RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het definitieve einde van de Franse langegolf

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In Beidler bij Junglünster kwam zondag een einde aan een radiotijdperk. Het Franse radioprogramma van RTL zette als laatste van wat ooit de vier radioreuzen op “les grandes ondes” waren zijn zender op de langegolf uit.

De beslissing viel in oktober in Parijs, met als belangrijkste reden het hoge energieverbruik. Het einde van de “Grandes Ondes” gaat gepaard met veel nostalgie. “We kunnen zeggen dat er ook FM is en binnenkort is er overal DAB+. Maar sommige mensen willen niet voor deze nieuwe tools gaan die tot onze beschikking staan. Ze blijven trouw aan dat ene aparte geluid,” zegt Georges Lang, die sinds 1971 in de studio’s van RTL de luisteraars met passie door de avond begeleidt.

Door de jaren heen werd hij een van de monumenten van RTL France. Een man die als geen ander uren kan praten over de langegolf. “Mijn show zou niet bestaan zonder ‘les grandes ondes’. De radio, dat waren alleen deze drie masten die achter ons staan. Junglinster, die alle programma’s opnieuw uitzendt die uit Parijs of Villa Louvigny kwamen. Ik maakte deel uit van het team van Villa Louvigny.”

Georges Lang heeft begrip voor de beslissing van de directie van RTL France om juist nu, midden in de energiecrisis, de lange golf uit te schakelen. Ook al kan hij, net als de hele technische ploeg in Luxemburg, een zekere melancholie niet verbergen. Sven Weisen van de BCE legt uit: “De langegolfzender heeft een relatief groot vermogen nodig om heel Frankrijk te dekken. En met de huidige elektriciteitsprijzen zou dit voor het jaar 2023 een relatief hoge stijging zijn.”

Het begon allemaal in maart 1933 in Villa Louvigny met Radio Luxembourg. 3 jaar later werden de eerste studio’s opgericht op ’22, rue Bayard’ in Parijs. “We hadden effectief 5 tot 6 zenders, die hier deels parallel liepen. Van langegolf tot middengolf en ook kortegolf.”

Er is nog niet beslist of de historische, meer dan 200 meter hoge antenne van Beidler en Jonglünster behouden blijft of verplaatst wordt. Dat hangt af van de toekomstige ontwikkeling van de site. Wat de reikwijdte van radioprogramma’s betreft, zijn FM en satelliet en nieuwe digitale standaarden zoals DAB+ en streaming via internet de toekomst. Momenteel luisteren alleen al in Frankrijk dagelijks 5,5 miljoen mensen naar RTL Radio.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

5 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marcel Strücker
Marcel Strücker
5 januari 2023 - 21:25 21:25

De laatste minuut van 234 kHz. is in elk geval vereeuwigd: https://studio.youtube.com/video/u2ZKdlTVw74/edit

Wim
Wim
4 januari 2023 - 16:35 16:35

Er worden op de site van “mediumwave.info” nog meldingen (sommige met opnames) gedaan. Er is nog activiteit op sommige tijdstippen, misschien een piraat ? maar het is wel RTL als je het beluisterd. Of een low power demo voor één of andere reden ?? Doet me erg denken aan de activiteit op 216 Khz deze zomer.

Laatst bewerkt 1 maand geleden door Wim
jaques
jaques
3 januari 2023 - 10:15 10:15

Je kan het nostalgie noemen, maar ik heb een beetje het gevoel dat we overgaan in een cleane (kille) digitale maatschappij. De warmte van de RTL sound op de lange golf wat heel herkenbaar was, gaat eruit.. en warmte kon je wel letterlijk nemen ooit met 2000Kw zendvermogen… De vooruitgang kan je niet stoppen. Embrace the future.

Laatst bewerkt 1 maand geleden door jaques
Filip
Filip
3 januari 2023 - 13:05 13:05
Antwoord aan  jaques

We zijn RTL kwijt, is niet te beluisteren via FM noch via DAB +. Is dit een verbetering??

Marc
Marc
3 januari 2023 - 16:42 16:42
Antwoord aan  Filip

In het buitenland is er internet. Voor regio Duinkerke 95.2, voor Rijsel 93.0 op fm, maar slechts een 30-50 km ver, woon vooral niet in Wijtschate (93.2).

Don`t copy text!
5
0
Deel hier gerust uw gedachtenx