RadioVisie

  • .
    .
Heynen

‘Herkansing’ voor de Monique Top 50 van 22 maart 1986  

Het is bijzonder dat het zeezendertijdperk, dat al zo lang achter ons ligt, nog op zoveel belangstelling kan rekenen. Reden voor Ferry Eden om binnenkort aan een vervolg op zijn Mi Amigo-boek te beginnen. Plan is dat het in 2024 verschijnt en zal gaan over de vrije radio in de jaren tachtig, met daarbij een hoofdrol voor Radio Monique. Dat op zich is de aanleiding om met regelmaat een Monique Top 50 te reanimeren.

Dat gaat niet vanzelf en vergt een degelijke voorbereiding. Meestal begint het met het ontbreken van de hitlijsten zelf. Die bleven niet bewaard en moeten nu worden samengesteld uit de schaarse Monique programma-opnames van een complete Top 50. Die worden in hun geheel ‘uitgevlooid’ op zoek naar de nodige gegevens. Dat was ook de werkwijze bij de lijst van 22 maart 1986. Die werd 35 jaar geleden in vier uur live vanaf het zendschip de Ross Revenge gepresenteerd. 

De eerste twee uren waren voor rekening van wijlen Ad Roberts, de laatste twee voor Ferry Eden. Hij nam deze lijst nu opnieuw op onder het motto ‘de techniek van nu, de sfeer van toen’. Dit keer in 180 minuten. 

Qua personeelsbestand bleef Monique in de tweede helft van de jaren 80 van de vorige eeuw verrassend genoeg vrij stabiel. Niet dat alles zonder moeilijkheden bleef. Dat had te maken met geldproblemen. Door een achterstallige betaling rond een verloren anker was begin februari 1986 de financiële put nog groter geworden. Het toen losgeslagen schip was eerder door specialisten uit Vlissingen op volle zee weliswaar opnieuw stevig verankerd, maar dat kostte wel een vermogen! 

Toch had Monique over het aantal adverteerders geen klagen en het radiostation vanaf zee werd bovendien goed beluisterd. Op het zendschip zaten in maart – naast Jan Veldkamp – wederom twee nieuwkomers, Ruud van Velzen en voormalig Mi Amigo dj Dick Verheul. Die ploeg werd op 22 maart 1986 in z’n geheel afgelost en aan boord kwamen nieuwslezer Wim de Valk, Ad Roberts en Ferry Eden. De laatste twee dj’s konden die middag meteen aan de bak met de ‘Monique Top 50’ van die zaterdag. 

Dezelfde lijst wordt in retro-uitvoering op 25 maart 2023 tussen 12:00 en 15:00 uur uitgezonden door FouteMuziekRadio en een week later ook nog eens door Radio Monique 918

° Tot 2 april 2023 is de show eveneens te downloaden via deze link.


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx