Ik zeg het niet vaak. Maar soms heeft Sven Gatz gelijk. Hij verbaasde zich nogal over de bagger die de concurrerende radio’s over elkaar kwamen vertellen. Netwerken die elkaar afbreken. Een mooi voorbeeld is te vinden in een erkenningsdossier dat hier ’toevallig’ op mijn bureau beland is. Het gaat vooral over een bestaand netwerk. Het wordt met de grond gelijk gemaakt. Terwijl dit dossier toch echt van een andere omroep is.
Goede lokale radio’s die een oordeel hebben over slechte lokale radio’s. Het woord hypocriet dekt de lading nog niet voldoende. Men probeerde de overheid wijs te maken dat men ‘echte lokale radio’ maakte. Wat voor andere dan zogezegd weer niet van toepassing was. Dat waren geen echte lokale zenders. Dit terwijl iedereen weet dat echte lokale radio al sinds eind jaren 90 bijna niet meer bestaat. Bij echte lokale zenders denk ik aan Radio Expres, Antigoon, Reflex en Gemini. Heel lang geleden.
Vandaag zenden ook die zogenaamde echte lokale radio’s heel veel geautomatiseerd uit. Met af en toe een voorgelezen regio agenda. Echte lokale radio vandaag? Dan denk ik aan Radio PROS in Haaltert of Minerva in Antwerpen. Daar waar men de telefoon nog oppakt overdag en er een dj is die live programma’s maakt. Juist die zenders zijn nu slachtoffer geworden van deze erkenningsronde.
In plaats van één blok te vormen lieten de verschillende partijen zich netjes uit elkaar spelen. Geen roddel was goed genoeg om de concurrent definitief het zwijgen op te leggen. Met als resultaat dat de overheid kans zag om weer een paar belachelijke regels in te voeren. En bovendien een frequentieplan door te voeren waar echt niemand blij mee is. Zo mag je geen twee lokale radio’s bezitten. Je mag wel twee nationale omroepen exploiteren. Maar de democratie is in gevaar als je twee lokale omroepen exploiteert.
Er werd zelfs een vereniging in het leven geroepen om de echte lokale radio’s te beschermen. Goed ingefluisterd door de administratie media, uiteraard. De VRRO: geen lidgeld, geen statuten, geen rechtsvorm en geen ledenvergaderingen. Maar wel een mening die serieus werd genomen. Hoogvermogen voor lokale radio was niet nodig. En meer dan één omroep exploiteren moest uit den boze zijn. Met verbazing las ik dan ook een artikel in het Belang van Limburg over een ‘lokale radio’ die wel een hoogvermogen zender kreeg.
De nieuwe erkenningen moeten nog ingaan, de nieuwe regels nog gehandhaafd. Zouden zelfs de hoofdrolspelers gewoon een rolletje gespeeld hebben? De regisseur in dit hele verhaal? De administratie media. Hun agenda is compleet. Een troostprijs voor SBS, netwerken die niet gaan scoren en slechte frequenties voor onafhankelijke spelers in steden. Met als einddoel dat het duopolie Medialaan/VRT rustig verder kan blijven bestaan. Uiteraard zonder erkenningsronde voor de grote spelers.
Bij Medialaan lachen ze met de kosten van de DAB+ verplichting. Met de omzet die men daar maakt is dat immers een lachertje. Een goed excuus om te verlengen. Want eender welke nieuwe partij had de voorwaarde om op DAB+ te gaan er graag bijgenomen. We maken ons klaar voor een Medialaan met al bijna drie decennia twee commerciële radio-omroepen met dezelfde vergunning. Ze lijken wel eigenaar van de frequenties. Iets dat de lokale radio’s uiteraard niet zijn.
Is getekend: Victor Olsen