RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het ‘dolfijne’ leven van Jos van Vliet

Jos van Vliet bracht zijn jeugd door in Den Haag op de grens met Rijswijk. Al op vroege leeftijd was hij geïnteresseerd in muziek. Maar hij deed meer want tijdens zijn MULO-jaren was hij voorzitter van de fanclub van de Crazy Rockers en vervolgens ook nog eens voorzitter van de Federatie van Nederlandse Fanclubs. Na zijn schooltijd zat hij op kantoor van een apparatenfabriek en werd op 19-jarige leeftijd, in 1966, manager en producer van de Tielman Brothers.

Jos van Vliet in de studio aan boord van de Laissez Faire, het zendschip van Radio Dolfijn.

Het nummer ‘Little Bird’ werd door hem geproduceerd en behaalde de nummer 4 plaats in de Nederlandse hitparade. Hij woonde toen ook even in Duitsland waar de groep vaak optrad. In diezelfde periode werd hij ziek wat hem bijna fataal werd. Eind 1966, tijdens zijn herstel, werd hij gebeld door Skip Voogd over een nieuwe Nederlandstalige zeezender.  Of hij mee wilde doen? 

Jos van Vliet in 2004: “In Hotel Polen, in Amsterdam, wat later afgebrand is, heb ik een stemtest gedaan met ondermeer het inspreken van een commercial voor  ‘Pepsi refreshes your taste’.  Vervolgens kreeg ik de boodschap, je hoort nog van ons.” Eigenlijk moest Jos in militaire dienst, maar dat werd het niet, want hij werd aangenomen als DJ bij Radio Dolfijn.

Jos: “De eerste keer dat we in Engeland aankwamen dacht de douane dat we een bandje waren en dat we in Liverpool wilden gaan optreden. “Heb je geld bij je? Waar ga je naar toe?” vroegen ze. “Ik vertelde dat ik naar New Castle ging. Ik heb daar nog iemand waar ik geld van krijg. Na ruim een uur hebben we uiteindelijk toch verteld dat we naar een piratenschip gingen. Toen hebben ze nog op een briefje geschreven welke nummers ze wilden horen en wanneer we dat zouden uitzenden.”

De mast kwam naar beneden

Bij Radio Dolfijn had hij ondermeer het programma ‘Caroussel’, met muziek van Nederlandse artiesten, dat dagelijks van 18:00 tot 19:00 uur werd uitgezonden. Commercials werden in het kleine studiootje gemaakt met hoofdzakelijk Herb Alpert-muziek. Jos zat live toen de mast op 28 februari 1967 in een razende storm afbrak. Hij was station manager en verantwoordelijk voor de dj’s. Onmiddellijk rende hij naar hun hutten en riep: “Look (Boden) ligt nog in bed”. Die zat alleen maar slaperig te kijken, maar hij moest er als de sodemieter uit want men was bang dat de mast doorheen het schip zou slaan.

“De jonge kapitein Lukehurst had wel de nodige brevetten maar had nog nooit echt gevaren en was heel nerveus. Hij zei dat men vanuit het hoofdkantoor aangaf dat er vier opties waren waar we heen dienden te varen. Om 04:00 uur moesten we weg. Tenslotte gingen we naar IJmuiden, wat ik jammer vond, want Spanje was ook een optie en dat zag ik wel zitten. Lukehurst ging de rollen verdelen, ik moest de wacht van 08:00 tot 12:00 uur doen”.

“Er diende eerst nog een ton met een kabel gelegd worden i.v.m. de aanduiding van de plaats van het anker. De motor werd gestart en we gingen varen met een semi automatisch roer, dat het prompt begaf vanwege de ankerkabel en waardoor het sturen zeer zwaar werd. Gelukkig mocht ik na mijn shift nog even in de hut van de captain slapen.” Jos heeft dat gevoeld, wekenlang heeft hij er een behoorlijke spierpijn aan overgehouden.

Altijd zeeziek

“Ook Dave McKay (David Gilbee), de programmaleider van Britain Radio, was nog aan boord, samen met o.a. de kok Jacques Wells en de machinist. In Zaandam, waar het schip gerepareerd werd, heeft Dave al de jingles van het nieuwe station Radio 227 ingesproken en gemonteerd. Toen was er al beslist dat Radio Dolfijn Radio 227 zou gaan heten en dat men het eerste Nederlandse popstation zou worden. Tegelijkertijd zou Britain Radio omgedoopt worden in Radio 355”. Jos vond het jammer dat ze langs het Veronica-schip waren gevaren zonder dat hij het had gezien…Hij lag toen net te slapen.

Het team van Radio Dolfijn, op het dek van de Laissez Faire.

De ontvangstkwaliteit van de zender was in het begin nog vrij slecht. Zelfs in Den Haag. Na zijn periode bij Radio Dolfijn verhuisde Jos van Vliet naar Radio Veronica als nieuwslezer. “Jan van Veen was toen stationmanager en Eddy Becker ging van boord. Jan vroeg of ik omroeper wilde worden – dat was een jongensdroom – en ik heb dit van mei tot en met oktober 1967 gedaan.” Jos is toen vertrokken omdat de deining op het schip veel erger was dan op de Laissez Faire, het schip van Radio Dolfijn.

In de tussentijd was hij ook manager geworden van de groep Daddy’s Act met leadsinger Jo(hn) Kleerenkoper, later bekend geworden als David Alexandre Winter, die een gigahit had met ‘Oh lady Mary’. Ook zijn dochter Ophélie is een megaster in Frankrijk. Op een gegeven moment vroeg de platenmaatschappij CNR hem of hij een productie/promotieteam wilde starten.

Jos: “Ik was altijd zeeziek, dus ik was blij dat ik van boord mocht en me bezig kon gaan houden met artiesten. Ik ben toen publiciteitsmanager geworden bij CNR, waar ondermeer het label Barclay met het onderlabel Riviera bij uitgebracht werd.  Ik ontdekte dat Johnny dezelfde David Alexandre Winter was.” 

Tegelijkertijd draaide hij als dj ook nog in Tiffany’s. Jos heeft nog wel lang de Veronica Drive-inn shows gedaan (dat betaalde lekker),  bij CNR veel artiesten begeleid zoals de Poppys,  Mireille Matthieu, Dalida,  Edwin Hawkin Singers, Heintje, Gert & Hermien, Trio Hellenique en Peter Maffay. Hij is ook geregeld op stap geweest met Melanie. 

De poster van Melanie

Jos: “Ik diende altijd op te draven als Melanie naar Europa kwam. Ik moest haar ophalen met een taxi die dan achter de bus aan reed, want dat vond ze chique. Op een gegeven moment heeft ze tegen mij gezegd dat ze een leuk cadeau voor me had. Mocht er ooit een poster van haar in Nederland uitgebracht worden, dan werd ik de rechthebbende. Enige tijd later loop ik in Hulst binnen in posterwinkel Verkerke en ik zie daar een poster van Melanie. Ik heb hem zes weken later geconfronteerd met het contract dat ik met haar had, waarop mijnheer Verkerke halsoverkop een cheque uitschreef van 2500 gulden. Een godsvermogen voor mij. Hij hij vroeg of dat goed was. Ik ben juichend naar de eerste de beste bank gerend en heb de cheque geïncasseerd. Het was een leuk verjaardagscadeau. Thanks Mel”. 

Van links naar rechts: Pieter van Dijk, Look Boden, Jack Curtis en Jos van Vliet

Na vijf jaar kreeg Jos ruzie bij CNR en is vertrokken. Hij werd publiciteitsmanager bij de Spaanse spijkerbroekenfabrikant Lois. Niet veel later verloor hij zijn eerste vrouw aan kanker en bleef achter met dochter Mirna en zoon Rik. Hij had inmiddels een reclamebureau dat hij verkocht in 1990 en vertrok naar Curaçao. Daar heeft hij zes jaar gewoond. De radio kon hem niet loslaten en hij presenteerde er een sportradioprogramma op de zondagochtend. 

Naar Frankrijk 

Daarnaast heeft hij de financiële pagina opgezet van de krant Amigu en raakte bevriend met Mark en Eva van der Valk. “Mark vroeg mij de vergaderingen te bezoeken en ik kreeg al snel de bijnaam Jos van der Valk. In een vlaag van verstandsverbijstering kocht ik ook een keer 50.000 vierkante meter grond, ik heb er 59 huizen opgezet en het is een mooie woonwijk geworden: Santa Rosa Resort.” Op zeker moment vroeg Herman Heinsbroek hem directeur te worden van Arcade. Dat werd een ramp; hij moest dagelijks van Amsterdam naar Nieuwegein rijden… Files, koud en het personeel was dramatisch. “Ik was gewend aan een bedrijf met een goede secretaresse, maar hier moest ik zelf mijn koffie gaan halen. Na drie maanden ben ik ermee gestopt.”

“Maar daarvoor, één dag voordat ik naar Holland vertrok heb ik Marieke ontmoet. Ze is purser bij KLM, we zijn getrouwd en hebben een prachtige zoon Mees gekregen. Voor haar werk moest ze meerdere talen leren. Toen hebben we eerst acht maanden in Spanje gewoond en daarna zijn we voor haar Franse taal naar Frankrijk verhuisd. Formeel woonden we nog in Amsterdam, maar na een proeftijd van zes maanden hebben we besloten vast in Frankrijk te gaan wonen. Ik werd huisman. Eerst hebben we twee jaar een appartement gehuurd en is onze zoon naar een Franse school gegaan toen we bij Nice een huis kochten.” 

Enkel nog dance music

Jos kwam geregeld in Nederland, voor familiebezoek en voor de Stichting Wereldouders, waar hij ambassadeur voor was. Hij had zijn muziekverleden achter zich gelaten en hield tot aan zijn dood alleen nog van dancemuziek. Dat vond hij te gek. Hij had niets meer met de muziek van Radio Dolfijn. Zijn leven ervoer hij als een jongensverhaal. Geboren op 12 maart 1946 in Hilversum overleed hij op 10 mei 2013 in zijn Franse woonplaats Roquefort Les Pins.

° Dit was Jos zijn eigen verhaal. Opgetekend in 2004 toen hij te gast bij Radio 227 in het programma ‘Laissez Faire’ met ondergetekende Look Boden.


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Oud-Veronica techneut Maarten van der Harst overleden

Het nieuws raakte nu pas bekend, medio december 2021 reeds is Maarten van der Harst Lees verder

Radio Monique, de laatste dame met zeezendersbenen(audio)

Was Radio Mi Amigo de laatste grote Nederlandstalige zeezender? De minder beslagen luisteraar zal, na Lees verder

Blad 989: Qmusic, Caroline, Philip Birch (video)

• Eén luisteraar wint één miljoen* bij Qmusic • Caroline adverteert in Nederlandse OOR • Lees verder

Zendschepen Museum geopend (video)

Zaterdag 4 december werd in Alkmaar het ‘Zendschepen Museum’ geopend. Dat is een onderdeel van Lees verder

‘Ik heb het er echt helemaal mee gehad!’

Terug naar november en december 1979. 'Freewave', noem het de Nederlandse tegenhanger van het Vlaamse Lees verder

1987: De mastbreuk op de Ross Revenge

Na het fiasco van Laser Hot Hits en de verplaatsing van hun zendschip de MV Lees verder

Monique en Ferry zetten er 50 op een rij (video)

Sinds eind 1984 zond Radio Monique uit op negen-zes-drie kHz in de middengolf. Het zendschip Lees verder

Zorgen om zeezenders, en om ‘mobilofoons’ (video)

Voor velen zal 1974 onherroepelijk verbonden blijven met het deels verdwijnen van de zo geliefde Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x