RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het einde van Laser 558 (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vandaag: exact 36 jaar geleden

Na de close down van Radio London in augustus 1967 en met de financiële catastrofes van Swinging Radio England en Britain Radio een jaar eerder, allen offshore radioprojecten gefinancierd met Amerikaans kapitaal, was de interesse van Uncle Sam voor nieuwe gelijkaardige initiatieven, bedoeld voor het Verenigd Koninkrijk, zo goed als verdwenen.

Maar niks is definitief, ook niet in radioland. Al duurde het tot 24 mei 1984 vooraleer er opnieuw een ‘Amerikaanse’ zeezender in Het Kanaal opdook. Het commercieel succes moest snel komen want de investeringen waren groot geweest in Laser 558. Het Top 40-format en de professionele invulling door dj’s als Jessie Brandon en Rick Harris boden perspectieven. Ondanks de positieve reacties van de luisteraars en een postkaart van Sir Paul McCartney, bleven de echt grote reclamecontracten achterwege. Bovendien werd er zowat continu gesukkeld met de technische kant van het project.

Problemen in het kwadraat

De stijgende populariteit zette trouwens kwaad bloed bij enkele lokale Britse stations. Zij kaartten bij de bevoegde minister van technologie Geoffrey Pattie de oneerlijke concurrentie aan. De politicus stuurde prompt het observatiechip ‘Dioptric Surveyor’ de zee op om de bevoorradingen te dwarsbomen. Meteen werden ook de collega’s van Radio Caroline/Monique het slachtoffer. Zij waren in de lucht op een boogscheut afstand vanaf de Ross Revenge.

De blokkade, die als ‘Eurosiege 85′ bekend werd, leidde tot ongeziene cowboytaferelen waarbij ooit een woedende dj Mike Barrington van Radio Caroline bijna het vuur op de ongewenste bezoekers opende. De genadeloze aanpak van de overheid verhoogde de spanningen tussen beide zeezenders. Het gebrek aan een degelijk beleid bij Laser en de achterstallige salarissen leidden op 18 september 1985 tot het vertrek van sterkhouders zoals Charlie Wolf, Tommy Rivers en Chris Carson.

Het einde

Kort voor de winter van 1985 waren er alweer speculaties over de aandeelhouders. Britse kranten meldden zelfs het faillissement van het project. Sommige journalisten pakten uit met verhalen over muiterij onder de bemanning en over een schrijnend gebrek aan voedsel en aan olie. De verslechterde weersomstandigheden brachten het zendschip – de MV Communicator – op 5 november, tijdens hevig noodweer, in een bijzonder lastig parket.

Na een continue herhaling van de noodsignalen door Craig Novak verdween het station vanwege generatorproblemen om 12:20 uur Engelse tijd definitief uit de lucht. Later bleek dat kapitein Patrick Paternoster de handdoek in de ring had gegooid en om hulp had gevraagd.

Ontluisterende epiloog 

De dag nadien voer het zendschip naar de haven van Harwich waar het aan de ketting werd gelegd. Alle medewerkers werden door de politie ondervraagd. De drastische ontwikkeling kreeg uitgebreide aandacht bij Radio Monique en bij Radio Caroline. Andy Johnson, Susan Charles en Neil Francis onderbraken de programma’s met korte nieuwsuitzendingen en gaven een overzicht van de woelige geschiedenis van Laser 558. (FVM)

° Fotocredits : Peter Harmsen


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radiozendschip houdt open dagen (video)

Een lichtschip is tegenwoordig een unicum, eentje met een radiostudio aan boord is dat al Lees verder

Bijzonder Radio Caroline weekend op komst

Een groep dj's die in de jaren '70 op het radiozendschip de MV Mi Amigo Lees verder

Release party nieuw boek Leo Weijers

De release party voor pers en genodigden van ‘Zo te sterven op het water; een Lees verder

Retro Monique Top 50 – Moeilijk gaat ook

Op 30 april 2022 worden alle vijftig de liedjes, inclusief de reclames en jingles van Lees verder

Blad 1455: Radio GRK, Voice of Peace, NPO Radio 2

• Radio GRK viert Toots Thielemans 100 • Voice of Peace herleeft eenmalig op Goede Lees verder

‘Veronica Top 40’ uit 1977 herleeft op Paaszaterdag

De lijst was op zondag via Mi Amigo te beluisteren. Op Paaszaterdag 16 april 1977 Lees verder

Blad 1437: Radio 1, Nova FM, Serge Haderman (video)

• Wat 'fake news' zoal doet met een mens • Denemarken zet kavel FM5 opnieuw Lees verder

Ferry reanimeert Monique

Monique Top 50 van 22 maart 1987 herwerkt voor uitzending aanstaande zaterdag 26 maart tussen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
7 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
jaques
jaques
5 november 2021 - 10:14 10:14

Wat een fantatische periode op radio gebied, 3 zeezenders on air, samen met Radio 1 (bbc) werd er weinig naar FM geluisterd bij ons thuis… verre vervlogen memories, maar met een heel warm gevoel.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
5 november 2021 - 09:28 09:28

Laser klonk TE Amerikaans en flitsend met goede dj’s zoals Charlie Wolf en Jessie Brandon dat wel, maar ze wisten niet veel over de Noordzee en dat bracht hen sedert de start in technische problemen, terwijl de Amerikaanse investeerders ook niet veel geduld hadden ……

RCL
RCL
6 november 2021 - 10:57 10:57
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

TE Amerikaans en flitsend – dat zeggen ze van onze radioshows ook, soms zelfs in heel negatieve reacties. Vond jij dit dan OK, of net niet Claude?

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
6 november 2021 - 16:18 16:18
Antwoord aan  RCL

Over welke radioshows heb je het nu over ?
Ik kan alléén maar zeggen dat zowel de Britse als de Europese luisteraars van toen maar matig de presentatiestijl van Laser konden pruimen, zodat zij nooit de
geschiedenis zijn ingegaan als bv Veronica en Caroline !
By the way, was jij al geboren toen Laser on air was ??

J. D.M.
J. D.M.
9 november 2021 - 13:30 13:30
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Met veel plezier naar geluisterd. Goede ontvangst in de streek van Aalst.

Rett
Rett
12 november 2021 - 00:22 00:22
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

ik reed al met de auto rond toen Claude 😉 Ik herinner me zelfs nog levendig de eerste uren van Monique.

Ik had het over bvb de 80s Heaven radio show ( aqln.lu ). Hier op het continent wordt die show niet zo gesmaakt, te zeer 80s stijl, wat overigens wel de bedoeling was toen we hem van de BBC over namen (ook voor hen was het net iets te amerikaans). Op Laser waren de dames doorgaans wel wat rustiger, DLS en CW bvb maakten meer herrie. Bij Caroline was het eerder wisselvallig, de ene keer een fantastische jock, de andere keer een absolute beginner. Enige stabiliteit in de kwaliteit is er pas gekomen toen Caroline de 558 over nam met een programma dat wat consequenter was qua stijl ook.

Ricky
Ricky
5 november 2020 - 17:26 17:26

Mijn geluk kon niet op, op dit moment. Drie radiozenders op de zee.
Ik verdeelde hen per dag. Iedere dag een andere. Zo kregen ze elk evenveel van mij.
Groeten
Ricky

Don`t copy text!
7
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x