RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

Herstelplan zonder terugwerkende kracht

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Minister Gatz volgt het advies Raad van State 

Gevolgen voor lopende procedures

Vorige vrijdag keurde de Vlaamse ministerraad het ‘herstelbesluit frequentieplan’ goed, daarover hadden we reeds een kort bericht. Het plan herneemt de frequenties uit het plan van 21 april 2017 en ‘motiveert’ de frequenties die opgenomen waren in het samenwerkingsakkoord tussen de verschillende Gemeenschappen. Zopas zijn ook de details van het ‘nieuwe’ frequentieplan bekend gemaakt.

Vlaams minister Gatz heeft er uiteindelijk voor gekozen om het advies van de Raad van State op te volgen. Het frequentieplan gaat dus niet met terugwerkende kracht in. Deze beslissing heeft grote gevolgen voor alle nog lopende procedures over de erkenningsbeslissingen. In de praktijk lijkt het nu uitgesloten dat de overheid deze procedures nog zou kunnen winnen. 

Nieuwe beslissingen

De auditeur van de Raad van State bracht eerder al een advies uit waarin hij duidelijk stelde dat de overheid geen frequentieplan kan publiceren met terugwerkende kracht. Op 20 mei a.s. staan er nog een aantal procedures op de agenda.  De uitspraken worden echter pas verwacht na de verkiezingen. De kans dat een minister van lopende zaken in dit verhaal dan nog beslissingen neemt (of kan nemen) lijkt daarom erg klein.

De auditeur van de Raad van State stelde in het advies ook dat er nieuwe beslissingen moeten genomen worden waarbij de erkenningen niet automatisch aan dezelfde partijen zouden mogen toekomen. Dergelijke adviezen worden in de meeste gevallen overgenomen door de raad, het is echter nooit volledig uitgesloten dat de rechter zich niet houdt aan het advies.

Na 2 jaar nog vergelijken? 

Het is ook praktisch onmogelijk geworden om nog nieuwe beslissingen in erkenningen te nemen, zonder een nieuwe erkenningsronde te organiseren. Dat is trouwens niet alleen de schuld van de overheid, die heeft fouten gemaakt, maar de indieners zelf gaan zeker niet vrijuit. Integendeel zelfs. 

Van de vier erkende netwerken lijkt enkel TOPradio zich aan het (origineel) ingediende dossier te houden. Die erkenningsbeslissing zou men dan – in principe – opnieuw kunnen bevestigen. Andere dossiers voerden de inhoud van hun dossiers niet uit. Een vergelijking, na twee jaar, zou dan onmogelijk moeten zijn, het zou ook onzorgvuldig zijn als een overheid dat toch zou doen. 

Fouten van de indieners

Een voorbeeld maakt dat zelfs markant duidelijk: S-Radio stelde in haar dossier dat het ‘In elk geval niet de zoveelste hitradio zou worden, omdat er daarvan al voldoende zijn’. De (latere) opmerkelijke keuze om er dan toch ‘NRJ hitmusic only’ van te maken kan moeilijk in de schoenen van minister Sven Gatz worden geschoven, dat heeft de indiener zelf beslist.

Ook in andere dossiers ligt de verantwoordelijkheid van de vele, vermeende, leugens  dan (eventueel) ook niet bij de regelgever. Zo werd in één ander dossier beweerd dat er veertig medewerkers in dienst zouden worden genomen, wat een bruto loonkost zou hebben van zo’n 10.000 euro per maand. 

‘Leugens’ en onzorgvuldig zijn

Zoiets is – uiteraard – niet bedacht door de administratie! Het opvoeren van cv’s van mensen, die zelf van niets weten, is evenmin de schuld van de regelgever. Het zijn slechts een paar details van vele honderden pagina´s juridische besluiten. De overheid kan in dergelijke zaken terecht stellen dat zij niet verantwoordelijk is voor (eventuele) leugens in de ingediende dossiers.

Voor de beauty-contest ligt dat anders: in principe gaat iedereen ervan uit dat alle dossiers degelijk, grondig, en eerlijk zouden worden gecontroleerd. Dat is echter niet gebeurd tijdens de erkenningsronde, dat de overheid niet goed controleerde was dan ook erg onzorgvuldig. De erkenning van Hit! werd trouwens eerder al geschorst door de Raad van State, op basis van niet-zorgvuldig gecontroleerde inhoud van de dossiers.

Een nieuwe ronde? 

Via de besluiten in de lopende procedures is de overheid nu echter wel op de hoogte van al deze feiten. Het is dan ook bijna ondenkbaar dat al deze zaken zouden worden genegeerd. Het dossier zal dan zeker (en voorlopig) nog wel een tijd op de politieke agenda blijven staan. De kans dat deze oefening voor een aantal erkenningen helemaal opnieuw zal moeten worden overgedaan neemt dan ook met de dag toe.

Het frequentieplan zelf is ook wat zekerder geworden doordat de overheid de adviezen van de Raad van State heeft opgevolgd.  Dit sluit dan weer niet uit dat andere gegadigden naar de rechtbank zouden kunnen trekken, veel zal afhangen van de manier waarop de overheid met dit dossier nu verder zal omgaan. 

Dat er de afgelopen maanden ‘haast’ was is best te begrijpen: een land kan immers moeilijk zonder frequentieplan. Het niet aanbesteden van alle frequenties is volgens de Europese richtlijnen echter niet mogelijk. Na een (mogelijke) stilte, zal er wellicht na 20 mei meer nieuws kunnen zijn. Daarover zal RadioVisie dan weer als eerste proberen te berichten. (VO)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1472: Benjamin Dalle, Dominiek Savio, Grandprix Radio

• Erkenningen lokale radio's: 22 dossiers voor 10 pakketten • Feestdag mét radio in Dominiek Lees verder

Vraag & antwoord bij… ‘Vragen over de herverdeling van Netwerk 2’

Op 25 april verscheen er bij RadioVisie een artikel over de herverdeling van netwerk 2. Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Vzw Digitaal (Classixx) en het ‘misverstand’ over het Mediadecreet

De vzw Digitaal krijgt van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) tot 31 mei Lees verder

Exclusief: Norkring verliest kanaal 10 definitief

De Raad van State heeft het beroep van de NV Norkring België tegen de intrekking Lees verder

Blad 1447: DH Radio, Michel Follet, DAB+ Hamburg

• Hoe DH Radio de meubelen redt voor de CSA • Michel Follet te gast Lees verder

Oproep nieuwe erkenningsronde lokale radio gepubliceerd

In het Belgisch Staatsblad staat vandaag een ‘Oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als lokale radio-omroeporganisatie’ Lees verder

Vlaamse overheid moet Radio Rand schadeloos stellen

Een en ander is nog een uitloper van de jarenlange procedures die deze vzw tegen Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
4 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Matthias
Matthias
1 april 2019 - 14:04 14:04

Ik zou denken dat SRV zich nu wel houdt aan het dossier? Al is het van moeten na de klachten van Club FM.

Haveve
1 april 2019 - 23:27 23:27
Antwoord aan  Matthias

Dat klopt niet Matthias. SRV heeft vorig jaar een waarschuwing gekregen, na klacht van Club FM. Daarna is de VRM zelf een onderzoek ambtshalve gestart, later kreeg SRV een administratieve boete, en moest de omroep zich confirmeren tegen 31 januari 2019. Elke erkende radio-omroep hoort het ingediende dossier na te leven, en de VRM dient daar toezicht op te houden. Dat heeft de VRM voor SRV ook gedaan: de klacht was gegrond, daarna was het een initiatief van de VRM, niét van Club FM.

Matthias
Matthias
2 april 2019 - 11:16 11:16
Antwoord aan  Haveve

Dus, sindsdien volgen ze toch wel het dossier?

Haveve
2 april 2019 - 11:48 11:48
Antwoord aan  Matthias

Matthias, het is aan de VRM om te beoordelen of SRV het dossier wel of niet zou volgen. Noch ikzelf, noch jij hebben het dossier, en dus kunnen we dat ook niet beoordelen. Jij legde eerst de klemtoon op Club FM, dat klopte niet helemaal. Ik denk trouwens dat niemand iets heeft tegen Stadsradio, het gaat hier meer over de uitvoering van de dossiers. Zelfs minister Gatz heeft in de Commissie Media vaak herhaald dat iedereen het dossier moest volgen, en dat daar strenge controle zou op zijn. Of dat voor iedereen hetzelfde zou zijn beginnen sommigen blijkbaar wel in vraag te stellen.

Don`t copy text!
4
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x