fbpx

RadioVisie

  • .
    .

Het ‘ei’ van PROS 

Even was er twijfel bij de redactie in welke rubriek dit bericht thuishoort. ‘Lokale Helden’ is de plek waar alle nieuws rond en over… lokale radio terecht komt. Tot voor 1 januari 2018 had ook PROS er zijn vaste stek. Maar voldoet het Heldergemse station nog wel aan die ‘plaatselijke’ voorwaarde? Programmatorisch uiteraard wel. Want PROS klinkt nog steeds zoals voor de diefstal van hun FM-frequentie. Puur technisch is het station echter wel wereldwijd te ontvangen. De vraag blijft of dit een opwaardering dan wel een degradatie is?

PROS is niet enkel daarom een ‘geval apart’. Het station was en is één van de meest ingebedde lokale radio’s van Vlaanderen. Niemand die ook maar durfde vermoeden dat ze hun FM-erkenning zouden kwijtraken. Toen dit toch gebeurde werd even gevloekt, geslikt en gezucht maar al snel werden alle hens aan dek geroepen om de doorstart als webradio tot een succes te maken. Wat het inmiddels ook is geworden.

Kermisradio wordt ook lenteradio

In tegenstelling tot vele andere lokale zenders die door het verlies van hun FM-licentie noodgedwongen doorgingen als webradio, is PROS er wel in geslaagd om enerzijds in de actualiteit te blijven en anderzijds mede daardoor veel luisteraars aan zich te binden. Niet zelden zijn er pieken tot zeshonderd luisteraars via de diverse streams. Een aantal oren waar zelfs lokale radio’s mét een FM-frequentie van dromen.

Eén en ander heeft uiteraard ook te maken met de verkoop van de juiste ontvangers door PROS zelf. En met de financiële steun van de gemeente Haaltert die minder bedeelden tegemoet komt bij de aanschaf van een digitaal toestel. Zo werden er gisteren weer tachtig exemplaren aan de man/vrouw gebracht. Daarvoor worden zogenaamde ‘ophaaldagen’ in het lokale radio-praathuis gehouden. De toestellen van het prima merk Lenco gaan voor 60,00 euro van de hand. Indien nodig gaan PROS-medewerkers ze bij de kopers thuis zelf installeren.


Twee keer twee weken

Maar ondanks de vele digitale luisteraars is en blijft een deel van de regio verstoken van het vertrouwde PROS-geluid. Niet iedereen heeft een internetverbinding, toch essentieel om de zender te kunnen ontvangen. Daarom keert PROS terug op FM. Tijdelijk weliswaar, maar dat mag de pret niet drukken. Vanaf 1 mei aanstaande tot en met de 28ste van diezelfde maand is men te beluisteren in de Heldergemse regio op 97.7 FM dankzij de bekende evenementenvergunning. Zoals de benaming het inhoudt, wordt deze tijdelijke vergunning toegekend om een lokale gebeurtenis te ondersteunen.

Daarom wordt de terugkeer van PROS in de analoge ether ingedeeld in twee periodes waar van alles gebeurt. Aaneensluitende weken bovendien. Het ei van PROS, als het ware. De eerste twee weken wordt er ‘kermisradio’ gemaakt (kermis in Haaltert en Moederdag), de volgende weken wordt dat ‘lenteradio’ (kermis Heldergem). De terugkeer op FM wordt ingezet met de traditionele ‘Dag van het Nederlandstalige lied’. Op 1 mei te beluisteren tussen 06:00 en 20:00 uur. Luisteraars kunnen hun vijf favoriete nummers trouwens hier doorgeven. Zaterdag jongstleden 7 april, kregen de terrasmeubelen alvast een grote beurt, want er wordt opnieuw veel volk verwacht in en aan het PROS Praathuis tijdens de komende evenementen-uitzendingen.

° Radio PROS
° Fotocredits: PvB


Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Erwin
Erwin
12 april 2018 - 03:05 03:05

@Sandro
De artikels zoals in de media veelvoudig zijn verschenen omtrent radio PROS en het zogenaamd “stelen” van hun frequentie vind ik een beetje zielig. Dat MIG dit pakket heeft binnengehaald, en de getoonde afgunst richting de “winnaar” is neerbuigend. Iedereen wist vooraf dat men ook verliezer kon worden. Part of the game. Of dit zoveelste catastrofale frequentieplan nu echt nodig was? Neen, absoluut niet. Gatz besliste op eigen houtje dat als je in werkelijkheid maar interesse had in één frequentie je een heel cluster van bijvoorbeeld nog eens 2 zenders erbij MOEST nemen. Alles of niks dus. De enige uitweg om toch minstens iets over te houden was om het maximum aantal cluster per VZW aan te vragen om de kans te vergroten dat je nog iets overhoudt. Zie het als een soort “joker”. Ik heb het beleid van Gatz via allerlei kanalen (o.a zijn facebook) afgekeurd. In het begin zeer vriendelijk, maar omdat hij amper reageerde en steeds weer hetzelfde verhaal ophangt werd het steeds grimmiger. Het merendeel van de bestaande omroepen die tot 31 december jongstleden actief waren hadden veel liever één enkele zender met een comfortabel vermogen van pakweg 300 w erp gehad dan de huidige herverdeling waar je nu 3 zenders nodig hebt (zonder één garantie) om dezelfde reikwijdte te hebben. Wanneer je de gekoppelde zenders ook nog eens volledig en strikt wettelijk zet is de kans hierop bijna onbestaande. ik vermoed, en weet het voor 99% dat niet of amper één station zich effectief aan de wettelijke bepalingen houdt. Doe je dit wel, dan wordt je op luttele afstand reeds gestoord door Franstalige zenders of een andere niet wettelijk afgestelde zender van een collega zender die ook vermogen moet bijdraaien om een klein beetje een comfortabele comfortzone te hebben. Het is dus letterlijk pompen of verzuipen! De vete’s tussen winnaar en verliezer zijn (vind ik) kinds en lossen de basis van het probleem niet op, namelijk het niet-vakkundige en amateuristische beleid van Gatz. Vicieuze cirkel waarbij je dus steeds weer bij dezelfde incompetente minister terechtkomt als oorzaak.

Sandro
Sandro
11 april 2018 - 13:07 13:07

@Erwin
Waarom is de houding van PROS zieliger met de dag? Graag even wat uitleg aub.
Je moet het maar doen om zoveel streamers te hebben. Er zijn dan ook vele medewerkers die bij wijze van spreken dag en nacht werken voor radio PROS. Ook doen wij er alles aan om regelmatig in de media te komen zoals gisteren (10/04/2018) in HLN en op TV Oost. Op de reactie van Alex moet en wil ik zelfs niet antwoorden. Zou graag het aantal streamers eens zien van Accent FM terwijl ik weet dat Alex daar ook vele uren aan besteed per dag.

Alex De Groot
11 april 2018 - 18:18 18:18
Antwoord aan  Sandro

Inderdaad Sandro ik besteed bijna 24 uur per dag aan Accent FM. Maar soms is het wel om te moed in je schoenen te zakken. Vroeger had ik heel wat meer luisteraars dan nu. Maar door de komst van radio Accent FM in Nederland in 2013 en Radio Accent in Gent – Wetteren vorig jaar ben ik zo wat de helft van mijn luisteraars kwijt. Kan ook niet anders want dat brengt nogal wat verwarring met zich mee. Maar goed ben er aan het werken zodat er binnenkort maar één Accent FM (of Accent) meer is. Soms is de originaliteit ver te zoeken bij sommige dat ze een gelijkaardige naam moeten nemen.

johan
11 april 2018 - 08:30 08:30

het is algemeen geweten dat er heel weinig naar internetradio geluisterd wordt, en dat is waarschijnlijk Alex zn frustratie, wij waren vroeger ook enkel internetradio en af en toe evenementenradio, en wat we ook deden, soms hadden we enkle 10-tallen luisteraars , maar meestal heel bedroevend en mochten we blij zijn met 10, ik durf dit eerlijk toegeven, er zijn zelfs fmstations met maar een paar luisteraars op de stream en een peak van 3 of 4, zelf internetstations met naam en faam kunnen ze soms op hun 2 handen tellen, ik weet ook welke 2 streams PROS gebruikt, en de cijfers liegen er idd niet om , gemiddeld luisteren er 400-500 mensen terzelfdertijd, men heeft natuurlijk geluk een budget van de gemeente te krijgen, een format te hanteren naar ouderen toe waarbij men makkelijk de radio’s plaats in rusthuizen en bij de mensen thuis, en op die manier gegarandeerd vaste luisteraars van de stream heeft, maar niks houd jaloerse andere radio’s tegen ook radiootjes te gaan instaleren of een app op een player of smartphone te gaan installeren…

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
10 april 2018 - 21:58 21:58

Sorry Alex wat betreft het aantal luisteraars via internet zijn er meer dan voldoende bewijzen.Die luistercijfers werden o.a.trouwens ook overgemaakt (zwart op wit) aan de redactie van RadioVisie! Om diverse redenen worden die niet gepubliceerd. Met een beetje Googelen kom je trouwens ook wel aan die juiste cijfers!
Voor een GRATIS radio moet je inderdaad van Haaltert zelf zijn (woonachtig) én bovendien over een pas beschikken die afgeleverd wordt door het gemeentesbestuur. ( de Uitpas met kansentarief gegevens).
En met een gewone FM radio kan je natuurlijk ook luisteren naar andere zenders.Nergens staat geschreven of wordt er ergens medegedeeld dat je ENKEL mag naar Radio PROS luisteren met uw internetradio! Dat is uiteraard niet de bedoeling ook.
Ook de vele adverteerders haken niet af, integendeel zelfs.Dat zegt méér dan genoeg…

Jan D.M.
Jan D.M.
10 april 2018 - 18:30 18:30

Dat er “profiteurs” zitten tussen diegenen die een gratis internetradio kregen ga ik niet ontkennen. Maar tijdens een rondvraag in het verzorgingstehuis waar mijn moeder verblijft heb ik toch gemerkt dat er verschillende bewoners toch hun toestel gebruiken om naar PROS te luisteren. Was er een beter initiatief om de 25.000 euro te spenderen die PROS kreeg van de gemeente Haaltert ? Om het op z’n Oiljterts’ te zeggen: ik zou het begot niet weten.

Erwin
Erwin
9 april 2018 - 23:53 23:53

Diefstal van hun frequentie? Een frequentie is “geen eigendom”, je mag er rechtmatig gebruik van maken. Ik vindt PROS hun houding met de dag zieliger aan het worden. Dat je verliezer kon zijn vooraf geweten.

Alex De Groot
10 april 2018 - 11:54 11:54
Antwoord aan  Erwin

Ik moet Erwin in zij reactie bij staan. Ook het aantal luisteraars dat de gelijk luistert die ze opgeven is ferm overdreven. Wat die internetradio’s die ze aan spotprijs verkopen of zelf gratis weg geven had ik in hun plaats nooit gedaan. Temeer op dat er een hoop profiteurs tussen zitten die nooit naar PROS luisteren maar van de eene of de andere gehoord hebben dat ze aan een spotprijs (in sommige gevallen gratis) aan een internetradio kunnen geraken.

Eddy
Eddy
9 april 2018 - 21:51 21:51

Je moet het maar doen, bij elke Lenco DIR-100 een kleine 30 euro bijleggen.
Het geld dat ze van de gemeente gekregen hebben, wordt dus goed besteed.
Als de gemeente Londerzeel dat nu ook eens zou willen doen voor Radio Tamara

Meer in internetradio, lokale radio
Oud Radio Caroline dj Ad Roberts overleden (audio)

Het Avondblad: 6 april (video)

City Music: Happy terug naar huis

Het Avondblad: 5 april (video)

Ook Radio Expres heeft come back plannen

Extra digitale streams voor MNM en StuBru

Sluiten