Radio Pax Media met taart
Daar staan we dan als radionieuwskrant met een zekere reputatie, om alsnog geconfronteerd te worden met het feit dat we bijlange na niet alles weten. Een jaar zit vol met thema- en feestdagen. Zo hadden onze zuiderse landgenoten gisteren hun ‘Feest van de Franse Gemeenschap’. In Vlaanderen… was het blijkbaar de ‘Dag van de Ochtendradio’. Werknemers uit die sector waren op de hoogte en dat had zo z’n (beperkte) gevolgen. Leuke bijkomstigheden dat wel en helemaal in het teken van een soort pax media. Het was ooit anders (in tv-land). Maar dit geheel terzijde. MNM’s Peter Van de Veire en Julie Van den Steen gingen zowaar op bezoek bij Sebastien Decrop van Nostalgie. Niet eens met lege handen, maar wel met taart. We hebben het alvast genoteerd voor volgend jaar: 27 september, ‘Dag van de ochtendradio’. Nu nog een datum zoeken voor de ’Dag van Het Avondblad’… (Foto bovenaan- credits: Nostalgie)
Radio Ro op jaarmarkt
Morgen, zaterdag 29 september, trekt evenementenzender Radio Ro naar het vernieuwde dorpsplein in Sint-Genesius-Rode. Tijdens de jaarmarkt staan zij in voor een live uitzending aan de bibliotheek (12:00 tot 18:00 uur). Bob Savenberg, Pascal Braeckman, Erik Lybeer, Eddy Van Caeneghem, Fred Vanderlinden, Marc Huylebroeck, Thierry Duson, Geert Herbots, Ronny Ecker en andere medewerkers tekenen present. Kindertheater ‘Het Kinderuur’ bestaat zeventig jaar en dat zal gevierd worden met de vertoningen van het nieuwe poppenspel ‘Pauwtje Pio geeft een pluim’. De jongste bezoekers kunnen dan weer uitkijken naar Kabouter Plop en Bumba. Ook de lokale verenigingen laten zich zien.
Groot Dictee zonder Vlamingen
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal keert na een jaar afwezigheid weer terug, maar dit keer zonder Vlamingen en niet langer op televisie maar via NPO Radio 1. Zaterdag 15 december (11:00-13:00 uur) leest ook nu weer Philip Freriks voor, Frits Spits presenteert de uitzending, Thijs Boontjes Dans-en Showorkest maakt live muziek en Onze Taal kijkt na. Live vanuit de Bibliotheek Haarlem Centrum nemen twintig bekende Nederlanders het op tegen twintig luisteraars van De Taalstaat. Meedoen kan thuis en in verschillende bibliotheken in het land. Schrijver en taalkundige Wim Daniëls schrijft het dictee, dat een nieuwe impuls moet krijgen. De initiatiefnemers willen terug naar de oorsprong. Het dictee moet meer zijn dan een verzameling moeilijke woorden, het moet de deelnemers de kans geven hun kennis en begrip van de taal te etaleren. Frits Spits: “De spelling moeten we niet belangrijker maken dan hij is. Het is het kostuum van de taal. Het is prettig als dat er netjes uitziet.”