RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het debat van zeven zonden

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vorige vrijdag werd op het kanaal vlaamsparlement.tv een debat uitgezonden over het huidige radiolandschap naar aanleiding van de vernietiging van het frequentieplan door de Raad van State. Het debat werd ‘De Toekomst van de Radio’ genoemd. Karin Brouwers (CD&V) en Katia Segers (sp.a), beiden commissielid Media, werden ondervraagd door moderator Joris Vanderpoorten.

Het Debat was vooraf aangekondigd en werd uitgezonden via kanalen bij Telenet, Orange en Proximus. Het stond daarna nog 24 uur online in de nieuws-lus, en is momenteel nog te herbekijken op het kanaal Vlaams Parlement van YouTube. Gezien de actuele onzekerheid en spanning in het radiolandschap, werd uitgekeken naar de uitleg door specialisten ter zake. Een eerste factcheck, dit is zeker niet volledig

1.Volgens Europa (EU) hadden de restfrequenties moeten worden aanbesteed’ (Katia Segers)

Dat klopt niet. Niet Europa, maar de Raad van State heeft dat in een Vlaamse procedure beslist, met als argument een Europese richtlijn. Er is echter helemaal geen Europese procedure gevoerd.

2.’De 26 restfrequenties stonden niet in het plan, omdat de onderhandelingen met de Franstalige gemeenschap nog liepen’ (Karin Brouwers)

Dat klopt niet. Die 26 frequenties bestaan al sinds 2001, en zijn ook opgenomen in de database van het BIPT. In dat opzicht hebben ze helemaal niets te maken met de Franstalige Gemeenschap. Die frequenties werden trouwens al vermeld in een parlementaire vraag van Carl de Caluwé, in 2004. De onderhandelingen gingen vooral over storende frequenties, en opmerkelijk genoeg zijn die nu ‘bevroren’.

 “Het is nu de hoogste tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen. Een oplossing kan liggen in de onbenutte gecoördineerde radiofrequenties, maar ik besef wel dat het geen eenvoudige zaak is. Al wie geen erkenning heeft gekregen, heeft recht op een dossier. Wat zal er nu gebeuren?

° Link

3.’De VRT-radio’s zijn nu ook niet meer vergund’ (moderator)

Dat klopt niet. De frequenties van de VRT staan immers in een apart besluit. Hier hadden de commissieleden onmiddellijk kunnen (moeten) tegenspreken.

4.’Voor de minister blijven vergunde omroepen ook na de vernietiging vergund. Misschien is dat juridisch-technisch niet helemaal correct’ (Karin Brouwers)

Dat klopt wel en niet. Specialisten ter zake stellen affirmatief dat ‘indien het frequentiebesluit wordt geschorst of vernietigd, de erkenningen eveneens onwettig zijn’. Het klopt dus wel dat de minister juridisch-technisch niet helemaal correct is. Het klopt echter niet dat de vergunde omroepen ook vergund blijven. In dat opzicht zou het op zijn minst opmerkelijk zijn als de minister het arrest van de Raad van State zou negeren. In dat geval kan men enkel hopen dat de rechters niet meelezen.

5.Een herstelbesluit kan, want het is er in 2006 ook al geweest (Karin Brouwers)

Dat klopt niet. In 2006 was er enkel een schorsing, op vraag van de Franstalige Gemeenschap. Er liepen toen helemaal geen procedures van (erkende of niet-erkende) omroepen, die hadden dat moment laten passeren. Er ontstond toen een vorm van gedoogde ‘legalisering’ van wat eigenlijk niet meer legaal was, en dit omdat niet aangeklaagd werd.

6.’Er moeten ook vergunningen worden aangevraagd voor DAB+’ (moderator)

Dat klopt niet. De vergunningen voor DAB+ zitten niet bij de overheid, maar bij de door de overheid erkende operator, Norkring. Al wie in Vlaanderen via DAB+ wil gaan uitzenden moet dat aanvragen bij Norkring, en zelfs een Chinese staatsomroep zou dat hier volledig wettelijk kunnen doen. De enige vereiste is het afsluiten van een contract met Norkring. Dit is ook de reden waarom er van JOEfm drie verschillende versies bestaan op DAB+, en niet op FM. Blijkbaar beseften beide commissieleden dit niet, het had alleszins formeel moeten tegengesproken worden.

7.’Streekgebonden radio zou een plaats moeten krijgen op DAB+’ (beide commissieleden)

Dat zou moeten kloppen volgens het gelijkheidsbeginsel, en zeker als de sector ernstig zou worden genomen. Er werd geïnsinueerd om een onafhankelijk onderzoek te laten doen, om na te gaan of er nog plaats vrij is. Zo’n onderzoek zou echter ook aanbevolen moeten worden om te onderzoeken of er nog vrije FM-frequenties zijn, en dit vooraleer een nieuw frequentieplan zou worden gepubliceerd. Volgens het arrest van vernietiging moeten alle vrije frequenties worden aanbesteed, het is een publiek geheim dat er dat meer zijn dan de nu genoemde 26.

Conclusie

In debatten als deze, waarin acute en diepgaande problemen worden aangekaart, zou men mogen verwachten dat ‘mediaspecialisten’ een grondige kennis zouden hebben van de decreten, en hun toepassingen. Dat bleek hier niet het geval te zijn, het hoeft ook geen persoonlijk verwijt te zijn voor de betrokkenen.

Iedereen weet dat dit een technisch ingewikkelde materie is, daarom zou het misschien beter zijn om zich te laten begeleiden door onafhankelijke consultants. Het beleid heeft al genoeg gefaald, elke ‘joyride’ in niet-vakkundig oordeel, advies, of bemerking, zal enkel meer onrust veroorzaken, en waarschijnlijk zelfs nog meer procedures.

Uiteindelijk moeten we dan niet verbaasd zijn als het mediabeleid steeds meer bepaald zou worden door rechtsspraak. Het is zelfs niet helemaal belangrijk welke mening iemand zou hebben over het radiolandschap, zolang het maar een juiste en vakkundig onderbouwde mening zou zijn. In dat opzicht zullen velen nu al uitkijken naar de discussie, die woensdag op de agenda staat in het Vlaams Parlement.

° Het Debat van vlaamsparlement.tv is hieronder nog te bekijken:


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Minister Dalle breekt lans voor regionaal nieuws bij Radio2

De beslissing om het mes te zetten in de regionale programma’s van Radio2 blijft voor Lees verder

Studio 100 vecht door voor een FM-licentie

De spoedeisendheid werd dan wel afgewezen, maar de procedure ten gronde lijkt allesbehalve kansloos.

Minister Dalle: “Globale Vlaamse radiostudie in 2023”

Daarin wordt ook de piste van een “radicale digitalisering van één radiomerk van de VRT” Lees verder

Blad 1514: Netwerk 2, Radio Minerva, Andy Murray

• Bevraging over herverdeling netwerk 2: het verslag • De Minerva Tripel klaar voor lancering Lees verder

Digital News Report 2022: goede punten voor grote Vlaamse nieuwsmerken

Het Reuters Institute for the Study of Journalism publiceerde zijn jaarlijkse toonaangevende Digital News Report. Lees verder

Auditeur Raad van State niet happig om commerciële radiolicenties te schorsen

De auditeur van de Raad van State adviseert het beroep van Studio 100 tegen de Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Blad 1444: Pink!, digitaal frequentieplan, Dag & Nacht Media

• Pink! etaleert zijn (haar) female influencers • Definitief frequentieplan lokale DAB+ kent moeizame start Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
7 november 2018 - 00:21 00:21

Radio 2 kan met enkele uurtjes ontkoppeling de dubbele dekking regel van Europa ook wel handig omzeilen in de westelijke helft van Vlaanderen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx