en zo zijn de afgesproken targets gehaald. Waarom moet deze omroep dan dit tijdstip opgeven? NPO Radio 1 is flink gestegen door de coronacrisis dus de smoes van ‘de luistercijfers moeten hoger’ gaat ook niet op. Meer dan 1 procent marktaandeel erbij op jaarbasis en daarmee de grootste stijger in radioland, nog forser gestegen dan Qmusic en NPO Radio 5, die ook flink in de lift zitten.

Hoe is het Omroep Max met Jurgen van den Berg dan gelukt om dat prachtige tijdstip ’s middags te krijgen, zonder bestaand team en plan? Door een ‘moodboard’ in te leveren. Je weet wel, wat knipsels uit de Flair en HP/De Tijd, op een stuk karton geplakt met een Pritt stift. Het programma schijnt trouwens één miljoen per jaar meer te mogen gaan kosten met Jurgen, omdat er minder muziek gedraaid gaat worden dan in de voorganger, dus meer journalistieke inhoud. Maar hoeveel redacteuren heb je nodig voor een anderhalf uur durende show? Twintig?! Of wil Van den Berg een hele dure microfoon versierd met diamanten? Iets wat ik hem natuurlijk gun, maar het blijven ook mijn centen.

Naast Blok & Toine schijnt het sportprogramma B.V.S.C. (tussen 13:30 en 14:00 uur) ook geofferd te gaan worden. De andere sportshow op vrijdag op dat tijdstip lag van de zomer al onder vuur. De vorige zendermanager Laurens Borst wilde op dat tijdstip perse een sportprogramma, de nieuwe zendermanager wil het niet. Het wordt vervangen door Bureau Buitenland. Met (volgens de website) internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Want: wie luistert, weet meer! (de nieuwe slogan van NPO Radio 1). Opvoeden dat luisterpubliek! Wij weten wat ze moeten horen, niks Nederlands nieuws: Duitsland en België zijn interessanter. En we gaan onze zendtijd toch niet verspillen aan zoiets frivools als sport zeg.

Waarom is WNL over de zeik? Nou die hadden ook graag een programma gemaakt ’s middags ergens tussen 14:00 en 16:00 uur, al was het maar een uurtje. Goedemiddag Nederland, met Maaike Timmerman (van WNL’s ochtend TV versie) of Jo van Egmond (nu nog nieuwslezeres bij Coen en Sander op 538, die dus ook solo ambities heeft). Mooie demo’s en plannen voor gemaakt. Geen slecht plan, weer wat vrouwen op de zender, hoe inclusief wil je het hebben? Bovendien: WNL heeft recht op meer zendtijd maar het heeft er alle schijn van dat ze er naar kunnen fluiten, ze lijken zelfs minder zendtijd toebedeeld te krijgen op NPO Radio 1, wel op 2 (waar het minder kwaad kan). Ook AvroTros heeft opnieuw ingeschreven voor 14:00-16:00 uur, met demo’s van maar liefst drie verschillende personen, maar die hebben het ook niet gekregen.

Het was al lang en breed beklonken dat Omroep Max daar komt met Jurgen van de Berg. Waarom moet er dan toch zoveel mankracht, geld en tijd verspild worden aan zo’n schijnverkiezing? Terecht dat er zelfs rechtszaken voorbereid zijn. De gemoederen schijnen tijdens de meest recente zenderredactievergadering zo hoog opgelopen te zijn dat zendercoördinator Klaske demonstratief haar laptop hard dichtklapte. Kortom: bonje in de tent. Op WNL en AvroTros na houden andere omroepen netjes hun mond, want ze zijn er nog redelijk goed vanaf gekomen in het nieuwe schema. Ze weten dat klagen nu op een later tijdstip wel weer eens als een boomerang bij je terug kan komen. En dat is natuurlijk het grote probleem bij de NPO: de omroepen moeten op eierschalen lopen om zich te vriend te houden met dictatoriale bewind van bovenaf. Anders dreigt exclusie.

De onvrede bij NPO Radio 1 wordt ook gevoed door miscommunicatie. Zenderbaas Klaske laat zich bij geen enkel programma zien en wordt in de wandelgangen ook wel ‘de onbenaderbare ijskoningin’ genoemd. Ook werd er niet intern gecommuniceerd naar de programmamakers over de nieuwe slogan en reclamecampagne. Een campagne waar sowieso al veel onvrede over is: de stemmen in de video zijn Lara Rense (vrouw één, volgens zichzelf ‘genderfluïde’), Elisabeth Steinz (vrouw twee, die niet eens te horen is op de zender, alleen in podcasts), aanschuiver Lammert de Bruin (hee, een man) en natuurlijk voor de diversiteit Natasja Gibbs (vrouw drie). Waar zijn de grootheden die zender moeten dragen en het uithangbord horen te zijn? Sven Kockelman, Tijs van den Brink, Jurgen van den Berg. Daar wil je toch mee vlaggen? Oh nee, het zijn drie (witte!) mannen, mee oppassen in deze wakkere tijden!

Nog iets interessants wat me ter oren kwam: uit een rapport vorig jaar over NPO radio 1 is gebleken dat de zender wel heel links is, het verwijt wat de NPO al tijden krijgt. Maar ze schijnen zelfs nog linkser geworden te zijn dan voorheen. Dus des te meer ruimte voor een rechts geluid als dat van WNL, dat ook nog recht heeft op meer en betere zendtijd. Maar WNL generaal Bert Huisjes leeft op zeer slechte voet met NPO Radio 1 adjudant Tameling, dus dat gaat nog oorlog worden. Vanuit de loopgraven van het onmogelijke systeem bij de Nederlandse Publieke Omroep verblijf ik, jouw oorlogsverslaggever, met een kogelvrij vest een veel proviand voor de komende tijd. Wie luistert (z)weet meer!

Patrick Kicken


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zijn ze bij NRJ Vlaanderen nou helemaal knettergek geworden?!

Patrick Kicken: In Nederland lopen we anno 2021 nog maar te kloten We hebben het Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

‘Het lijkt allemaal zo makkelijk, goede radio maken’

Zit je ook zo te genieten van de sfeer met kerst? OK, we mogen nergens Lees verder

Heeft de radio nog wel toekomst?

Het is de vraag die me het meest gesteld wordt als ik met collega’s of Lees verder

Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x