RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Herinnert u zich deze (van Veronica) nog? (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Terug naar 2 april 2002

Aan het zeezenderavontuur van Radio Veronica kwam, na veertien jaar, een einde op 31 augustus 1974. Twee jaar later, na een helse strijd met de politiek was daar plots de Veronica Omroep Organisatie. Het begin van een succesvolle opmars en periode binnen de Nederlandse publieke omroep. The Sky was the limit… Of toch niet?

Met die gedachte verliet de VOO per 1 september 1995 alweer het publieke bestel om commercieel te worden. Er kwam een eigen tv-station en naast Hitradio Veronica werden ook Veronica Nieuwsradio en Kink FM gestart. Allen onder de gezamenlijke koepel ‘Vereniging Veronica’, die een onderdeel werd van de joint venture Holland Media Groep (tegenwoordig RTL Nederland). Een hele stap, die al snel overmoed beek te zijn. 

De laatste reddingsboei

In 2001 treedt de Vereniging, voornamelijk ingegeven door persoonlijke onenigheden, uit de HMG. Maar het lukte in de daaropvolgende jaren niet om een zelfstandige tv-speler te worden en de Vereniging belandde aan de rand van de afgrond. Terwijl Nederland zich in 2002 voor de meest turbulente verkiezingen uit z’n politieke geschiedenis opmaakte, leek het eens zo onverwoestbare Radio Veronica dood en begraven. 

Het stormachtige huwelijk met RTL en de pijnlijke echtscheiding hadden diepe wonden geslagen. De kans dat de voormalige drijvende radiolegende, op welke manier dan ook, het alsnog zou redden, leek onbestaande. Maar enkele voormalige medewerkers van de Vereniging Veronica dachten hier anders over en ondernamen een ultieme reddingsoperatie.

Net zoals in 1973

Begin april 2002 waren op enkele Nederlandse kabelfrequenties uitsluitend onweersgeluiden te horen. De voortdurende donder en bliksem mobiliseerden het journaille. Aanvankelijk zonder succes. Alle betrokkenen hielden de lippen stijf op elkaar. Maar op 2 april 2002 om 18:00 uur kwam alsnog hét antwoord. Met de Veronica-versie van ‘On The Radio’ van Donna Summer was de eens zo machtige en rebelse omroep weer terug.

Net op tijd, want een jaar later maakte Nederland zich op voor een herverdeling van de FM-frequenties. Veronica werd zonder meer getipt als kanshebber. In afwachting van een duidelijk standpunt beperkte het station zich tot hoofdzakelijk non-stop hits en slechts één gesproken programma, dat van Michiel Veenstra tussen 19:00 en 22:00 uur.

Dubbelzinnigheid alom

Toen op 26 mei 2003 Sky Radio bij de toekenning van de zogenaamde ‘kavels’ flink in de prijzen viel, mocht men ook een ‘gouwe ouwe zender’ starten. Aanvankelijk zag het er naar uit dat men Radio 10 FM zou inlijven, dat naast een nieuwe licentie had gegrepen. Maar een wanhoopspoging van het gebuisde station om alsnog via een juridische procedure een plaats op FM af te dwingen, viel in slechte aarde en het contract werd met de nodige herrie verbroken. 

Snel zekerheid

Op hetzelfde moment en nauwelijks enkele maanden na haar terugkeer, verkeerde kabelradio Veronica in een totale impasse. Het enthousiasme bij de doorstart was zienderogen uitgedoofd en het geld om mee te dingen naar een kavel was niet gevonden. Net dan kwam Sky Radio met het idee om Veronica, in ruil voor 3,5% van de aandelen, bij Sky Radio Limited aan hun op stapel staande gouwe ouwe zender te koppelen. 

Om het project de nodige uitstraling te geven, werden enkele ronkende namen aangeworven. Ferry Maat, Bart van Leeuwen, Rob van Someren en Jeroen van Inkel kregen de opdracht om vanaf januari 2004 het hertekende Radio Veronica zo snel mogelijk een degelijk marktaandeel te bezorgen.  

Met ‘Alive and Kicking’ van The Simple Minds werd op 31 augustus 2003 om 18:00 uur vanop de ‘Norderney’ in Monikkendam een nieuw hoofdstuk begonnen. Een verhaal dat anno 2019 nog steeds verder wordt geschreven. (FVM)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Marino Coolsaet
Marino Coolsaet
2 april 2019 - 21:39 21:39

Bij Michiel Veenstra was ik toen de eerste Vlaamse luisteraar in het programma, ik heb het nog ergens liggen op cd. Net voor de samenwerking in 2003 met sky was Veronica nog bijna samen gegaan met BNN. Een vreemde zomer.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx