RadioVisie

  • .
    .

Het decreet: de letter en de geest (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nemen kleine mediagroepen stilaan lokale radio over? 

Metaalmoeheid

In volle vakantietijd, en zowel in het reces als het ontslag van de Vlaamse regering, is de derde erkenningsronde in een eindfase gekomen. Acht pakketten, waarvan één kavel met twee frequenties, kennen binnenkort hun (nieuwe) bestemming. Voor twee pakketten was er geen kandidaat. Vorige vrijdag werden de achttien kandidaten voor de andere acht pakketten bekend gemaakt, er lopen nu weer 120 dagen (plus verlenging) voor erkenning(en). 

Moge de beste winnen? Volgens het decreet zal een beoordeling dat moeten uitmaken. Toch is uit de lijst van kandidaten ook al één en ander op te maken. Zo is het bijvoorbeeld opvallend dat niemand geïnteresseerd was in de frequenties van Aalter (107.4 MHz), en Brakel (88.8 MHz). Het waren niet de hoogste vermogens uit die aanbiedingen, maar ook niet de laagste. Minder aantrekkelijk zal het wel geworden zijn, vandaar misschien wat metaalmoeheid. 

Afrekenen met ketenradio’s

Dat geldt blijkbaar niet voor de kleinere mediagroepen, zij blijven geïnteresseerd in minder goede frequenties. Er duiken vaak herkenbare namen op, meermaals zelfs. Minister Gatz had het nochtans herhaaldelijk over het definitief afrekenen met ketenradio’s, in de eerste erkenningsronde kandideerden een aantal ketens dan ook opmerkelijk minder voor lokale frequenties. Op zijn persoonlijke website schrijft Gatz nog steeds (Q&A, ‘radio’): 

‘We willen de ketenvorming in het radiolandschap, die aanleiding geeft tot een verschraling van het radioaanbod, stoppen. Vandaag zijn er nog 105 verschillende écht lokale radiostations. De andere lokale radiofrequenties zijn in handen gekomen van zogenaamde ketenradio’s zonder lokale binding of programmatie.’

En verder:

‘Dankzij het toewijzen van (maximaal 2) pakketten van 1 tot 3 frequenties hebben lokale radio’s meer zendcomfort, potentieel meer luisteraars en meer reclame-inkomsten’.

Banden met dezelfde groep

Een kleine opzoeking via staatsblad.be toont meteen al de mogelijke verbindingen tussen bestaande omroepen en nieuwe aanvragen. De geest van de letter was toch anders bedoeld? Natuurlijk was in de uitvoeringsbesluiten ook voorzien dat aanvragers zich na het verkrijgen van een erkenning alsnog konden regulariseren, zich in orde zetten met het decreet. Het leidde wel tot toestanden zoals in Brugge, waar alle radiostations in één hand lijken te zijn, of het leidde tot procedureslag(en).

In Tienen zouden vier van de vijf frequenties banden kunnen hebben (of gehad hebben) met de groep van Stadsradio Vlaanderen. In Sint-Niklaas vroegen eveneens twee vzw’s, die mogelijk in verband kunnen worden gebracht met diezelfde groep, een licentie aan. De minister wou enerzijds wel ketenradio verbieden, anderzijds liet hij ook toe dat verenigingen alsnog, en achteraf, snel een nieuw bestuur (met stromannen) konden kiezen, om in orde te zijn. De beoogde diversiteit van het radiolandschap is dan ver te zoeken. 

Nog eens twee extra

Eenzelfde scenario lijkt zich af te spelen rond de voorzitter van de VRRO, die zelf blijkbaar hogere ambities heeft dan de  puur onafhankelijke lokale radiostations die de vereniging zegt te  ondersteunen. Lid worden van de federatie was immers enkel weggelegd voor verenigingen die slechts tot drie frequenties hadden. Op die manier probeerde de federatie een spreekbuis te zijn voor echte lokale radio, niet anders. 

Het doel was misschien wel nobel, de realiteit is ook hier anders. FM Goud en FM Goud Plus bezitten samen al vijf frequenties, de groep stelt zich nu nog eens kandidaat voor twee extra frequenties in Mol en Maaseik, dat zou het totaal dan op zeven brengen. Tegen de groep, en de banden tussen FM Goud en FM Goud Plus, werd eerder klacht ingediend bij de VRM, maar werd ‘ongegrond’ verklaard, terwijl het decreet het cross-ownership wou verbieden. 

Papier, of niet

De steden Roeselare en Sint-Niklaas lijken die te zijn met het meeste potentieel, daar doken alleszins de meeste kandidaten op. In Ninove doet Radio PROS nog eens een poging, een omroep die  nog een echte lokale ploeg van medewerkers heeft, en die live aanwezig is in de studio én in de straat. Zij zagen hun frequentie eerder in mist opgaan en toegewezen worden aan anderen. PROS ging dapper door als onlineradio. 

Zij zijn trouwens niet de enige kandidaat in Ninove, ook de groep die bindingen lijkt te hebben met Goeiedag in Aalst diende er een aanvraag in. In de lokale radiowereld is ondertussen heel wat sympathie ontstaan voor PROS, die het ondanks een behoorlijke omschakeling voor oudere luisteraars (van FM naar internet), en geen ontvangst meer in de auto, toch al anderhalf jaar volhoudt. Mogelijk houdt de administratie hier rekening mee.  

Een meerwaarde in een drukke radiomarkt

In de lokale radiosector hebben ondernemers het al vaak kunnen overnemen van echte radiomakers. Omroepen zijn dikwijls verworden tot low-budget computerstations, om zoveel mogelijk adverteerders binnen te halen, zo lang het duurt. Business as usual, al staat ook dit anders in het decreet. Ten laatste binnen 150 dagen zullen opnieuw acht ‘winnaars’ bekend zijn. Hopelijk wordt het een lokale meerwaarde, in een toch al drukke radiomarkt. (Victor Olsen)Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Derde erkenningsronde: 18 kandidaten voor 8 frequentiepakketten

De administratie Media heeft deze voormiddag de kandidaten bekendgemaakt die een ontvankelijk dossier indienden voor Lees verder

Raakt BRUZZ zijn erkenning toch nog kwijt?

Bestuursrechtspraak fluit Gatz opvallend terug Even het geheugen opfrissen Twee jaar geleden diende de vzw Lees verder

Opgeheven erkenningen netwerkradio alsnog vernietigd

Raad van State geeft Sven Gatz (nogmaals) een rode kaart 2/3e van het lokale vermogen Lees verder

Erkenningsronde 2019 voor lokale radio van start

In het Belgisch Staatsblad verschijnt vandaag de oproep om dossiers in te dienen voor tien Lees verder

Nieuwe erkenning voor 19 radiostations waarvan erkenning werd betwist

Minister van Media Sven Gatz heeft vandaag de erkenning (her)bevestigd van negentien radiostations, te weten Lees verder

Auditeur RVS adviseert vernietiging aantal erkenningen

Nieuwe deuk voor radiobeleid van Sven Gatz?  Gelijk hebben en gelijk krijgen Zoals bekend trokken Lees verder

VRM: “Erkenningen zijn definitief”

Vernietigingsarrest of niet, de bestaande erkenningen en zendvergunningen bestaan nog altijd en ze zijn definitief Lees verder

Erkenningen van alle netwerken ernstig in gevaar

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
1 juli 2019 - 11:23 11:23

Mooi artikel Victor, de waarheid mag ook eens gezegd worden !

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx