RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

‘Het Complete Tunesboek’ officieel voorgesteld (audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Woensdag jongstleden – 14 september – werd ‘Het Complete Tunesboek’, het enige en definitieve naslagwerk met radio- en tv-tunes vanaf 1919 tot vandaag’, gepresenteerd in museum Beeld & Geluid in Hilversum. Conservator Bas Agterberg beet de spits af met een openingswoord, Radio 10-ochtendstem Gerard Ekdom nam daarna de genodigden mee op een reis door de tijd van jingles en tunes. Met ook een mooie bijdrage van jinglemaker Jeroen Kuitenbrouwer en videoboodschappen van Willem van Kooten en Ferry Maat.

Tal van unieke filmpjes uit de historie van Hilversum 3 volgden. Onder andere het maken van de tune van ‘Studio Sport’, kwam voorbij. Ekdom zat voor de gelegenheid achter de knoppen van de Hilversum 3 mono-studio uit de jaren 70. Een vast onderdeel van Beeld & Geluid, dat volledig gerestaureerd werd door Dennis van Benthem en Niels Zack. Daarna volgde het officiële gedeelte waarbij het eerste exemplaar van ‘Het Complete Tunesboek’ werd overhandigd aan Felix Meurders (foto bovenaan – midden). Daarna volgden de auteurs Jelle Boonstra (bovenaan – links) en Benno Roozen (bovenaan – rechts).

Govert van Brakel liet hen aan het woord over de totstandkoming van het werk, terwijl ze ook uitvoerig hun passie voor jingles en tunes mochten toelichten. Benno liet weten dat zijn favoriete tune ‘Scarlet O’Hara’ van Jet Harris and Tony Meehan uit 1963 is. Het muziekje van Tom Mulder, waarin hij treingeluiden had gemixt. Razendsnel doken Niels en Dennis de originele single op en Ekdom legde die maar al te graag op de draaitafel.

Vervolgens werd een Tunes Quiz gespeeld tussen twee teams, samengesteld uit de genodigden. Enerzijds waren dat Aernoud Oosterholt van Uitgeverij Edicola, Bart van Gogh, Edvard Niessing, Jan Zwart en Jack van IJl. Het tweede team stond onder leiding van Ferry de Groot, bijgestaan door Dick Klees, Sybrand Verwer, Joep Roozen en Magchiel Bakker. Het eerste team won met één enkel puntje verschil.

De presentatie werd afgesloten met een gezellige borrel in Beeld & Geluid, waarbij sommige aanwezigen elkaar na flink wat jaren voor het eerst weer spraken. Verder waren ook aanwezig: Ren Groot, Ad Roland, Tom Blomberg, Walter Zwart, Hans Hogendoorn, Serge Haderman, Andre Koolen, Ben Meijering en Hanneke en Wim van de Water voor MediaPages.

Een ’turf’ van 600 pagina’s

De eerste editie van Het Tunes Boek verscheen in 2007. De nieuwe editie is een volledig bijgewerkte, gecorrigeerde en aangevulde versie. Met ruim 6000 titels, 600 bladzijden en 500 foto’s. Een ware encyclopedie over de publieke omroep, de commerciële en de zeezenders. Auteurs zijn Jelle Boonstra en Benno Roozen. Het duo vormt al een kwart eeuw Het Genootschap Radiojingles en -tunes. Zij zijn ook de heren achter Jingleweb.nl en waren eerder verantwoordelijk voor diverse cd’s, dvd’s, podcasts, boeken en veel programma’s over audiovormgeving op radio en tv. Samen beheren ze Nederland’s grootste archief met radiotunes en radiojingles. (Mediapages)

° Voor een fotoreportage moet je hierlangs.


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Er is een nieuw Tunes Boek op komst!

De nieuwe uitgave telt meer dan zeshonderd pagina's, ruim vijfhonderd foto's en liefst zesduizend tunes.

Terug naar ‘Veronica 828’ (video)

Al is het alweer vele decennia geleden dat de grootste avonturen van zeezenderradio achter ons Lees verder

The History of Offshore Jingles

Het Genootschap voor Radiojingles en –Tunes beheert al tientallen jaren een omvangrijk archief jingles en Lees verder

Gerbrandy-zendtoren wordt wederom Grootste Kerstboom ter wereld

Zaterdag 10 december is er al voor de 24ste keer het ontstekingsfeest, met optredens. Xander Lees verder

Blad 1641: Joe, DAB+ in Estland, zendvermogens Nederland

• Joe start weer ‘Pakje van je Hart’ • Estland heeft dan toch goesting in Lees verder

Christelijke jingles voor een groot gehoor

Naast ‘Christian AC’ jingles voor de dagprogrammering heeft het station nu ook een aantal specialty Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic groeit niet meer

NPO Radio 2 is de opnieuw verrassend marktleider in Nederland, bij Qmusic is de groei Lees verder

Nederland: alle lokale omroepen op DAB+ tegen eind 2024

Het kabinet stelt de komende tijd extra geld beschikbaar opdat de lokale omroepen ook in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx