RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Het DAB+-einde van FamilyRadio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Gisteren, dinsdag 18 augustus, zette zenderexploitant Norkring vier digitale huurders aan de deur. BNL, Yesterdayland van de groep rond Hugo Foets en ROXX, plus FamilyRadio van de organisatie waarvan Christophe Moens de sterke man is. Oplopende facturen lagen aan de basis van dit ingrijpende besluit. Programmadirecteur Sebastien Vansever reageerde voor FamilyRadio.

Norkring en overheid lieten ons in de steek

Het stopzetten van de uitzendingen op DAB+ heeft verschillende oorzaken. De financiële last die het uitzenden op DAB+ met zich mee bracht, was niet langer houdbaar. Vooreerst is er het hele circus met de erkenningsronde van 2017 waarbij FamilyRadio naast een netwerkerkenning greep. Eén grote grap onder leiding van toenmalig mediamanister Sven Gatz. De erkenning voor netwerkpakket 2 ging naar VBRO met een dossier dat bol stond van de leugens en FamilyRadio zag de inkomsten uit de FM-uitzendingen danig dalen. Er werd tegen de erkenning een klacht  ingediend bij de Raad van State. Tot op vandaag is er nog geen uitkomst van dit proces maar zorgen de verminderde FM-inkomsten uiteindelijk wel dat de DAB+ uitzendingen dienen stopgezet te worden.

In 2015 had mediaminister Sven Gatz ons echter al een eerste keer voor gelogen door te stellen dat radiozenders die mee stapten in het digitale DAB+-verhaal zich over hun toekomst op FM geen zorgen hoefden te maken. Hij vergat er in ondermeer een interview op ClubFM wel bij te vertellen dat dit enkel geldig was voor de grote nationale omroepen en dat hij klaar stond om de kleinere spelers een mes in de rug te steken.

Daarnaast beloofde zenderexploitant Norkring voordelen aan de ‘early adopters’ van DAB+. Daarom was FamilyRadio samen met andere kleinere spelers als Radio Stad, Radio Maria, Radio FG,… de eerste om mee te doen in dit verhaal. Door als eerste deel te nemen zou het financieel een groot verschil maken wanneer alle zenders in de lucht zouden zijn. Niets bleek achteraf gezien minder waar…. We vernamen dat sommige radiostations een hele tijd gratis hebben uitgezonden op DAB+ en dat er voordelige package deals worden gesloten. Norkring heeft het monopolie op de exploitatie via de twee commerciële muxen en er is dus van enige concurrentie geen sprake, waardoor de prijs hoog wordt gehouden, al zeker voor de kleinere spelers.

Overheid bleef helemaal afwezig

De inspanningen om DAB+ op de kaart te zetten bleven ook vanuit de overheid achterwege. De overleggroep van digitale radiozenders werd omgevormd tot een VRT/DPG/Mediahuis-clubje en de kleine spelers zoals FamilyRadio mochten enkel nog eens op de koffie komen om te luisteren wat de ‘grote jongens’ hadden beslist. In werkelijkheid kwam het er op neer dat DAB+ nauwelijks werd gepromoot om het monopolie dat diezelfde ‘grote jongens’ hadden via de nationale FM-dekking in stand te houden.  Ook tijdens de verdeling van de noodfonds-subsidies naar aanleiding van de corona-crisis werden de digital only spelers zoals FamilyRadio gewoonweg ‘vergeten’ door huidig mediaminister Benjamin Dalle. Zoiets valt uiteraard moeilijk te rijmen met eerdere uitspraken als zou de digitalisering van de radiosector een prioriteit zijn.

Aangezien DAB+ mede daardoor nog steeds maar een zeer klein deel van de luisteraars bedient en intussen de nieuwe digitale technieken hun intrede hebben gedaan (smart speakers in huis, Apple en Android CarPlay in de wagen…) is de kostprijs van de nationale DAB+ uitzendingen ook niet meer te verantwoorden. Het overgrote deel van de FamilyRadio-luisteraars geeft immers ook aan af te stemmen via streaming en/of digitale TV.

FamilyRadio betreurt het stopzetten van de DAB+ uitzendingen maar blijft te beluisteren via alle andere kanalen en wil zich, ondanks alle betreurenswaardige gebeurtenissen van de afgelopen jaren, blijven inzetten voor de Vlaamse artiesten en voor onze luisteraars.

FamilyRadio is nog te beluisteren via Telenet (kanaal 930), via de RadioLine-app op Proximus TV, via hun website, verschillende radiospelers zoals TuneIn, hun gratis app en de FM-frequenties in Deinze (107.1 FM) en Gent (105.7 FM).


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Norkring haalt Family, Roxx, BNL en Yesterdayland uit digitale ether

Norkring, de operator van de twee Vlaamse commerciële DAB+ muxen, heeft vanmiddag de stekker eruit Lees verder

De zaak kanaal 10: VRM zet Norkring mes op de keel

Norkring krijgt tot 31 juli de tijd om alsnog het digitale tv-kanaal 10 uit te Lees verder

De affaire kanaal 10: Norkring zette spook-tv (in stilte) uit

Het is sinds deze week opnieuw stil in Vlaanderen op het omstreden kanaal 10 in Lees verder

Norkring herschikt muxen 11A en 5A/5D

De private DAB+ operator Norkring herschikt per 1 augustus de capaciteit van zijn Vlaamse commerciële Lees verder

Luisterrapport: de come back van de Zwart

Opvallend nieuws van NPO Radio 5 voor de senioren. Vanwege het nakende afscheid van icoon Lees verder

De start van Story (audio)

Nog net voor de jaarwissel, even terug naar een andere maand januari. Die uit 1974. Lees verder

Frankrijk: hoe één Egyptische zangeres NRJ redde (video)

Belpop Bonanza achterna, is dit één van de minst bekende en zelfs meest onderschatte gebeurtenissen Lees verder

Peter Van de Veire neemt afscheid van MNM

Peter Van de Veire kondigde deze ochtend - donderdag 2 december - aan dat hij Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
demooi arlette
demooi arlette
5 oktober 2020 - 13:12 13:12

Hallo, ik ben Demooi Arlette uit Brakel. Heel onze buurt heeft een dab radio gekocht en enkele maanden later is het gedaan.
Dat vind ik niet mooi van jullie. Ergens anders kunnen ze wel nog luisteren

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx