RadioVisie

 • .
  .
TVV Sound

Herbeleef de WorldDAB-jaarvergadering vanuit je luie zetel

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De jaarlijkse WorldDAB General Assembly 2020 vond dinsdag plaats, de eerste keer dat het evenement over DAB-radio volledig virtueel plaatsvond. De conferentie trok ongeveer 200 aanwezigen en er waren meer dan 50 sprekers die het laatste nieuws en ontwikkelingen over DAB + van over de hele wereld brachten.

Inmiddels staan de filmpjes met alle presentaties online. Je kunt ze hieronder allemaal herbekijken in een playlist met 34 video’s. Dit zijn de belangrijke blikvangers:

 • Patrick Hannon, President van WorldDAB, startte met een update over de belangrijkste DAB+-ontwikkelingen in Europa, Azië, Afrika en het Midden-Oosten, waarbij hij drie van de prioriteiten van de organisatie belichtte: (1) duidelijke boodschappen over de voordelen van DAB+, (2) ervoor zorgen dat DAB+ is opgenomen in auto- en consumentenontvangers en (3) het stimuleren van DAB + acceptatie in nieuwe markten.
 • De BBC wijdde een boeiende sessie aan het energieverbruik. Een recente studie geeft aan dat DAB de laagste energievoetafdruk per apparaat per uur heeft in vergelijking met AM, FM, DTV en IP.
 • Er werden interessante casestudy’s gegeven over een nationale uitrol (Duitsland), een regionale (Australië) en een lokale of gemeenschapsradio (VK), terwijl het potentieel van 5G om radio te ondersteunen werd overwogen in een presentatie van de EBU.
 • De uitrolstatus van DAB+ werd nader bekeken in een aantal belangrijke markten. In Duitsland ging vorige maand de tweede nationale multiplex van start die 83% van de bevolking bereikt en die meer keuze biedt voor luisteraars en meer kansen voor adverteerders.
 • Zwitserland bevestigde zijn plannen om analoge radio uit te schakelen, te beginnen met de openbare omroep SRG/SSR in de zomer van 2022, gevolgd door privézenders in januari 2023. Alle actoren werken nu samen om iedereen aan boord te krijgen via platformonafhankelijke marketingcampagnes met Dabsy, de nationale DAB mascotte.
 • Frankrijk bevestigde zijn plannen om de nationale DAB+ in 2021 te lanceren, precies 100 jaar na de allereerste radio-uitzendingen. De regionale lanceringen in het hele land worden voortgezet naast de nationale uitrol, te beginnen met Bordeaux en Toulouse in het zuiden van het land.
 • In het VK ging de lancering van DAB-stations gewoon verder tijdens de lockdown. Digitaal luisteren is nu goed voor 60% van al het luisteren, waarvan 70% op DAB(+). Een digitale radio- en audio-evaluatie zal helpen om de gewoonten van de consument te beoordelen en radio in de bredere audiomarkt te ondersteunen.
 • In Tsjechië bereikt DAB+ nu een dekking van 95% van de bevolking en de openbare omroep Czech Radio kondigde aan dat vanaf 2021 de uitzendingen via langegolf en middengolf zullen verdwijnen.
 • In Italië moeten alle ontvangers die vanaf januari 2020 worden verkocht. De verkoop van consumententoestellen met DAB+ verdrievoudigde in de eerste helft van 2020.
 • Ook in Afrika en het Midden-Oosten beweegt het verder. Tunesië werkt aan een belastingvrijstelling voor DAB+-ontvangers vanaf 2021. In Zuid-Afrika zal naar verwachting tegen maart 2021 een ontwerpverordening voor de licentieverlening van digitale radio worden gepubliceerd.
 • In Australië zijn commerciële omroepen succesvol in het genereren van inkomsten met DAB+, waardoor ze adverteerders een groter publiek en een groter bereik bieden.
 • Een hele sessie was gewijd aan DAB+ in de auto en belichtte enkele van de landen die al nationale wetten hebben ingevoerd die de EECC implementeren, waaronder Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Hongarije, Griekenland, Cyprus en Malta.
 • Google benadrukte tijdens haar sessie dat radio een van de meest gebruikte mediatoepassingen in auto’s blijft, maar met een groeiende interesse en concurrentie op het gebied van infotainmentsystemen moet de positie op het dashboard worden versterkt. Omroepen moeten daaraan meewerken door aansprekende visuele content aan te bieden in de vorm van metadata.

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx