RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het falende DAB+ beleid van de overheid

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een samenvatting van de tekortkomingen

Geen perspectief voor lokale radio

Donderdag 4 april werd de vraag van commissielid Katia Segers, over de verdere digitalisering van de radio in Vlaanderen, behandeld in de Commissie Media (vanaf 2:01:35). Wij berichtten daar gisteren al uitgebreid over. Voorlopig is er blijkbaar geen enkel perspectief voor lokale radio. Er is zelfs geen garantie dat er ooit een oplossing komt, want zoals minister Sven Gatz zegt ‘frequenties zijn schaars’. Als die er niet komt betekent dit het digitale doodvonnis van de lokale radiosector.

Gisteren was meteen ook de laatste vergadering van de Commissie Media. De verkiezingen komen eraan en dan gaat iedereen eerder op campagne dan in vergadering. Er werd dan ook joviaal met bloemen naar elkaar gegooid. Het was tevens een afscheid nemen van deze mediaminister, die de digitalisering in gang zette. Hoe was dat parcours? We zetten een aantal aspecten, één per één, op een rij. 

Geen maatschappelijke discussie over digitale uitsluiting lokale radio

Al geruime tijd geleden stelden verschillende providers een aantal plannen op om ook plaats te maken voor regionale radio op DAB+. Minister Sven Gatz koos er echter voor om die niet te bespreken in de kamer. Ondertussen werden alle beschikbare frequenties gebruikt voor landelijke omroepen. 

Er is in het parlement zeker een ruime meerderheid voor het digitaliseren van lokale radio. Dat parlement is echter vooraf niet op de hoogte gebracht van het feit dat 5A/D de laatst beschikbare DAB+ capaciteit was. Concreet betekent dit dat de minister er alleen over besliste om regionale omroepen uit te sluiten van digitalisering. 

Er waren wel de voortdurende ‘beloftes’ dat dit ‘under construction’ was, zoals reeds in januari 2018 door consultant Jacqueline Bierhorst getoond in een presentatie. Daar bleef het echter bij. Zoiets is een democratie eigenlijk onwaardig. 

Geen onderzoek naar economische haalbaarheid

Er zijn nu in totaal 12 publieke en 24 commerciële (of gewoon private) omroepen mogelijk op nationale DAB+. Het werd herhaaldelijk voorgesteld als ‘de vernieuwing’ op digitale kanalen, vele omroepen zijn slechts een non-stop muziekversie onder de naam van een omroep. Niemand vroeg zich blijkbaar ook af of zo’n 36 ‘nationale’ omroepen op DAB+ financieel wel leefbaar zouden zijn, alleszins ontbrak elk onderzoek.

Een distributie-monopolist

Norkring is hier de enige distributeur van DAB+, daardoor bepalen zij – zonder inmenging van de overheid – niet alleen de voorwaarden (prijs, e.d.), maar zelfs wie er mag uitzenden, of niet. Met 24 beschikbare plaatsen moet dat toch het gevoel geven om op de stoel van de minister te kunnen zitten.  

Geen inhoudsbepalingen

De distribiteur mag niet alleen vrij kiezen wie uitzendt op de kanalen, hij mag ook de invulling vrij bepalen. Er bestaan immers geen decreten voor de invulling van de mux, daardoor kunnen er allerlei uitwassen ontstaan. Zo zijn er dus al grote mediagroepen die non-stop kanalen hebben gelanceerd. Lege dozen om in lokale radio termen te spreken.

Dat is waarschijnlijk niet omdat er zoveel vraag zou naar zijn, het lijkt eerder een vorm van ruimtebezetting, om zo het aantal spelers beperkt te houden. Radio bedrijven die tot vijftig miljoen euro omzetten, kunnen daarin gemakkelijk investeren, als ze dat willen. Door het ontbreken van enige wettige regelgeving zou – in principe – zelfs extremistische propagandaradio mogelijk kunnen zijn.  

Geen uitgebreider aanbod

Het is bewezen dat DAB+ meer succesvol kan zijn als er een verrijkt aanbod is. Behalve het tijdelijke (volgens sommigen) One World Radio van Tomorrowland, beperkt de keuze zich tot de al bestaande omroepen op FM. Die worden dan ‘aangevuld’ door de non-stop kanalen die we al noemden. 

Velen roepen ook een beperking van DAB+ in als groot nadeel: de Nederlandse en Waalse omroepen zijn op DAB+ niet meer te ontvangen. Dat is toch opmerkelijk, zeker in grensgebieden en in streken zoals de as Aken-Hasselt-Luik-Maastricht, en nog breder in de Euregio. Tenslotte is in Vlaanderen ook lokale radio niet aanwezig, in tegenstelling tot andere landen waar dit onmiddellijk mee voorzien werd. De consument kan dat eerder zien als een verschraling van het aanbod.

Geen gedwongen transitie

Het is al vaak gesteld dat de grote mediagroepen in Vlaanderen commercieel niet zo goed zouden draaien. Minister Sven Gatz stelde eerder al dat ‘radio de netto-verdiener is om televisie te financieren’. Die grote spelers zouden dan natuurlijk helemaal geen behoefte hebben aan meer concurrentie.

Digitalisering betekent immers meer concurrentie, dat is al bewezen in andere landen. In Vlaanderen is de grote reclamekoek ondertussen verdeeld onder de uitgevers, als die verdeling ook voor DAB+ zo kan blijven zal geen enkele uitgever echt protesteren. Ze zullen hopen dat FM zo lang mogelijk blijft, ondertussen afwachten, en geen fanatieke promotie gaan voeren. Voorlopig dus enkel een verplicht nummertje tijdens het eindejaar. 

De maatschappelijke relevantie van VRT radio

Voor er DAB+ kwam beschikte de VRT over vijf omroepen, met DAB+ zijn er dat plots twaalf geworden, een complete mux voor hen alleen. Daarover is weer geen maatschappelijk debat gevoerd. De publieke omroep werd zelfs in een bevoordeelde positie geplaatst door de overheid (beheerder) zelf, met een mux voor hen alleen.  

Onlinediensten als MNM Hits (of zo) werden daardoor gepromoveerd tot volwaardige ‘omroepen’, alhoewel het toch te betwijfelen is of dit wel echt een publiek karakter heeft. Bovendien is er de vraag of het nog wel wenselijk was om een publieke omroep, die al meer dan 60% marktaandeel heeft, nog eens extra producten te laten lanceren.  

Het algemeen belang

Iedereen kan en mag een mening hebben over het DAB+ beleid in Vlaanderen, in al zijn aspecten. Die zijn echter niet, of niet goed behandeld in de Commissie Media. Als er voor bepaalde beslissingen een draagvlak bestaat, dan kan die beslissing in het algemeen belang worden genomen. Maar is het redelijk dat de minister van media zelf beslissingen neemt zonder er een discussie over te voeren?

Als er echter zaken worden afgedekt, niet behandeld, of zelfs onder de mat worden geschoven, dan kan van democratische besluitvorming geen sprake meer zijn. In het hele DAB+ verhaal zitten er toch minstens een aantal beslissingen die zeker niet voor iedereen een grote verdienste zouden zijn in de vier jaar van minister Gatz. Voor hen is het te hopen dat daarin verandering komt in de komende legislatuur.

Ondertussen lopen alleen over het DAB+ verhaal al drie gerechtelijke procedures bij de Raad Van State. Het kan dus goed zijn dat de rechter hiermee het beleid zal bepalen. Dergelijke procedures, en vele andere, verraden dat het beleid van de afgelopen jaren in elk geval niet door de hele sector op handen werd gedragen. Het radiobeleid van de Vlaamse overheid staat dus in elk geval nog volop ter discussie. (VO)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking Lees verder

DPG-radio’s herschikken hun DAB+-capaciteit

Er zijn sinds vrijdagavond allerlei (onaangekondigde) wijzigingen vastgesteld aan de commerciële mux 11A (Vlaanderen 1) Lees verder

VRM trekt streep onder vaudeville rond kanaal 10

De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren Lees verder

BNL: ‘Ook VBRO-erfenis doet ons pijn’

Naar aanleiding van ons bericht van gisteren, dinsdag 18 augustus, over het plotseling verdwijnen van Lees verder

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De zaak Kanaal 10: in afwachting van lokale DAB+ geniet u van… natuurprogramma’s

De Noors-Vlaamse zenderoperator Norkring heeft blijkbaar zijn excuustruus in stelling gebracht om het kanaal 10 Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Meer over Norkring

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx