RadioVisie

  • .
    Heynen
    .
TVV Sound

Het afscheid van Lutgart in audio

Radio 2 en SRV zenden unieke fragmenten uit

Het overlijden, gisteren zondag 15 november, van Vlaams radiomonument Lutgart Simoens krijgt – helemaal terecht – flinke aandacht bij de nationale media. Aanvullend aan de vele mooie afscheidsartikelen in de gedrukte pers, op nieuwswebsites en op de sociale media – het gaat over ràdio – zijn audio-opnames. RadioVisie zette al enkele heel illustratieve fragmenten online. Deze avond, in onze vaste dag-afsluitende rubriek ‘Het Blad’, volgen er nog.

Ook Stadsradio Vlaanderen haalde een bijzonder opname uit het archief. Iets na 10:00 uur en bij wijze van eerbetoon, liet Serge Hadermann een uniek fragment horen van Lutgart Simoens. Daarin heeft ze het over hilarische versprekingen op de radio, van haarzelf, maar ook van anderen. En ze onthult enkele pittige details over een interview dat ze ooit had met opper-Rolling Stone Mick Jagger.

Uiteraard blijft Radio 2 niet bij de pakken zitten, want het was Simoens die de ‘gewestelijke zender’ van de openbare omroep mee op de kaart heeft gezet. Om haar te eren wordt vanmiddag een speciale ‘De Pré Historie’ uitgezonden, met muziek door haar gekozen, interviews, originele fragmenten, én een afscheidsbrief van Lutgart voor de luisteraars.

Rino Ver Eecke (nethoofd Radio 2): “Lutgart Simoens was het grootste icoon op de radio in Vlaanderen. Ze was als collega en mens even warm als haar stem in het legendarische Vragen staat vrij. Ze was de grondlegger van de interactie op radio. Mensen samenbrengen en verbinden, dat deed ze letterlijk met een brief en een plaat. Eenvoudige radio die recht naar het hart ging. Daarom verdient Lutgart een speciale versie van De Pré Historie om samen met die vele luisteraars herinneringen op te halen. Een mooi eerbetoon voor een van de grootste Madammen op Radio 2.”

Exclusieve afscheidsbrief

In ‘De Pré Historie van Lutgart Simoens’ overloopt Guy De Pré haar boeiende leven en de schitterende radiocarrière, van het prille begin tot haar afscheid van de radio en van het leven. Dat afscheid nemen doet ze overigens met een originele en exclusieve brief voor de luisteraars van Radio 2 die haar altijd een warm hart hebben toegedragen. Alle muziek in dit twee uur durende programma werd door Lutgart zelf gekozen en er zitten enkele onverwachte nummers tussen.

Het interview dat Guy rond de jaarwisseling van Lutgart afnam wordt afgewisseld met oudere interviews en met fragmenten uit succesvolle radioprogramma’s van haar zoals ‘Vragen staat’ vrij en ‘Platenpoets’. Maar ook enkele verrassende presentaties zoals een optreden van Roy Orbison in een Antwerpse zaal in de jaren 60.

Guy zelf beschouwt het na al die jaren nog altijd als een eer dat hij in de jaren 70 samen met Lutgart heeft mogen presenteren bij BRT 2 Omroep Antwerpen. Ze is sindsdien zijn radiomoeder, en die van heel veel collega’s en luisteraars. Aansluitend op ‘De Pré Historie’ reageren luisteraars en bekende Vlamingen nog op het afscheid van Lutgart in ‘De Topcollectie’ bij Peter Verhulst van 15.00 tot 16.00 uur.

° Stadradio Vlaanderen: maandag 16 november om 10:05 uur ‘Afscheid van Lutgart’
° De Pré Historie van Lutgart Simoens: maandag 16 november van 13:00 tot 15:00 uur op Radio 2.
° De Topcollectie: maandag 16 november van 15:00 tot 16:00 uur op Radio 2.

Heynen


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over VRT Radio2
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Jan D.M.
Jan D.M.
17 november 2020 - 14:04 14:04

“Vragen staat vrij”. Radio Veronica had een gelijkaardig programma gepresenteerd door Frans Nienhuys “Men vraagt… en wij draaien”. Van 1961 tot augustus 1974, eerst de zondamiddag, later op zondagmorgen.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx