RadioVisie

  • .
    .

Herindeling DAB+ in Nederland?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Eind oktober moet er meer duidelijkheid komen over de herindeling van de digitale ethercapaciteit voor de radio (DAB+) in Nederland. 

Vorig jaar maakte het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bekend dat er een speciale werkgroep was opgericht om de indeling van de frequentieruimte voor DAB+ te optimaliseren. Het ministerie reageerde daarmee op het verbeterplan dat zenderexploitant Broadcast Partners, eveneens in 2017, publiceerde.

Twee scenario’s werden uitgewerkt waarbij men telkens uitging van flinke wijzigingen binnen Laag 3 (MTVNL) en Laag 4 (regionale radiozenders) en het realiseren van een landelijke Laag 7. Maar ook voor Laag 6, die gereserveerd is voor de lokale omroep sector, zijn er in deze alternatieve scenario’s wijzigingen voorzien. 

Met een ‘laag’ (layer) wordt in Nederland één (landelijke) multiplex of een bundel van (regionale of lokale) multiplexen (muxen) bedoeld, die voor een specifiek doel worden gebruikt. Een ‘laag’ is in dit geval dus niet hetzelfde als een kanaal.

In juli werd duidelijk dat de oplevering van het eindrapport vertraagd was. De werkroep was toen bezig om het totale kostenplaatje van de mogelijke wijzigingen in kaart te brengen. Kosten die gemaakt moeten worden om de bestaande DAB+-netwerken om te bouwen naar een nieuwe indeling. Eén en ander betekent ook dat het langer gaat duren vooraleer een eventueel alternatief scenario kan doorgaan.

De afgelopen maanden zijn er heel wat gesprekken gevoerd met alle betrokken partijen en zou er een consensus zijn gevonden. Eind oktober wordt deze besproken. Wat de exacte veranderingen voor de diverse radiozenders zullen zijn is nog niet duidelijk. (Bron: Mediamagazine.nl)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx