“NRJ – Radio Number One”, de trouwe luisteraars van deze Franse hitzender kunnen deze uuropener wel dromen. Sinds jaar en dag te horen rond de uurwisseling, dit tot grote ergernis van RTL dat alweer sedert enkele jaren het grootste marktaandeel heeft van het land.
Al dertig jaar gebruikt NRJ haar legendarische ‘Top of the Hour’. En voor de periode 2002-2006 en 2013-2016 was dit ook absoluut geen leugen, want de zwarte panter had toen ook de meeste luisteraars. Maar nu heeft RTL zowel het grootste marktaandeel als bereik. En daarom zijn ze niet blij dat NRJ zich nog steeds dé nummer 1 noemt.
De M6 Group, eigenaar van RTL, RTL2 en Fun Radio, sommeerde NRJ dan ook om te stoppen met de slogan. Tevergeefs. En daarom stonden beide partijen de afgelopen weken meerdere keren voor de ondernemingsrechtbank.
M6 beschuldigt NRJ van ‘oneerlijke concurrentie en misleidende handelspraktijken’ en eist daarom, naast het stopzetten van de slogan, ook een schadevergoeding van € 2,3 miljoen. Volgens M6 wekt de jingle onterecht het idee dat NRJ de best beluisterde zender van Frankrijk is.
NRJ is niet blij met de aanklacht van rivaal RTL en vraagt zich af waarom die pas na drie decennium komt. Want ook toen NRJ de inmiddels gewraakte slogan in gebruik nam, was het geen marktleider. ‘NRJ – Radio Number One’, is na al die tijd tot het DNA van de zwarte panter gaan behoren. Wanneer de rechter uitspraak doet is nog niet bekend.
Wraak?
Het is niet de eerste keer dat NRJ en M6 voor de rechter staan. Eerder spande NRJ met succes een procedure aan tegen Fun Radio wegens manipulatie van de luistercijfers. De dancezender van M6 had in 2016 z’n luisteraars opgeroepen om te liegen naar welk station ze luisterden. Als gevolg steeg hun marktaandeel significant. De vreugde was van korte duur, Médiamétrie, verantwoordelijk voor het luisteronderzoek, schrapte het commerciële radiostation uit de metingen. NRJ eiste van Fun Radio zelfs een schadevergoeding van 22 miljoen euro.
Nederland
Ook in Nederland wordt er wel eens geklaagd over slogans van radiostations. Niet bij de rechter, maar wel bij de Reclame Code Commissie. Zo klaagde een luisteraar eerder vorig jaar nog over het gebruik van de slogan ‘non-stop music’ door Sky Radio. Dit zou misleidend zijn, omdat men meer dan een kwartier reclame per uur zou uitzenden. De klacht werd echter afgewezen. (radio.nl)