RadioVisie

  • .
    .

Het gaat niet goed met de persvrijheid in de Lage Landen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De eerste sporen van wat later RadioVisie zou worden, zijn terug te vinden in 1970. Drijfveer was toen het correct informeren over vrije radio en waar haalbaar, het fenomeen ook steunen. Een idee gebaseerd op persvrijheid. Een halve eeuw later gaat het niet goed met dat laatste. Ook niet in België. Ons domein is radio, maar persvrijheid is dat even zo.

Ons land is elf plaatsen gezakt op de jaarlijkse persvrijheidindex van Reporters Sans Frontières (RSF), die net werd gepubliceerd. We staan nu op plekje 23, het slechtste sinds het begin van deze rangschikking. “Journalisten genieten een relatief hoge mate van vertrouwen in België, maar staan tijdens demonstraties bloot aan geweld van de politie en demonstranten. Ook is er sprak van online bedreigingen, vooral gericht tegen vrouwen”, zo lezen we. Landen zoals Costa Rica, Namibië, Seychellen en Jamaica gaan België voor. 

De lijst wordt aangevoerd door respectievelijk Noorwegen, Denemarken en Zweden. Estland staat op plaats vier. Nederland doet het nog slechter dan België en zakte maar liefst 22 plaatsen naar 28 omdat journalisten er volgens RSF ‘in toenemende mate onveilig zijn’. Noord-Korea is laatste, op 180. (TB)

° Rapport ‘Reporters Sans Frontières’


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx