RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
Heynen

Het is vandaag 31 augustus… 1977 (audio)

Op ‘bijzondere’ radiodagen – en dat was 31 augustus – recycleren we graag een programma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u te begeleiden tijdens de nacht, de vroege ochtend, overdag, ’s avonds of wanneer u dat maar wilt. Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

‘Ik vreet mij zelf op als ik weer zo’n Belgische reclame hoor’

31 augustus 1974 was de datum waarop Radio Veronica, Noordzee Internationaal en Atlantis definitief hun uitzendingen vanaf de Noordzee moesten stoppen omdat Nederland vanaf 1 september het Europese Radioverdrag van Straatsburg zou ratificeren, waardoor elke medewerking aan een zeezender vanaf Nederlands grondgebied strafbaar zou zijn.

Aan het begin van zijn ‘Jukebox’ stond Stan Haag (foto bovenaan – credits: Douwe Dijkstra) hier uitgebreid bij stil, en wees ook op het ‘alternatief’ dat Hilversum 3 bood. “Trees Appelman luistert daar dolgraag naar, ik kom zo meteen uitvoerig terug op de brief die wij van Trees Appelman hebben ontvangen”, aldus Stan aan het begin van de ‘Jukebox’, waarna hij de luisteraars opriep om het adres van Trees uit de Noord Hollandse plaats Midwoud te noteren.

Later zou duidelijk worden waarom. Stan nam er alle tijd voor om haar brief in zijn programma te behandelen. Daaruit bleek dat deze jonge dame vond dat Mi Amigo in alles probeerde om Veronica en Noordzee te imiteren, de Belgische reclames waren slecht, en zij begreep niet waarom die Belgen er bijgehaald werden. Trees liet verder weten ‘een gruwelijke hekel’ te hebben aan hen!

Stan legde uit dat Radio Mi Amigo van oorsprong een Belgisch radiostation was. Michelle was ‘een vrouwelijke robot met een mechanische stem’, aldus Trees. Maar er volgde nog meer kritiek van de Noord Hollandse: “De tunes zijn goed waardeloos, ze komen allemaal op hetzelfde neer, Mi Amigo is dit en Mi Amigo is dat”. Ook ergerde ze zich aan het bandje waarop gelachen werd en dat soms door de muziek heen werd gedraaid, en er was ook teveel lawaai in de aankondiging van het nieuws. “En alsof het allemaal nog niet erg genoeg is komt er tussen de nieuwsberichten en het weerbericht weer zo’n Belgisch reclame”.

Stan probeerde uit te leggen dat het Mi Amigo-team in Playa de Aro vrienden en familie in België en Nederland achter had gelaten om op die manier toch radio te kunnen maken, en dat ze het voor de luisteraars hadden gedaan. Ook liet hij enkele toeristen die in de studio aanwezig waren reageren op de brief van Trees. Haar adres werd nogmaals genoemd met het verzoek om te reageren op de brief. Stan besloot met de melding dat ze zich niets van de kritiek aantrokken en Mi Amigo gewoon door zou blijven gaan! 

En natuurlijk werd er ook een toepasselijke plaat gedraaid, de Mi Amigo tune van Bronx met daar doorheen het bandje waarop gelachen werd. Later zou blijken dat de luisteraars van Radio Mi Amigo vele brieven hadden geschreven naar Trees om haar kritiek te weerleggen. Het waren er zoveel dat Trees opnieuw naar Mi Amigo schreef om haar excuses te maken. (TvH)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
5 september 2021 - 11:25 11:25

Dat de laatste jaren van zijn leven niet zo “koosjer” waren toen hij Spanje verliet en koers zette naar Haïti daar in contact kwam met lui die niet zo zuiver op de graat waren, drugskoerier werd en hierdoor een vijftal jaren mocht brommen in een Franse cel, alsook zijn laatste mislukte poging met nepnatuurproducten staat als een paal boven water !
Maar mensen schijnen te vergeten dat Sylvain veel kansen heeft gegeven aan Vlaamse en Belgische artiesten die het zonder zijn steun zij het via zijn platenfirma, de Joepie en zijn radiostation Mi Amigo nooit zover zouden geschopt hebben !!
Zoals zijn Ierse collega van toen met Radio Caroline, was hij in de eerste plaats een rebel die het staatsmonopolie op radio wou doorbreken en daarin is hij wel aardig gelukt…..
Hopelijk komt die film er toch, maak er een mooi en h(eerlijk) verhaal van en laat het samen met een goed uitgekiende soundtrack van die tijd een succes worden ?

Ricky
Ricky
5 september 2021 - 18:33 18:33
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Dat van die drugs ben ik zeker hard tegen. Maar voor de rest deed hij waar iedereen plezier aan had. De muziek van Vlaamse artiesten die zoals u al zei, het niet zover zouden gebracht hebben zonder Sylvain en zijn muzieklabel en zender. Hij was de durver, de kracht achter dit alles. Hij liet alles achter hier in dit bekrompen landje. Familie, vrienden en vooral zijn zaken. Zaken die hij noodgedwongen moest overlaten aan derden. Maar toch hij deed het. Hij verdiende een ereplaats met een GOUDEN medaille en heel veel lof.
Ik heb en had duizend keer meer respect voor hem, dan voor diegenen die het hem moeilijk maakten. Voor die laatsten zal ik NOOIT respect hebben.
En, laat die film dan maar komen he? Er worden zoveel onnozele films gemaakt, waarvan men in het begin niet weet waar ze zouden eindigen.

Ricky
Ricky
5 september 2021 - 10:35 10:35

Dat was de macht van de radio he? Een heel sterk medium. Die toen niet te verslaan was. Maar jammer genoeg toch moest wijken voor…. Ik ga het niet schrijven anders schop ik tegen de schenen van degenen die tegenwerkten.

Frank
Frank
5 september 2021 - 09:39 09:39

Ooit was er sprake van een Mi Amigo film. Gaat dit project nog door?

Jan D.M.
Jan D.M.
5 september 2021 - 19:50 19:50
Antwoord aan  Jean-Luc Bostyn

Een privé sponsor ?

PVM
PVM
2 september 2020 - 00:36 00:36

Van wie was die lach feitelijk in het lachbandje?

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx