Niet voorziene Brexit-gevolgen
De Brexit heeft voor de eilandbewoners een hoop consequenties waar eerder weinig tot helemaal geen rekening mee werd gehouden. Neem nu het recente opheffen van geoblocking op online-diensten binnen de landen van de EU. Iedere EU-burger kan vanaf deze maand online-diensten, waarop hij in eigen land is geabonneerd, in heel de EU bekijken. Waardoor het mogelijk is om bvb je eigen Netflix-abonnement mee te nemen op vakantie. Momenteel geldt dit ook voor de Britten die op het Europese vasteland gebruik maken van BBC iPlayer, online apps als Sky Go, Virgin go of Netflix. Tot de definitieve scheiding. Volgens Euronews is de toegang tot hun eigen online diensten in de rest van Europa dan niet meer op een legale manier mogelijk. Omgekeerd geldt hetzelfde; EU-burgers kunnen in het Verenigd Koninkrijk hun online diensten, over een jaar, niet meer raadplegen. En dat maakt een reisje naar het UK alweer, voor sommigen, minder aantrekkelijk.
Bloemendaal, versterkt terug op AM
Radio Bloemendaal is sedert afgelopen weekend opnieuw met het volledige vermogen van 500 Watt gaan uitzenden op de middengolf-frequentie 1116 kHz. Het station moest een week eerder de uitzendingen staken omdat de tijdelijke zender defect was geraakt. De originele zender was eerder al uitgezet omdat die, na een storm en een geknakte zendmast, niet meer gebruikt kon worden. Nadat een nieuwe, kortere antenne was gebouwd kon wel een zwakkere zender ingezet worden. Inmiddels is het gelukt om de reguliere 500 Watter alsnog in de lucht te krijgen. Radio Bloemendaal is nu opnieuw in een groot gebied rond Bloemendaal te ontvangen op de middengolf. Daarnaast is de radiozender wereldwijd te beluisteren via internet.
RCC: Reclamecampagne DAB+ niet misleidend
De Nederlandse reclamecampagne waarin DAB+ de ‘digitale opvolger van FM’ wordt genoemd is niet misleidend. Dit oordeelde het College van Beroep van de Reclame Code Commissie (RCC). Eerder was diezelfde RCC van mening dat dit wél het geval was. Begin dit jaar was er een klacht neergelegd over de campagne die Digital Radio NL, het samenwerkingsproject tussen de NPO, VCR , Stichting Regionale Publieke Omroep en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, voerde op radio en televisie. Klager vond dat DAB+ geen ‘opvolger, maar een alternatief voor FM’, zou zijn. De RCC ging aanvankelijk mee in die argumentatie. Als gevolg werd in de voorjaarscampagne gesproken van ‘het digitale alternatief voor FM.’ Maar Digital Radio NL ging in beroep. Het College van Beroep besloot daarop het eerdere besluit te vernietigen en de klacht alsnog af te wijzen. Digital Radio NL gaat DAB+ nu opnieuw promoten als de opvolger van FM.