RadioVisie

 • .
  TVV Sound
  .

Herfst vol boeken bij VRT

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het wordt stilaan een traditie: in november richt VRT haar schijnwerpers op boeken. Tijdens de VRT Boekenmaand besteedt de publieke omroep de hele maand lang extra aandacht aan boeken en lezen, op alle netten en kanalen. En er is voor elk wat wils. Dit is wat je mag verwachten op de radio of van radiomedewerkers die zich op het fenomeen podcasts gaan storten. 

Het Boek Was Beter 

Vanaf donderdag 27 oktober verwelkomen Annelies Moons en Joris Hessels iedereen in de boekenbar van VRT, telkens op de laatste donderdag van de maand. In Leesba(a)r laten ze zich bedienen door alle zenders en platformen van VRT. Op je honger blijven zitten is onmogelijk, want aan de Reyerslaan zijn ongelooflijk veel gangen, met evenveel lezers. En die beantwoorden in deze nieuwe Radio 1-podcast de ene centrale vraag: is het boek leesbaar? 

Om een boek te kiezen, kan men afgaan op de cover, de achterflap, de naam en faam van de auteur. Of zich laten leiden door de bespreking van Klara’s Chantal Pattyn in het programma Pompidou of Phara de Aguirre in De Afspraak op Canvas. Maar hoe zwaar gaat dat boek nu echt op iemands maag liggen of is het eerder een lekker tussendoortje? Annelies en Joris helpen mensen van hun keuzestress af. 

° Lees verder onder de foto’s

De recentste podcast van Klara gaat over de Antwerpse schrijver Maurice Gilliams. Niet alleen te beluisteren op VRT MAX, maar tijdens de herfstvakantie ook via de radio, tussen 17:00 en 18:00 uur op Klara. Voor de productie werd er samengewerkt met het Letterenhuis en de Stichting Vita Brevis. Op 10 november lanceert Klara de podcast De Franse Revolutie met schrijver Johan Op de Beeck. 

Ook de podcasts Boem Paukeslag (over Paul van Ostaijen), De sporen van Claus (over Hugo Claus), De vele levens van Gertrude Stein, De Wereld van Wildevrouw met Jeroen Olyslaegers, Hendrik Conscience, Lampo & Lampo (over Hubert Lampo), Leven en lijden van Godfried Bomans, Reve tot leven (over Gerard Reve), Streuvels (over Stijn Streuvels) en Zot van Elsschot (over Willem Elsschot) zijn nog altijd te horen via VRT MAX. En in de boekenpodcast Groen Gebladerte gaat Tom De Cock op bezoek bij debuterende schrijvers.

Radio2 en MNM op Boektopia

Vorig jaar sloegen meerdere Vlaamse uitgeverijen, de provincie West-Vlaanderen, de stad Kortrijk en Kortrijk Xpo de handen in elkaar om een nieuw boekenevenement te lanceren: Boektopia. Toen nog een light versie, nu gaan ze tijdens de herfstvakantie voor de volle negen dagen en vullen ze nog veel meer zalen met boeken en auteurs uit binnen- en buitenland. Radio2 en MNM zijn ook van de partij met live-uitzendingen vanop Boektopia.

 • 29/10: 13:00-16:00 uur: Radio2 Weekend met Caren Meynen.
 • 31/10: 09:00-12:00 uur: Radio2 80, 90 & nilliesweek met veel aandacht voor boeken. Met Anja Daems, vanuit de Radio2-studio in Brussel.
 • 01/11: 09:00-12:00 uur: Radio2 op Boektopia met Anja Daems.
 • 03/11: 20:00-22:00 uur: Radio2 Unwind met Anja Daems.
 • 04/11: 12:00-16:00 uur: MNM Weekend met Alexandra Gadzina en Wanne Synnave.
 • 04/11: 16:00-19:00 uur: Bouger! Bouger! met Esther Nwanu en dj Voltage. Zij zorgen voor ambiance tijdens een silent disco.

° Lees verder onder de foto’s

Radio 1 Boekenfeest

Radio 1 viert al voor het derde jaar op rij het Radio 1 Boekenfeest. Tijdens de herfstvakantie zet Bent Van Looy een week lang boeken en auteurs centraal. Van maandag tot vrijdag schuift een auteur mee aan tafel om samen met Bent te presenteren. , Tom Lanoye, Tobi Lakmaker, Bart Moeyaert en Saskia De Coster nodigen op hun beurt ook zélf interessante gasten uit waarmee ze in gesprek gaan. 

Naar goede gewoonte komen ook bekende lezers vertellen over het boek dat hen inspireert: Raf Njotea, Michèle Cuvelier en zanger Tom Van Laere hebben al bevestigd. Het Radio 1 Boekenfeest wordt gevierd in een openbare bibliotheek, elke dag een andere. Absoluut een plek waar boeken, auteurs en lezers zich thuis voelen. Natuurlijk is er ook de eigenzinnigste, fascinerendste en betoverendste bibliotheekverhalen van het land.

 • 31/10: 10:00-12:00 uur: Openbare bibliotheek Genk
 • 01/11: 11:00-13:00 uur: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Antwerpen
 • 02/11: 10:00-12:00 uur: Muntpunt Brussel
 • 03/11: 10:00-12:00 uur: Kunstenbibliotheek van KASK & Conservatorium Gent
 • 04/11: 10:00-12:00 uur: Bibliotheek Permeke Antwerpen

Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1650: Kim Debrie, Radio Report, Music Historian, Musikcube

• Kim Debrie doet het zonder appendix • Het maandelijkse radiorapport van Hans • Kende Lees verder

Fien, Kawtar, Eva en Sander presenteren De Warmste Week

De vier presentatoren maken zes dagen lang non-stop radio op Studio Brussel, MNM en VRT Lees verder

Radio2 viert eindejaar in Roeselare

Vanaf zaterdag 10 december zit Radio2 elke dag live op de Grote Markt in Roeselare, Lees verder

Blad 1639: Anja Daems, Soniq Awards, Mijn DNA Achterna (audio)

• Anja Daems vervangt Peter Verhulst op Radio2 • Op zoek naar de beste audioreclame Lees verder

Radio2-stemmen gaan praten op BeneBene

Voortaan houden Cathérine Vandoorne, Christel Van Dyck, Herbert Verhaeghe en Peter Verhulst de luisteraars elke Lees verder

Klara Top 100: Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt terug op 1

De 87-jarige Est Arvo Pärt geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten.

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Coldplay op 1 in de MNM1000 met ‘Viva La Vida’

In totaal haalde dit nummer al drie keer goud in de lijst, voor het eerst Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx