RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Het ABC van software-defined radio (SDR)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

We hadden het hier bij RadioVisie in de rand al wel enkele keren over « software-defined radio » of SDR, vooral als de middengolf of korte golf ter sprake komt. Bij ons in Vlaanderen zijn nog niet zoveel mensen vertrouwd met deze bijzondere manier om via het internet te luisteren naar radiostations op AM, FM, maar ook de lange golf of korte golf op bepaalde (buitenlandse) locaties.

Deze week verscheen van Tech Minds een video online (zie onderaan) die behoorlijk duidelijk en diepgaand uitlegt wat je precies mag verstaan onder een SDR en welke systemen je zoal publiekelijk online vindt. De video behandelt verschillende methoden om SDR-ontvangers te vinden en te gebruiken. In de meeste gevallen wordt alles trouwens volledig in de browser uitgevoerd.

Sommige van deze methoden hebben de mogelijkheid om audiogegevens naar een ander programma te sturen, als u een soort decodering of verwerking wilt uitvoeren. Het SPY-netwerk maakt gebruik van de SDR# software, dus daar moet je eerst iets voor installeren. Ook SDR Console heeft wat software nodig.

Veel van de programma’s werken echter in een normale browser, zoals WebSDR. KiwiSDR gebruikt de erg coole OpenWebRX-interface en decodeert blijkbaar radiosignalen aan de serverkant, waardoor het gemakkelijk is om naar verschillende signalen in de browser te luisteren.

Nu iedereen in deze coronatijden wat meer vrije tijd thuis heeft, is dit best een geweldige manier om naar de aloude etherradio te luisteren zonder extra investeringen.

Wie de goesting én de antennes heeft, kan zich natuurlijk een goedkope dongle aanschaffen. Al heb je wel een HF-convertor nodig om naar de kortegolfbanden te luisteren.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx