RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Heeft de radio nog wel toekomst?

Het is de vraag die me het meest gesteld wordt als ik met collega’s of journalisten zit te praten: is radio met z’n laatste kunstje bezig en bestaat het over pakweg twintig jaar niet meer? Het antwoord dat ik dan geef, is steevast: ik mag hopen dat radio in deze vorm over twintig jaar niet meer bestaat! 

Het probleem met radio is dat we, net als platenmaatschappijen en tv-zenders, veel te lang vasthouden aan het oude model. Hoe we het deden is prima. Gewoon een bak met reclame uitstorten over de luisteraar of kijker in de hoop dat het aankomt. Vroeger, laten we zeggen tot twintig jaar geleden, moesten we het er maar mee doen. Internetverkeer was nog té traag om er fatsoenlijk tv op te kunnen kijken. Internetradio stond nog in de kinderschoenen, er was nog geen YouTube, Netflix of Spotify. 

Nu leven we in een tijd dat het gewoongoed is geworden iets te kijken of luisteren wanneer jij dat wil. Niet te hoeven wachten ‘tot het begint’ of uit de sfeer raken door die hinderlijke onderbrekingen tussendoor. Hoe zou tv en radio dáár nou op kunnen inspelen? Nou door die behoefte ook lineair mogelijk te maken. Slim voorbeeld is natuurlijk replay tv, in apps zoals NLZiet. Je start het programma gewoon vanaf het begin, ook al is het al begonnen. Mondjesmaat zien we het ook terug bij bijvoorbeeld de NPO Radio 1 app: als je midden in een interview valt kun je, als je via de app luistert, terugspoelen naar het begin, ook al is het een livegesprek. 

Gaan podcasts het dan dadelijk helemaal winnen van radio? Nou als ik de techniek van nieuwe auto’s moet geloven wel. Je auto leert je dagelijkse rijroutine kennen. De software weet ook al, omdat je ingelogd bent met je profiel, wat je interesses zijn. Razendsnel scant de player dan ook naar een podcast die bij jouw profiel past en zo ongeveer even lang duurt als jouw autorit.

Jij start de auto en hup, uit de speakers schalt iets wat je interessant vindt. Hij waarschuwt je tussendoor netjes voor een file en dat je beter kunt omrijden, waar de flitsers staan en dat er bij de volgende pomp nu een aanbieding is: bij minimaal 50 euro tanken krijg je een broodje en een drankje gratis. 

Dit zijn dingen waar landelijke zenders nooit op kunnen inspelen. Of toch wel? Als de FM-frequenties los aangestuurd gaan worden, kan in een bepaald gebied gewoon regionale reclame gemaakt worden voor die markt, wat nu al bij syndicated stations als Radio Decibel en RadioNL gebeurt. Maar daarvoor zullen de regels wel uitgebreid moeten worden: Qmusic Randstad zou gewoon haar raamprogramma moeten mogen uitzenden, met -regionale- verkeersinformatie en commercials uit de regio. Het zou een stap in de goede richting zijn. 

Laat de luisteraar via de app letterlijk bepalen wat hij of zij wil horen. De tracks met de meeste stemmen in die regio zijn te horen tussen 17:00 en 19:00 uur. Idem voor de items: geef de luisteraar veel meer invloed op de content die ze te horen krijgen. De techniek is er. Maar is de wil en durf er ook bij de makers om nu eindelijk eens door te krijgen dat je als radiostation niet meer leidend en trendsettend bent, maar volgend en dienend? 

Patrick Kicken


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Related Post
Radio Veronica: Tim Klijn opvolger van Wilfred Genee in de ochtend

Niet dat iedereen er nu zo mee bezig is, want de programmering van Radio Veronica Lees verder

De afgang van Sharid Alles bij 3FM

Wat al een half jaartje in de lucht hing en waar al jaren over werd Lees verder

3FM: nog steeds vlees noch vis

We naderen het einde van het jaar 2021 dus wordt er naarstig vergaderd in Hilversum. Lees verder

Radio 538: lood om oud ijzer

Het gonsde al een maand: 538 komt met een nieuwe programmering! Welke wapenfeiten gaan ze Lees verder

Wat ik zo goed vind aan Giel Beelen (audio)

Het was weer eens zover deze week: het grote Giel Beelen (foto bovenaan) bashen was Lees verder

‘Angst regeert bij Radio 538’ (audio)

Dat was nog eens een klappertje hé, waarmee we het jaar uitgingen. Die arme Frank Lees verder

Wat was die Top 2000 toch weer een aanfluiting!

Het is het paradepaardje van de NPO. En alle NPO Radio 2 jocks willen er Lees verder

538: Velen passen ervoor om ook maar één dag te werken voor zo’n onveilig bedrijf

De enige logische stap die Radio 538 nog kan proberen om het tij te keren Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
18 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Hans
Hans
11 januari 2022 - 06:46 06:46

Eeuwig zonde dat NPO-4 klassiek/concerten gaat verdwijnen. Wordt ons als liefhebbers van klassieke muziek nu de deur gewezen?

Luciaan Verbraecken
Luciaan Verbraecken
12 januari 2022 - 17:29 17:29
Antwoord aan  Hans

Vroeger zond Classic.nl ook op DAB+ uit via een zender in Zeeland, maar nu niet meer. Die was toen ook hier goed te ontvangen, een tiental km. ten westen van Antwerpen, en ik luisterde er regelmatig naar. Nu kan dat spijtig genoeg niet meer.

Bart Dewil
Bart Dewil
13 januari 2022 - 11:29 11:29
Antwoord aan  Luciaan Verbraecken

Ik kan ClassicNL nog steeds ontvangen op DAB+ (via een zender in NL Limburg)

Luciaan Verbraecken
Luciaan Verbraecken
13 januari 2022 - 16:24 16:24
Antwoord aan  Bart Dewil

Des te beter voor jou !
Sinds einde 2020 heeft Classic.nl de DAB+ uitzendingen via zender Goes in Zeeland gestaakt, waarschijnlijk wegens bezuinigingen. Er zouden plannen zijn om deze te hervatten, ook voor andere Nederlandse regio’s.
Ik hoop terug van hun non-stop klassieke muziek te kunnen genieten in DAB+ kwaliteit..
Voor mij was het een favoriet. Voor degenen die er nog naar kunnen luisteren op DAB+, geniet ervan.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
18 december 2021 - 15:40 15:40

Toen ik een paar jaren geleden besloot om mijn FM-tuner op te geven bij gebrek aan onderdelen,ja toen ook al, stelde ik mij de vraag wat nu DAB+ toen in volle opmars of toch maar een internettuner ?
Ik koos voor een degelijke internettuner (Cambridge) vroeger oerdegelijk Brits maar sedert dan ook al “made in China” of alleszins vanuit Azië….
Intussen zijn er ook op DAB+ veel meer radiostations beschikbaar met themakanalen, meestal non-stop juxeboxen die tot vervelens toe dezelfde playlisten herhalen !
Op het internet heb je keuzes zat in alle genres, de ene al wat beter in luisterkwaliteit dan de andere, maar als ik bv zin heb in reggae ga ik gewoon naar FM Jamaïca radio, wil ik wat meer jazzy of jazz-funk selecteer ik smooth jazz uit NY of Florida !
Akkoord dat internet bij ons niet de grote sprong heeft gemaakt dat vele dachten, maar dat DAB+ nu plots de gedoodverfde winnaar gaat worden daar heb ik persoonlijk toch mijn twijfels over…

kees
kees
20 december 2021 - 11:08 11:08
Antwoord aan  Claude Van Isterdael

Omdat radio Caroline niet op DAB zit in België en Nederland ben ik blij dat ik via het internet naar mijn favoriete zender kan luisteren. Wel jammer, een radio toestel is veel leuker maar bij Caroline geen verkeersinformatie, kerstplaten en elk uur de ellende van de wereld. Wel een deejay dus niets doods en veel muziek. Een veilige haven dus om de schuilen in deze barre tijden. Dus fijn dat het ook on line kan en het kost me niets extra’s hier in huis en in de tuin. In de auto luister ik via 648 mg, dus daar nog wat nostalgie. De manieren van (radio) luisteren vullen elkaar ook in dit geval dus aan.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
16 december 2021 - 11:29 11:29

Men kan moeilijk de technologische evolutie tegenwerken. Radio luisteren zoals we vroeger ooit hebben gekend gaat sowieso verdwijnen. Radiogolven hebben ook maar een beperkte reikwijdte. Men had vroeger een korte golf ontvanger nodig om nog wat contact te kunnen krijgen met het thuisland in het verre buitenland. En dan moest je nog geluk hebben met de ontvangstkwaliteit. Voor satellietradio zit je vast aan een vaste installatie, althans hier in Europa. Tot zover het technisch luik. Nu inhoudelijk is het aanbod in zenders en genres gigantisch en zijn de afstanden onbestaand. Radio luisteren is mijn inziens nu al veranderd ! Kan het enkel maar toejuichen !!!

RCL
RCL
15 december 2021 - 16:18 16:18

bof… is dat wel waar WE op zitten te wachten. Een radio met regionale reclames… pff eerlijk gezegd staat mijn radio de hele dag op bvb ‘die besten Hits Aller Zeiten’, een overblijfsel van wat ooit de Duitstalige RTL was, met non-stop steevast fijne muziekjes zonder reclame en met af en toe een kort journaaltje, of op Vinci, wat zo’n beetje de Franse versie is, maar met wat meer leven in de brouwerij. Waarom zou ik dan alternatief kiezen voor een Talpa-kanaal vol ego’s met lelijke stemmen die wat over onbeduidende lulkoek zitten te leuteren, met een vaak niet zo goed geselecteerde play list boordevol Adèle-titels en met heeeel lange reclameblokken die vooral veel irritante spotjes bevatten? Een spotify lijstje is ook mijn ding niet, veel te mechanisch, te doods. Ik wil wel nog het gevoel hebben dat iemand voor mijn muziekjes zorgt. En dan interviews gaan terugluisteren op NPO 1 ? nee.. lamaar, ik lees het wel ergens. Nee Patrick, ik vrees dat je boeken je niet gaan helpen om te bepalen wat ik wel eens zou kunnen willen, ik heb het immers al…

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden(@pietervanbanden)
15 december 2021 - 20:45 20:45
Antwoord aan  RCL

Allemaal goed en wel…maar het internet mag ook niet falen/uitvallen (ook een goeie en veilige dekking is nodig) wil je al die ‘foefjes’ gebruiken, bovendien heb je een abonnement nodig om te kunnen luisteren via internet. Met aardse radiogolven niet…
Ook ik zit niet te wachten op die moderne snufjes. Mooi dat ze bestaan…maar is dat echt allemaal (brood) nodig?

Rett
Rett
17 december 2021 - 22:14 22:14
Antwoord aan  Pieter Van Banden

we zijn wel bijna in 2022 he Pieter. In 2005 was internetradio nog iets speciaals, maar nu ? Het is absoluut wel waar dat het te weinig ingeburgerd is geraakt om commercieel interessant te zijn, maar het is technisch wel betrouwbaar hoor. Maar ik heb wel het gevoel dat een FM of AM frequentie van tegenwoordig even weinig zoden aan de dijk zetten als een streampje. Misschien bij een ouder publiek niet, maar eens onder de 40 ? Nee… ‘t was mooi die radio, zo lang het duurde, maar de magie is echt wel weg.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden(@pietervanbanden)
18 december 2021 - 09:35 09:35
Antwoord aan  Rett

Ik heb wel degelijk niks tegen internetradio’s hé Rett, integendeel zelfs. En internetradio’s maken ook bij het (iets)oudere publiek ook wel degelijk ingeburgerd. Dat ondervinden we zelfs dagelijks, het zijn zelfs nu mooie (betaalbare) cadeautjes voor het eindejaar;-). Die dingen zijn degelijk en betrouwbaar. Alleen blijf ik bij mijn standpunt dat DAB+ in de wagen of thuis hoe dan ook interessant (en gratis aangeboden) blijft.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
18 december 2021 - 11:33 11:33
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Elke transmissietechniek heeft zijn voor- en nadelen. Zo wordt analoog veiligheidshalve nog steeds gebruikt bij de communicatie tussen vliegtuigpiloten en de verkeersleiding. Tussen de ruis door krijgt men informatie wat bij digitaal meestal een alles of niet verhaal wordt. Nu wat DAB+ betreft kan ik moeilijk geloven dat dit systeem een lang leven beschoren is ondanks de internationale heisa errond.

Rudy De Saedeleir
Beheerder
Rudy De Saedeleir(@rudy-de-saedeleir)
18 december 2021 - 12:17 12:17
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Dat ‘geen lang leven beschoren’ zeiden ze bij de Amerikaanse AM-stations in de jaren ’60 ook over de toen opkomende FM. Vandaag is die Amerikaanse AM-band enkel nog goed voor religieuze of extremistische praat. Overigens bestond de FM-technologie toen ook al 30 jaar, maar de uitrol werd jarenlang gesaboteerd/vertraagd door lobbygroepen. Vandaag zien we in Europa net hetzelfde bij de digitale transitie. De technologie van DAB+ staat er én wint ieder jaar aan kracht, ondanks de – in een aantal landen – nog steeds tegenwerkende krachten. Nog maar enkele jaren geleden waren ook in Duitsland en Frankrijk de grote private spelers nog keihard tegen. Allemaal hebben ze intussen hun kar gekeerd. De groeipijnen in de netwerken moet je er bijnemen. Tijd en boterhammen. 30 jaar geleden had ik met mijn eerste gsm ook meer geen ontvangst dan wel ontvangst. Op vlak van frequentiebeheer is DAB+ trouwens duizend keer beter georganiseerd dan het – in zowat alle landen – eeuwige gepruts en gefoefel met zendvermogens op de FM-band.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
18 december 2021 - 14:46 14:46
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Vraag me af wat voor meerwaarde DAB+ heeft ten opzichte van internet streaming als men de abonnementsprijs niet laat meetellen ? Hierbij denk ik aan factoren zoals zenderaanbod, beperkt zendbereik, interactiviteit enz…stabiliteit en maximaal aantal gebruikers kan momenteel dan wel een probleem vormen. Laat het ons eerder stellen dat het ene digitale systeem het ander aanvult ?

Rudy De Saedeleir
Beheerder
Rudy De Saedeleir(@rudy-de-saedeleir)
18 december 2021 - 16:23 16:23
Antwoord aan  Joop Van Hoop

Internet is aanvullend op de ether, maar ook niet meer dan dat. Je kunt met internet-only hooguit een beetje scoren met streams met nichemuziek, omdat je die muziek niet (meer) hoort bij de breder georiënteerde stations, maar financieel kun je daar geen verhaal op bouwen. Zelfs in de grootste radiomarkten is daar op vandaag nog steeds niemand in geslaagd. Smartphones en computers zijn geen radiotoestellen, daar concurreer je altijd met talloze multimedia.

De belangrijkste meerwaarde van DAB+ is dus de ‘ether’ en het toestel met één enkele functie dat je overal en altijd kunt gebruiken. Die heb je – samen met de supereenvoudige handeling: één knop – altijd nodig als je als radioproduct echt een verschil wilt maken. Het is trouwens net dankzij die beperking aan ruimte dat je commercieel een verschil kunt maken. Stations via de ether, daar kun je ongegeneerd dagelijks uren naar luisteren, op elke plek. Internetradio via aparte tuners of via de autoradio, dat is al jaren een nicheproduct. Dat bewijzen de cijfers: minder dan 2 procent. Goed voor radiofreaks, niet voor de modale gebruiker. Moeilijke handeling, problemen met portals. Na 20 jaar nog steeds niet volwassen. Idem voor de slimme speakers, dat breekt niet echt door.

Momenteel is internet vooral een prima hulpje om DAB+ in de markt te zetten, specifiek voor de stations die zich op een serieuze manier aan een digitaal verhaal wagen, en om marktaandeel weg te snoepen van FM. Kijk naar POTZ of Willy: compleet vanuit het niets, maar financieel stevig genoeg onderbouwd om de volgende jaren gestaag te laten groeien. Alleen al dankzij hun plekje op de commerciële DAB+ spelen ze in een hogere liga dan al die ontelbare internet-only streams. Iedereen met zo’n DAB+ – in België spreken we van wekelijks zo’n 10.000 nieuwe toestellen die in gebruik worden genomen (auto en thuis) – komt die durvers vroeg of laat wel eens tegen. Zo zet je iets in de radiomarkt. Dat effect genereer je nooit met een stream alleen en het geeft je commercieel een sterke voorsprong. Nobody said it was easy. DAB+ is begonnen als een verhaal van de kip en het ei. Intussen is dat in veel landen al een voldoende stevig kippenhok met dagelijks verse eieren.

Dimitri
Dimitri
18 december 2021 - 22:13 22:13
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

Volledig mee eens ik wil er niet aan denken dat er eerst een WiFi verbinding voorhanden moet zijn voor ik geluid uit de radio kan krijgen.

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
19 december 2021 - 12:24 12:24
Antwoord aan  Dimitri

Geef mij maar liever de vrijheid om te kijken en te luisteren naar wat ik wil in plaats van mezelf te beperken tot het beluisteren van radiostations onder eigen kerktoren ! Iedereen zijn radiovisie. Commercieel gezien beschermt DAB+ de eigen radiomarkt in Vlaanderen.

Ron
Ron
20 december 2021 - 22:36 22:36
Antwoord aan  Rudy De Saedeleir

mooie analyse en veel beter dan die van Patrick ‘er is geen toekomst meer voor mij op de radio’ Kicken

Don`t copy text!
18
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x