RadioVisie

  • .
    .
Heynen

Herbert Visser: van radiopiraat tot directeur radio (audio)

“Als je ervoor kiest om illegaal uit te zenden, dan moet je niet zeuren als je gepakt wordt”

De carrière van kwart-Vlaming Herbert Visser is op z’n zachts gezegd bijzonder te noemen. Als zestienjarige schreef hij boeiende stukjes over radio voor ‘Baffle’, een maandblad dat later verpopte tot… RadioVisie. In 1981, nog steeds geen twintig jaar jong, zette hij de nieuwsdienst van de toen razend populaire Zuid-West-Vlaamse vrije Radio Gemini eigenhandig op poten. Waarna hij een omzwerving begon bij tal van andere Vlaamse ‘radiopiraten’.

Het zelf uitzenden hoorde daar ook bij. Vanaf 1983 was hij op land actief in zowel Nederland als België. Hij was DJ en ‘pakhaas’ bij Delta Radio in Nijmegen. Om een gevangenisstraf te ontlopen vluchtte hij in 1986 het water op de Ross Revenge terecht bij Radio Monique. In totaal werd hij zelf zestien keer uit de lucht gehaald.

Toen de mogelijkheid ontstond om op een legale manier invulling aan zijn passie voor radio te geven werd hij nieuwslezer bij Radio 10. Van 1988 tot 2006 heeft hij dit bij verschillende stations gedaan. Inmiddels is hij directeur en mede-eigenaar van 100%NL en SLAM! Zijn verleden betekent niet dat de relatie tussen Herbert en de hedendaagse etherpiraten altijd goed is. 

We leven niet meer in de vorige eeuw

“Vanaf de jaren 30 waren er al piraten in Nederland”, aldus Herbert. “Maar we leven niet meer in de jaren 70 en 80 waarin de band gewoon vrij was en je probleemloos een zendertje aan de band kon zetten. We zitten nu in een situatie waarbij je met een beetje vermogen als snel legale zenders van de band drukt. Wij betalen veel geld aan de overheid voor een frequentie, dus ik vind dat er een taak ligt voor de overheid om tegen piraten op te treden. Het Agentschap Telecom wordt betaald door mij om onze frequenties vrij te houden.”

“Piraten zenden zonder vergunning uit, terwijl andere stations goud geld betalen om van deze frequenties gebruik te mogen maken. De prijzen voor een kleine lokale frequenties lopen al snel op tot tienduizenden euro’s voor een duur van twee jaar. Ik heb de afgelopen vijftien jaar veel telefonisch contact gehad met piraten waar ik last van had. In negen van de tien gevallen kreeg ik altijd alle medewerking, dan hoefde ik niet naar het Agentschap Telecom te stappen.”

Ze zitten met (te)veel op een kluitje

“De zender van 100%NL in het Drentse Smilde op de 94.20 MHz heeft een heel mooi bereik in Drenthe. De zender zelf heeft een vermogen van slechts 25 watt. Heel beperkt dus, omdat het signaal moet worden afgeschermd richting Duitsland. De antennes hangen boven in de mast van Smilde en dan heb je nog steeds een heel mooi signaal. Maar als er een piraat op de 94.40 of 94.50 MHz gaat zitten met een te breed MPX signaal, een zender van vijf kW en een mast van tachtig meter. Dan wordt in één klap mijn ontvangstgebied in Drenthe gereduceerd naar enkel Smilde zelf.”

“Je snapt dat ik daar niet blij van wordt. Door het beleid van het Agentschap Telecom en een professionalisering bij piraten is dit de laatste jaren gelukkig niet meer het geval. Het is al een jaar of drie geleden dat ik echt een klacht bij het Agentschap Telecom heb neergelegd om een piraat uit noord of oost Nederland uit de lucht te laten halen. Op het moment dat je het signaal van 100%NL niet stoort zul je van mij geen last hebben. Maar dat betekent niet dat ik het er mee eens ben. Andere zender als NPO Radio 4 kunnen bijvoorbeeld nog steeds last hebben van piraten”.

Een kwart luister online

“Uit ons eigen onderzoek in Overijssel en Drenthe blijkt dat het marktaandeel van piraten over de hele week genomen rond de 1% ligt. Maar je hebt tegenwoordig ook veel alternatieven om in de behoefte van luisteraars te voorzien. Er zijn verschillende mogelijkheden om legaal radio te maken. Je hebt tientallen internetstations die piratenmuziek draaien. Internetstations krijgt steeds meer luisteraars”.

Heynen

“Bij SLAM! luistert al 25% van de luisteraars online. Er is net een regeling gestart om in aanmerking te komen voor lokale DAB+ frequenties. DAB+ kost een fractie van wat FM kost, omdat je dezelfde zender met twaalf of meer deelt. De doelgroep van piraten bezit steeds vaker een DAB+ radio. 25% van de huishoudens in Nederland heeft al een DAB+ radio. De combinatie DAB+ en online kan ervoor zorgen dat je alsnog erg veel luisteraars hebt.”

“Dus als je ervoor kiest om illegaal uit te zenden, terwijl er voldoende legale mogelijkheden zijn, dan moet je niet zeuren als je gepakt wordt. Maar op het moment dat wij niet gestoord worden, is het niet mijn taak om hier tegen op te treden.”

° Het volledige interview met Herbert is hier terug te luisteren, via Spotify of één van de andere podcastkanalen. In deze aflevering van 01:50 uur neemt Herbert ons mee in zijn carrière, geeft hij zijn mening over de hedendaagse radiopiraten en het beleid van het Agentschap Telecom.


Heynen
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx