RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Het is vandaag 14 september… 1978 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden. Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de komende uren makkelijker door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Mi Amigo doet het 22 keer in één weekend!

Drive-in-shows, in de Lage Landen werd het begrip geïntroduceerd door Radio Veronica. Luisteraars konden er hun favoriete dj, bij het draaien van plaatjes, aan het werk zien. Ze waren bijzonder succesvol en kregen veel navolging bij de omroepen, andere stations en discotheken. Hoe men op het idee kwam, is vooral toeval geweest…

Op het Koninginnebal in 1967 organiseerde Radio Veronica in alle benedenzalen van hotel Krasnapolski een groots feest met vele nationale en internationale artiesten. Maar de avond van 30 april was nog maar net begonnen of er was een probleem. Eén van de orkestjes was niet komen opdagen waardoor er in één van de zalen niets te beleven viel. 

Een paar DJ’s en technici werd gevraagd of zij wat plaatjes konden draaien en met een microfoon er doorheen praten, net als in de radiostudio. Dat vond niemand  een slecht idee. Jan van Veen begon als eerste en binnen een half uur stond de zaal propvol en werd er zelfs gedanst. Groot succes dus, en er werd tot in de kleine uurtjes gedraaid. 

Iedereen was het er roerend over eens dat dit een vervolg moest krijgen. Er zou een bus komen, met mobiele apparatuur die overal zou kunnen worden neergezet, met grote Veronica-borden, een lichtshow en de dj’s van het station. Na enkele testen was de eerste officiële Radio Veronica Drive-In Show op Texel in Sarasani. Joost den Draaijer presenteerde. En de rest is… geschiedenis!

Radio Mi Amigo zette deze mooie traditie gewoon verder en was ongetwijfeld de zender die het absolute record aantal drive-in-shows tijdens één weekend, op zijn conto mag schrijven. Getuige daarvan deze opname van 14 september 1978. Voor het nieuwsbulletin van 16:00 uur, dat door Ferry Eden wordt gelezen, is er een spot – zoals altijd ingesproken voor Patrick Valain – die de luisteraars op de hoogte brengt van liefst 22 (!) optredens. 

Er is ook nog een andere merkwaardige oproep te horen waarin Marc Jacobs meldt: “Radio Mi Amigo heeft nog plaats voor enkele ervaren nieuwslezers”. Er kan bij de afdeling personeelszaken op het Mi Amigo-adres in Playa de Aro een sollicitatieformulier worden aangevraagd onder nummer 628 MC. We kunnen het na ruim veertig jaar niet meer controleren, maar waarschijnlijk was dit vacaturenummer een verzinsel van Marc. 

Het hele uur draait Ferry Eden, als groene draad door het programma ‘Stuurboord’ verschillende platen van Leo Sayer. Het is 14 september 1978, de zon schijnt op de Noordzee en de radio staat afgesteld op de 319 meter. 

Heynen


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Mi Amigo
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
14 september 2020 - 08:50 08:50

22 optredens op één avond aan een gemiddelde van 15000 BF reken zelf maar uit hoeveel dat is, maar hoeveel betaalde hij de DJ’S en hoeveel ging daarvan naar de organisatie, ik denk het grootste gedeelte in de zakken van Patrick Valain zelf !
Later deed ie dat nog eens een keertje over, met de
Maeva drive-in shows……..

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx