RadioVisie

  • .
    .

Het directe effect van radioreclame op websitebezoek

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Every picture tells a thousand stories’. Dat weten we. Of dat laten we ons toch vertellen. Geldt dit ook in de reclamewereld? Is een reclamefoto belangrijker dan een tekst? En wat dan met tv-commercials? Het is niet onze branche, je hoort er ons dan ook geen uitspraken over doen. Het behoort wel tot het domein van Mindsgare en Greenhouse Group.

Zij onderzochten in opdracht van het Nederlandse Qmusic de impact van radioreclame op het aantal bezoekers van de website van het product, dienst of bedrijf waarover de spot ging. Het resultaat is niet mis. De aandacht ligt liefst tweeënhalf keer hoger dan wanneer hetzelfde budget ingezet wordt voor televisiereclame.

Voor vier merken; Auping, Centraal Beheer, Eneco en Stage Entertainment, gezamenlijk goed voor drieëntwintig advertentieperiodes, werd hun website onderzocht. Dat gebeurde door het effect te meten binnen een half uur binnen nadat een commercial op radio en/of televisie was geweest.

De conclusies

Hoewel er verschillen zijn in absolute niveaus (websitebezoek is ook zeer product/merkafhankelijk), zijn de patronen vergelijkbaar. Een aantal van de conclusies:

  • Iedere €1.000 euro besteed aan radioreclame levert uiteindelijk bijna 2,5 keer zoveel bezoekers op dan wanneer dit bedrag naar televisie gaat.
  • Radio kan lichtjes profiteren als tegelijkertijd geadverteerd wordt op televisie. Er zijn dan iets meer bezoekers per GRP/€1.000,- dan wanneer enkel radio wordt ingeschakeld.
  • De voorkeur van de meeste GRP’s gaat naar de werkdagen tussen 08:00 en 16:00 uur. Op dat moment is het bereik erg groot, ten bewijze het grote aantal website bezoekers, net na het uitzenden van een spot.
  • Op werkdagen, na 16:00 uur en in het weekend neemt de attributie per GRP toe.

Rob Beijersbergen (verkoopdirecteur Qmusic): “Het vermoeden dat radioreclame direct aanspoort tot een websitebezoek wordt met deze analyse bevestigd. Met deze learnings kunnen adverteerders en mediabureaus hun campagnes nog effectiever plannen en betere resultaten realiseren.”

Het commerciële radiostation meldt ook dat het belangrijk is om zich te realiseren dat het hier alleen gaat om het korte termijn bezoek van websites. Langetermijneffecten, opbouw door de tijd en merkeffecten werden niet opgenomen in deze analyse.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx