RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het einde nabij voor radioportaal-pionier vTuner?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het lijkt van kwaad naar erger te gaan met vTuner, een pionier onder de internetradio-directories. Steeds meer grote merken lijken het Amerikaanse bedrijfje, dat al twee decennia wereldwijd veruit de meest accurate catalogus heeft van internetradio-streamadressen, de rug toe te keren.

Vorig jaar al maakte Bose voor zijn SoundTouch de veelbesproken overstap van vTuner naar TuneIn. Begin maart maakte ook Yamaha een einde aan de overeenkomst met vTuner, nadat er begin januari een grote uitval was bij vTuner. Dat leidde bij een heel aantal Yamaha-modellen tot een firmware-update waarbij de radio-index van vTuner werd vervangen door die van airable.radio. Yamaha publiceerde hier een overzicht van de ‘getroffen’ modellen. Oudere toestellen van Yamaha blijven echter wel gewoon werken met vTuner. Voorlopig werkt ook de specifieke link voor Yamaha-toestellen nog, al worden de laatste maanden regelmatig problemen gemeld.

Nu komt daar voor vTuner nog een breuk met Frontier bovenop. Frontier Silicon was voor vTuner een belangrijke “development partner”, waarbij deze laatste enkel instond voor de API en het beheer van de databases van Frontier’s eigen Internet Radio, een index van zowel radiostreams als podcasts. Op 1 mei was daar een grote uitval, waardoor wereldwijd honderdduizenden IP-radiotoestellen plots 11 uur lang geen enkele stream meer konden spelen. Bij Frontier werd de schuld bij vTuner gelegd. Het conflict is op enkele dagen blijkbaar zo geëscaleerd dat Frontier besliste om al met ingang van 7 mei helemaal te breken met vTuner.

Gisteravond is Frontier na een firmware-update overgeschakeld op airable.radio, al houdt Frontier het zelf vaag op “a new provider for the Internet Radio and Podcast directory”. De gevolgen zijn echter behoorlijk drastisch, want honderdduizenden IP-radiotoestellen wereldwijd, die softwarematig met Frontier werken, zijn meteen al hun ‘favorieten’ kwijt. Het gaat om vele tientallen merken en modellen.

Ook het bestaande Frontier-portaal voor de gebruikers is verdwenen en vervangen door een algemene support-pagina. Voorlopig kunnen gebruikers hun ontbrekende radiostations enkel laten toevoegen door een ‘support ticket’ in te dienen. Zelf je favorieten online beheren is niet meer mogelijk. Ook kun je niet langer radiostations toevoegen als abonnementhouder (voor diensten als bv. Calmradio). Volgens Frontier ging het om deze oplossing ofwel zouden alle betrokken toestellen volledig onbruikbaar zijn geworden.

Over de radiocatalogus van airable.radio is overigens bijzonder weinig geweten. Het achterliggende bedrijf heet ‘TuneIn’, maar dat is – voor alle duidelijkheid – een heel andere TuneIn dan degene die we al jaren kennen van de radio-app. De index van airable is ook nergens consulteerbaar online.

Parasieten

Bij vTuner is er voorlopig geen reactie op de recente verwikkelingen met Frontier, maar blijkbaar gaat het vooral om een financiële kwestie tussen beide partijen. Op het gebruikersforum van Bose dook afgelopen week een opmerkelijke reactie op van vTuner-oprichter en -CEO Peter Johnson. Hij noemt zowel airable als TuneIn onverbloemd ‘parasieten’. “Het kost geld om een echt goede database te onderhouden, zoals vTuner dat open doet, niet beperkt tot enkel het vermelden van stations. Ik en de mensen in mijn bedrijf zijn daar niet rijk door geworden. We doen het al sinds 1998 omdat we houden van het idee dat alle stations ter wereld beschikbaar zijn. Maar nu lijkt het erop dat ik vTuner binnenkort zal moeten sluiten. De elektronische consumentenbedrijven willen alles gratis, hoe slecht de kwaliteit van de service ook is.”

De verschillende conflicten in dit wereldje bewijzen alvast dat het een bijzonder delicate zaak blijft om te investeren in een IP-radio, zolang de fabrikanten zich maar weinig lijken te bekommeren om de kwaliteit van de gehanteerde radioportals. Op de internationale consumentenfora is er overigens al langer toenemende druk op de fabrikanten om de gebruikers gewoon zelf de mogelijkheid te geven om portals toe te kunnen voegen, in plaats van een bepaalde portal op te dringen. Toestellen waar dat mogelijk is moet je echter met een vergrootglas gaan zoeken. (RDS)

Lees ook: Analyse: het Frontier-debacle is een wake-up call voor IP-radio


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

20 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
iRon
iRon
10 oktober 2022 - 11:09 11:09

Parasieten?
VTuner verplicht mij jaarlijks te betalen (inmiddels al weer $5,-) voor een onnodige gefabriceerde functionaliteit die ik eigenlijk al betaald heb met de aankoop van mijn tuner/versterker (Marantz SR5010).
Radio is gratis en wordt betaald vanuit de reclame of een ander hoek (maar zeker niet door VTuner), Het zou gewoon moeten werken net zoals b.v. DAB radio.
Maar omdat mijn tuner/versterker een hardcoded internet adres heeft naar het VTuner domain (https://marantz.vtuner.com/) hebben ze zich mijn inziens een oneerlijke machtpositie toegeëigend.
M.a.w., ik wil helemaal geen VTuner, met een slecht en achterhaald interface om mij radio stations te selecteren uit meer dan 47.000 stations, wat een onzin.
Als het moet, pluk ik zelf wel een stuk of 10 URLs van het internet en plak die wel ergens in. In mijn voorkeuren verandert nauwelijks iets (en verwacht dat dit voor de meeste gebruikers opgaat),
maar eigenlijk mag ik van internet radio functionaliteit verwachten dat er een standaardlijstje met populaire radiozenders aanwezig is op bases van mijn locatie en dat ik daar niet voor hoef te hacken met iets van YCast.

Jan
Jan
6 augustus 2019 - 10:52 10:52

3 dollar betaald en weer muziek v tuner

Kees
Kees
15 augustus 2019 - 19:38 19:38
Antwoord aan  Jan

Beste Jan,
Jammer van je 3 dollar.
In dit stuk staat dat dat de eigenaar vTuner binnenkort zal moeten sluiten (kopje parasieten). Is het niet beter de leverancier van jouw receiver aan te spreken dat je een goed functionerend apparaat denkt te hebben gekocht. En zonder deze functionaliteit het apparaat niet voldoet. Eventueel de koop ontbinden. Jammer dat de fabrikant vTuner de schuld geeft van alles, maar zij vergeten hun klanten. De fabrikant heeft gemakheidshalve de link gelegd naar en niet verder gedacht aan de toekomst. Een updat zou de oplossing zijn maar daar hebben ze geen zin in.
Beter is een apparaat te kopen waarbij je zelf de link in kan geven naar de streamingdienst of beter nog de link mbv een computer zelf in kan geven. Geen derde partij, onafhankelijk.
Ik heb het al meegemaakt met mijn smart tv (Samsung) en nu met mijn Yamaha receiver.

Jan
Jan
12 augustus 2022 - 10:10 10:10
Antwoord aan  Jan

Hoe moet je betalen aan Vtuner.Ik wil het graag doen, maar weet niet hoe…Help

Iwan
Iwan
11 mei 2019 - 09:33 09:33

Ik vroeg me al af waarom mijn eigen internet radio zenders niet meer werkten via die radio’s, dit is dus het probleem. Bijzonder vervelend nu ik weer deze radio zenders moet laten toevoegen zonder enige doorlooptijd te zien. Enig voordeel is dat ik zie of het ticket nog open staat of al reeds gesloten is.

Jos De Groeve
Jos De Groeve
8 mei 2019 - 20:47 20:47

Heel interessante bijdrage.Bose biedt sinds begin dit jaar de mogelijkheid om zelf de URL van de stream in te geven.Maar het blijft een gedoe.

Pascal VDM
Pascal VDM
8 mei 2019 - 19:33 19:33

Voor wie toch nog zijn toegevoegde radiostations of deze opgeslagen in favorieten wil raadplegen/nazien, kan het via een link van Ruarkaudio.
Dit is dezelfde portal van FS. Ik heb zelf geen ruark radio maar je kan normaal inloggen met e-mailadres en paswoord van Frontier silicon. Voor wie het wil nazien : http://radioportal.ruarkaudio.com/setupapp/ruark/asp/AuthLogin/SignIn.asp?sLogoutType=OUTCOMPLETE&lngy=&sAuthErr=sp2

P. De Vrieze
P. De Vrieze
8 mei 2019 - 21:16 21:16
Antwoord aan  Pascal VDM

Virtual host not found on this server… De link werkt niet.

Alex De Groot
Alex De Groot
9 mei 2019 - 00:31 00:31
Antwoord aan  Pascal VDM

De Link werkt niet

Pascal VDM
Pascal VDM
9 mei 2019 - 20:25 20:25
Antwoord aan  Alex De Groot

Inderdaad stel het vast. Werkte gisterenavond nog maar blijkt ook al gedaan te zijn.

P. De Vrieze
P. De Vrieze
8 mei 2019 - 18:15 18:15

Zo ook de Silvercrest radio’s uit de Lidl die ook werken met Radio Frontier. Ik heb daarnet 2 URL’s doorgestuurd om toe te laten voegen aan de database. Benieuwd wanneer die toegevoegd zullen zijn.
Maar los daarvan is een systeem waarbij je zelf geen favorieten kunt toevoegen en beheren onwerkbaar. Enkel de laatste 10 bezochte online radiostations worden onthouden door mijn toestel. De overige moet je gaan zoeken. Heb het daarnet nog geprobeerd met “Nostalgie Chansons Françaises”. Klikken op Stationslijst > Stations > Locatie > Europa > Frankrijk en daarna met de pijltjestoets MINUTENLANG scrollen om bij de “N” terecht te komen. Begin er maar aan.
Ik hoop ten stelligste dat je opnieuw eigen favorieten kunt gaan indelen in eigen lijstjes

C81
C81
8 mei 2019 - 19:22 19:22
Antwoord aan  P. De Vrieze

Het lijkt er niet echt op, als ik de berichten op Twitter zo lees. De nieuwe service, Airable, biedt van nature gewoon geen menu-structuren en dergelijken aan.

Robert
Robert
8 mei 2019 - 20:11 20:11
Antwoord aan  P. De Vrieze

Je kan search doen via applicatie gsm UNDOK.. Heel gemakkelijk en snel!

P. De Vrieze
P. De Vrieze
8 mei 2019 - 21:28 21:28
Antwoord aan  Robert

Bedankt om mee te denken, ik heb de app geïnstalleerd, maar ik mis de functie om het gevonden station op te slaan in een favorietenlijstje. Als ik elke keer een search moet doen met mijn GSM om een station te vinden… Bovendien moet je dan al je smartphone bij de hand hebben. Een radio dient op zichzelf te staan, vind ik. Met de stations direct beschikbaar.

Ron van Doremalen
Ron van Doremalen
12 mei 2019 - 10:57 10:57
Antwoord aan  P. De Vrieze

Als je in Undok je actuele station ziet zit er links boven bij het logo van het staion een 3-tal punt streepjes “O ___”. Als je daar op drukt moet je in lijst met presets komen. Dan op + drukken op welke posities je het station wilt hebben.

Patrick Moedbeck
Patrick Moedbeck
8 mei 2019 - 17:59 17:59

Waar zijn nu die roepers dat internetradio zoveel beter is dan FM en DAB+? Kan iemand mijn 4 tuners / radiotoestellen komen herprogrammeren? Wat een gedoe is me dat!

Robert
Robert
8 mei 2019 - 20:13 20:13
Antwoord aan  Patrick Moedbeck

Niet overdrijven hoor…het is niet zo moeilijk. 5 min werk zeker als je UNDOK applicatie gebruik via smartphone

Tommy
Tommy
23 juni 2019 - 22:13 22:13
Antwoord aan  Robert

En als je nog radio’s hebt die daar niet mee werken? 😛

(in mijn geval 1 Medion exemplaar van +- 10 jaar oud en 1 recentere)

Hans
Hans
8 mei 2019 - 16:44 16:44

Inderdaad ook problemen met mijn Sangean internet radio. @Radiovisie: dank voor de nuttige informatie!

Rett
Rett
8 mei 2019 - 13:21 13:21

oei, slecht nieuws. Onlangs inderdaad eens een uitval gehad op de Pioneer. Probleem was na een tijdje wel opgelost door opnieuw aan te melden. Voor zo’n dure toestellen echter geen fijne situatie dat de goeie werking afhangt van zo’n kleine providers.

Don`t copy text!
20
0
Deel hier gerust uw gedachtenx