fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Het debat van zeven zonden

Vorige vrijdag werd op het kanaal vlaamsparlement.tv een debat uitgezonden over het huidige radiolandschap naar aanleiding van de vernietiging van het frequentieplan door de Raad van State. Het debat werd ‘De Toekomst van de Radio’ genoemd. Karin Brouwers (CD&V) en Katia Segers (sp.a), beiden commissielid Media, werden ondervraagd door moderator Joris Vanderpoorten.

Het Debat was vooraf aangekondigd en werd uitgezonden via kanalen bij Telenet, Orange en Proximus. Het stond daarna nog 24 uur online in de nieuws-lus, en is momenteel nog te herbekijken op het kanaal Vlaams Parlement van YouTube. Gezien de actuele onzekerheid en spanning in het radiolandschap, werd uitgekeken naar de uitleg door specialisten ter zake. Een eerste factcheck, dit is zeker niet volledig

1.Volgens Europa (EU) hadden de restfrequenties moeten worden aanbesteed’ (Katia Segers)

Dat klopt niet. Niet Europa, maar de Raad van State heeft dat in een Vlaamse procedure beslist, met als argument een Europese richtlijn. Er is echter helemaal geen Europese procedure gevoerd.

2.’De 26 restfrequenties stonden niet in het plan, omdat de onderhandelingen met de Franstalige gemeenschap nog liepen’ (Karin Brouwers)

Dat klopt niet. Die 26 frequenties bestaan al sinds 2001, en zijn ook opgenomen in de database van het BIPT. In dat opzicht hebben ze helemaal niets te maken met de Franstalige Gemeenschap. Die frequenties werden trouwens al vermeld in een parlementaire vraag van Carl de Caluwé, in 2004. De onderhandelingen gingen vooral over storende frequenties, en opmerkelijk genoeg zijn die nu ‘bevroren’.

 “Het is nu de hoogste tijd om onze verantwoordelijkheid te nemen. Een oplossing kan liggen in de onbenutte gecoördineerde radiofrequenties, maar ik besef wel dat het geen eenvoudige zaak is. Al wie geen erkenning heeft gekregen, heeft recht op een dossier. Wat zal er nu gebeuren?

° Link

3.’De VRT-radio’s zijn nu ook niet meer vergund’ (moderator)

Dat klopt niet. De frequenties van de VRT staan immers in een apart besluit. Hier hadden de commissieleden onmiddellijk kunnen (moeten) tegenspreken.

4.’Voor de minister blijven vergunde omroepen ook na de vernietiging vergund. Misschien is dat juridisch-technisch niet helemaal correct’ (Karin Brouwers)

Dat klopt wel en niet. Specialisten ter zake stellen affirmatief dat ‘indien het frequentiebesluit wordt geschorst of vernietigd, de erkenningen eveneens onwettig zijn’. Het klopt dus wel dat de minister juridisch-technisch niet helemaal correct is. Het klopt echter niet dat de vergunde omroepen ook vergund blijven. In dat opzicht zou het op zijn minst opmerkelijk zijn als de minister het arrest van de Raad van State zou negeren. In dat geval kan men enkel hopen dat de rechters niet meelezen.

5.Een herstelbesluit kan, want het is er in 2006 ook al geweest (Karin Brouwers)

Dat klopt niet. In 2006 was er enkel een schorsing, op vraag van de Franstalige Gemeenschap. Er liepen toen helemaal geen procedures van (erkende of niet-erkende) omroepen, die hadden dat moment laten passeren. Er ontstond toen een vorm van gedoogde ‘legalisering’ van wat eigenlijk niet meer legaal was, en dit omdat niet aangeklaagd werd.

6.’Er moeten ook vergunningen worden aangevraagd voor DAB+’ (moderator)

Dat klopt niet. De vergunningen voor DAB+ zitten niet bij de overheid, maar bij de door de overheid erkende operator, Norkring. Al wie in Vlaanderen via DAB+ wil gaan uitzenden moet dat aanvragen bij Norkring, en zelfs een Chinese staatsomroep zou dat hier volledig wettelijk kunnen doen. De enige vereiste is het afsluiten van een contract met Norkring. Dit is ook de reden waarom er van JOEfm drie verschillende versies bestaan op DAB+, en niet op FM. Blijkbaar beseften beide commissieleden dit niet, het had alleszins formeel moeten tegengesproken worden.

7.’Streekgebonden radio zou een plaats moeten krijgen op DAB+’ (beide commissieleden)

Dat zou moeten kloppen volgens het gelijkheidsbeginsel, en zeker als de sector ernstig zou worden genomen. Er werd geïnsinueerd om een onafhankelijk onderzoek te laten doen, om na te gaan of er nog plaats vrij is. Zo’n onderzoek zou echter ook aanbevolen moeten worden om te onderzoeken of er nog vrije FM-frequenties zijn, en dit vooraleer een nieuw frequentieplan zou worden gepubliceerd. Volgens het arrest van vernietiging moeten alle vrije frequenties worden aanbesteed, het is een publiek geheim dat er dat meer zijn dan de nu genoemde 26.

Conclusie

In debatten als deze, waarin acute en diepgaande problemen worden aangekaart, zou men mogen verwachten dat ‘mediaspecialisten’ een grondige kennis zouden hebben van de decreten, en hun toepassingen. Dat bleek hier niet het geval te zijn, het hoeft ook geen persoonlijk verwijt te zijn voor de betrokkenen.

Iedereen weet dat dit een technisch ingewikkelde materie is, daarom zou het misschien beter zijn om zich te laten begeleiden door onafhankelijke consultants. Het beleid heeft al genoeg gefaald, elke ‘joyride’ in niet-vakkundig oordeel, advies, of bemerking, zal enkel meer onrust veroorzaken, en waarschijnlijk zelfs nog meer procedures.

Uiteindelijk moeten we dan niet verbaasd zijn als het mediabeleid steeds meer bepaald zou worden door rechtsspraak. Het is zelfs niet helemaal belangrijk welke mening iemand zou hebben over het radiolandschap, zolang het maar een juiste en vakkundig onderbouwde mening zou zijn. In dat opzicht zullen velen nu al uitkijken naar de discussie, die woensdag op de agenda staat in het Vlaams Parlement.

° Het Debat van vlaamsparlement.tv is hieronder nog te bekijken:


Spotlight

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Zit BNL Radio in woelig water?

De muziek uit de lage landen wordt steeds stiller… Grote Plannen Op Paasmaandag, 13 april Lees verder

2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Dimitri
Dimitri
7 november 2018 - 00:21 00:21

Radio 2 kan met enkele uurtjes ontkoppeling de dubbele dekking regel van Europa ook wel handig omzeilen in de westelijke helft van Vlaanderen.

1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
Podcast: ‘100 jaar radio in Nederland’ (video)

NPO Radio 5 opende ‘Stemweek’

Kicken op radio en zo – 21 (video)

Sluiten