fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Het Ochtendblad van 8 maart (audio)

En toen was er NRJShe

Internationale Vrouwendag vandaag. De media doen er al dan niet in minder of meerdere mate aan mee. Opvallende mededelingen zagen we echter niet voorbijkomen, wel een origineel idee van NRJ dat voor één dag wordt omgedoopt in NRShe. Naast de naamwissel, wordt ieder nieuw uur begonnen met een nummer van een meer dan gerenommeerde zangeres. Ochtend-dj Evi Geysels (06:00-09:00 uur) krijgt het gezelschap van Slongs. Toon Smet draait tussen 16:00 en 18:00 uur verzoekplaatjes voor vrouwen. Tussen 21:00 en 22:00 uur is het één en al vrouw dat de luisteraar te horen zal krijgen. En de hele dag lang worden vrouwelijke luisteraars geëerd. (TB)

Studentensolden bij SoundCloud

SoundCloud wordt wel eens overgeslagen in het rijtje van streaming music. Toch zijn abonnementen die toelaten om ook offline te streamen en allerlei voordelen bieden. Om één en ander beter in de verf te zetten, is er nu een abonnement voor studenten. Gebruikers kunnen via Soundcloud zelf geluiden en nummers uploaden en delen. Het YouTube-principe, maar dan voor audio. Het standaardabonnement SoundCloud Go kost € 5,00, het premium SoundCloud Go+ € 10,00. Het nieuwe abonnement voor studenten biedt een optie om met een groep mensen gebruik te maken van SoundCloud Go+ voor amper € 4,99 per maand. Het Go+-abonnement biedt 150 miljoen nummers, het Go-abonnement 120 miljoen. (TB)

Promo voor ‘100 jaar radio’

Bij Capital of Media in Nijkerkerveen vonden ze het tijd worden om de radio in het zonnetje te zetten. Immers: de radio bestaat honderd jaar in Nederland. “En ondanks die leeftijd nog altijd springlevend”, zegt Anthony Timmers van het bedrijf dat jingles produceert onder de naam Strike Jingles en verder onder meer ‘doet’ in TRIL, The Radio Imaging Library. “Die verjaardag van de radio wordt breed gevierd”, zegt Anthony. En om dat onder de aandacht te brengen van ook de internationale klanten, maakte Capital of Media een promo over een eeuw radio. “Een promo met gevoel”, zegt Timmers. En dat is het geworden. (Jingleweb.nl)


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Frans-Belgisch huwelijk en wij waren niet uitgenodigd! Creatieve radiomadam, ook handig met het penseel (houdt
Radiostation zonder deejays kan toch niet zonder stem Ooit duizenden euro's waard, nu raakt u
Een Nederlands luisteronderzoekje met toch wat vraagtekens bij Geen weer om buiten te komen? Ruim
Alleen thuis? Eenzaam? Praat eens wat vaker met uw slimme luidspreker! Alweer een nieuwkomertje erbij
RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we
Facebook heeft de lancering aangekondigd van de Portal TV. Veel televisie, flink wat… luidspreker en
Breed forum voor het visitekaartje van een radioprogramma: de tune Het begon met de verkoop
Om een boek te 'lezen', hebt u niet eens uw handen nodig De herfst komt

8
Reageer op dit artikel

avatar
1 Aantal reacties
7 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
6 Personen die reageerden
Rudy De SaedeleirBruno TravelsHaveveJorisJean-Luc Bostyn Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Dave
Gast
Dave

gek dat jullie hier alleen oplijsten wat nrj doet met vrouwendag en niet eens checken wat de andere radios doen. Of is ’t omdat radiovisie alleen de persberichten van nrj krijgt dat ze automatisch geplaatst worden? ’t valt toch op dat grotere acties bij medialaan en soms de vrt niet in het actuanieuws verschijnen…

Jean-Luc Bostyn
Gast
Jean-Luc Bostyn

U hebt (bijna) helemaal gelijk Dave. RadioVisie kan vooral datgene brengen wat ons gemeld wordt. Wij hebben geen uitgebreide redactie, noch de tijd, noch budget om achter alles zelf aan te gaan. RadioVisie is een vrijwilligersproject. Onze focus ligt op de erkenningen, digitale ontwikkelingen, toekomst, offshore radio, historiek en wat er in de landen om ons heen gebeurt. Voor zowat alle overige berichten zijn we aangewezen op de goodwill van de sector zelf. En die is… bedroevend. Van Vlaamse kant dan toch.

Wij zijn wel uitstekend geplaatst om te vergelijken met Nederland. Zowat ieder radiostation dat daar ook maar iets onderneemt, doet de (kleine) moeite om daar een bericht over te verspreiden. We kunnen er dagelijks tien pagina’s mee vullen.

Wat Vlaanderen betreft kunnen we dat soort medewerking op anderhalve hand tellen. En toch is PR belangrijk. RadioVisie wil maar al te graag een platform zijn voor de hele sector, maar dan moet die zelf ook een beetje meedoen. Mocht je je geroepen voelen om onze rangen te versterken en de gaten in onze berichtgeving in te vullen, dan weet je ons te vinden hé… We helpen je zelfs graag op weg.

Rudy De Saedeleir
Beheerder

Het is journalistiek helemaal niet ‘gek’ dat we ons bij een kort berichtje over vrouwendag beperken tot de ene zender die er een persberichtje over verspreidde. Dat is een fait-divers, een weetje, en niets meer. Indien er twee stations iets hadden verspreid mbt de vrouwendag, dan zou dat een gecombineerd berichtje zijn geworden. Zo eenvoudig werkt dit soort berichten. Voor ons als RadioVisie zijn die louter aanvullend en zeker niet onze eerste opdracht. Wij bevoordelen of benadelen overigens geen enkele mediagroep op vlak van ‘promo-praatjes’, maar we gaan er ook niet achterlopen. Wat ons wel meer dan vroeger opvalt is dat de radiostations van vooral Medialaan en (iets minder) de VRT soms liever enkel – of in elk geval eerst – hun eigen interne kanalen (kranten, tv, websites) ‘crossmediaal’ gebruiken om sommige van die ‘lichtere’ berichtjes te verspreiden. Het zal deels wel een bewuste strategie zijn, maar het kan ook dat ze sommige ‘weetjes’ zelf gewoon niet belangrijk genoeg vinden om er een extern persberichtje over te maken. Want ook overdaad kan schaden. Het is voor iedereen telkens een kwestie van het juiste evenwicht vinden en elke mediagroep maakt dat voor zichzelf uit.

Bruno Travels
Gast
Bruno Travels

Beste Rudy, beste Jean-Luc,

Ik snap dat het inderdaad niet makkelijk is om met enkel vrijwilligers alles op te lijsten wat er te beleven valt in de (Vlaamse) radiowereld. Het is me echter wel al vaker duidelijk geworden dat jullie hier veel meer liefde hebben voor een lokale radio uit weetikveelwaar dan voor grotere nationale producten (en dat mag gerust van mij, smaken en kleuren, weet je wel). Dat er geen of weinig persberichten worden gestuurd is zeker een probleem dat met de grote omroepen moet worden besproken, maar het moet mijns inziens ook van twee kanten komen, niet?
Want, Jean-Luc, ik lees een heel artikel gebaseerd op een stuk uit Rolling Stone bij de nieuwste berichten, dus de vrijwilligers hebben wel tijd om een heel artikel te analyseren over radio in Amerika, maar niet om even op de websites van Radio 2, JOE of Nostalgie te kijken wat er te doen is op een dag als vrouwendag?
En, beste Rudy, als Medialaan toch alles via hun eigen interne kanalen verspreid, is het dan geen optie om die ook gewoon regelmatig te raadplegen? Want als echte radiogek die sites als deze graag leest, wil ik soms ook wel liever weten wat de nationale zenders doen omdat ik die kan ontvangen, in tegenstelling tot lokale helden uit Sint Truiden of Zuid West Vlaanderen 🙂 Dus als het over evenwicht gaat, stel ik voor dat daar ook eens over wordt nagedacht.

Joris
Gast
Joris

Bruno, ik vrees dat jij niet echt beseft hoe arbeidsintensief het raadplegen van die sociale media zijn. Het ene nieuwtje zetten ze op Twitter, het andere op Instagram. Dan weer op YouTube, op hun eigen Facebook, of gewoon op diezelfde sociale media maar dan onder de naam van het programma waarover het gaat. of nog erger, op de pagina van de presentator/presentatrice. Sociale media volgen is een meer dan fulltime job. Ik snap jouw opmerking écht wel, maar je moet het zelf maar eens proberen 😉

Hugo Van Vlaenderen
Lid

@Joris: het zoeken op sociale media kost niet meer tijd dan andere zaken op internet. Het is een kwestie van tijd: time management. En van (eigen) keuzes, prioriteiten.

Bruno Travels
Gast
Bruno Travels

Hey, Joris, ik besef dat maar al te goed hoe intensief sociale media zijn, maar als het gaat om persberichten is het net zo intensief om even op het persweb van VRT (https://www.vrt.be/nl/info/voor-de-pers/) en Medialaan (https://persweb.be/) te kijken dan je mailbox checken. Een snelle google leert me evenwel dat je je voor het persportaal van Medialaan moet aanmelden, dus misschien is dat niet gebeurd? Ik gooi het maar in de groep, he. Of het is zoals Hugo hier zegt een kwestie van keuzes en prioriteiten en is de grootste commerciële omroep van Vlaanderen geen prioriteit 🙂

Rudy De Saedeleir
Beheerder

Het is inderdaad een kwestie van prioriteiten, maar dat heeft echt totaal niets te maken met deze of gene omroep, groot of klein. De basis van RadioVisie is altijd de ‘radiofiel’ geweest, de mens die wil weten hoe de radiostations en de radiomakers – in de eerste plaats de Vlaamse – werken en te werk gaan. Frequenties, studio’s, techniek, formats, wetgeving, programma’s en programmamakers, evoluties en trends, statistieken, jingles en pub, het reilen en zeilen van (radio)mediagroepen, noem maar op. Het gaat ons om de radio als ‘sector’, waarbij we redactioneel ook nog onderscheid maken tussen het feitelijke nieuws, opinie en columns. Elk journalistiek product heeft een missie, het resultaat is een kwestie van het zo goed mogelijk organiseren van de beschikbare mensen en middelen. Wat de diverse stations specifiek inhoudelijk doen rond pi-dag of vrouwendag, daar gaan we zelf geen mensen of middelen insteken. Daar wint ook geen enkel nieuwsmedium bij, want het is veelal louter PR zonder echte nieuwswaarde. Als dergelijke berichtjes binnendruppelen (en wees gerust, alle mediagroepen kennen ons), dan geven we die wel een plekje én zonder onderscheid. Maar het is ook niet dat de radiostations er vanuit gaan dat ze hiermee extra hopen te scoren, daarvoor gebruiken ze uiteraard beter hun eigen sociale media. Overigens volgen we – zoals alle media – wel degelijk een ganse massa van die sociale kanalen, al was het maar om inzicht te verwerven over wie op dat vlak goed of niet goed bezig is. Plus hebben we daarnaast gelukkig ook een heel leger tipgevers die meekijken.

Meer in Actueel
Nieuw boek van en over Lex Harding (audio)

Het Avondblad van 7 maart (video)

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (6)

Frankrijk: CSA kiest 24 stations voor nationale DAB+

Het Avondblad van 6 maart (video)

Nederlandse Merol verbaasd over Vlaamse luisteraars

Sluiten