RadioVisie

  • .
    .

Helft van ’tweeling-mast’ tegen de vlakte (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Waver: 245 meter hoge pyloon van de RTBF opgeblazen

De Belgische radiogeschiedenis is alweer een relict armer. De zicht- en tastbare bewijzen van een roemruchtige geschiedenis worden steeds minder. Eén van de twee grootste zendmasten (245 meter lang), in gebruik door de RTBF, werd gisteren opgeblazen.

Om precies twee minuten over twee in de namiddag, werd het signaal gegeven voor de eerste explosie. Drie van de negen tuidraden, de grote kabels die de mast rechtop hielden, werden tegelijkertijd opgeblazen. De enorme mast klapte daarbij over de volle lengte in de eerder uitgestippelde richting. Een deel van het landmark, duidelijk te zien vanaf de E411, was in slechts luttele seconden verdwenen. De explosie werd gevolgd door een tweede, vier minuten later. Een tweede pyloon van negentig meter onderging hetzelfde lot. Weg mast. Definitief. 

Half november 2020 werd begonnen met de voorbereidingen van de sloop. Ruim tweehonderd kleinere elementen werden eerder door kranen naar beneden gehaald. Nu het gevaarlijkste werk achter de rug is, zal het nog geruime tijd duren om alles op te ruimen (foto bovenaan). Eind maart zou alles klaar moeten zijn. 

De eerste masten werden begin jaren ’50 gebouwd op deze honderd hectare grootte deze vlakte naast de E411 in Waver. Zeven decennia later zijn uitzendingen op korte en middengolf achterhaald. De masten dienden nog nergens toe. Door hun ontmanteling worden onnodige onderhoudskosten bij RTBF vermeden. Voorlopig blijft er nog één mast van 245 meter rechtop staan, een kopie van het gisteren neergehaalde exemplaar. Tegenwoordig ingezet voor FM, DAB+, en televisie. En… nog steeds te zien vanaf de snelweg E411. Alleen. (EP-TB)

° Foto bovenaan: © Benjamin Brone – RTBF


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx