fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

Hallo. Ik ben Marc Jacobs bij… Radio Gemini (audio)

Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag een radioprogramma van lang geleden.  Nostalgie, retro en de sfeer van toen. Een klein duwtje om u op gang te trekken en de dag door te komen… Meer originele opnames van toen, vindt u op het RadioVisie-deel van Mixcloud.

Het is 28 juli 1980: Dit is Radio Gemini vanuit… Playa de Aro

Als je bij de hond slaapt krijg je zijn vlooien. Het is een pittige vergelijking, maar het is wat de redactie van RadioVisie overkwam in 1979. Na ruim een half decennium schrijven over radio en de verantwoordelijkheid te hebben gedragen voor 76 documentaires over zeezenders die werden uitgezonden door Radio Mi Amigo, ging men opnieuw zelf radio maken.

Midden 1979 had een nieuw fenomeen de kop opgestoken in zuidelijk België en Brussel: radio libre. Heel snel waaide het uitsluitend Franstalige fenomeen over Vlaanderen. Eerst in Gentse en Leuvense studentenmiddens, maar ook naar Kortrijk. Niet toevallig de stad waar de Belgische hoofdredacteur van RadioVisie vlak in de buurt woonde.

Twee jonge mannen, Dirk Decruyenaere uit de Guldensporenstad zelf en Geert Vandijk uit het naburige Harelbeke waren al een tijdje aan het experimenteren met Radio Gemini. Omdat ze vonden dat het allemaal veel beter kon, gingen ze aankloppen bij Jean-Luc Bostyn uit Geluwe. Terecht gingen ze er van uit dat bij deze verantwoordelijke van RadioVisie een schat aan bruikbare contacten kon worden aangeboord.  

Na een valse start onder de naam Radio Zuid, omdat het project het zwijgen was opgelegd door de politie in Kortrijk, werd eind 1979 een veiliger thuishaven gezocht net over de taalgrens. In Wallonië was men nu eenmaal een heel stuk toleranter tegenover vrije radio dan in Vlaanderen.

Radio Gemini begon op 23 december 1979 aan z’n grote avontuur vanuit Herseaux. Richtantennes zorgden voor een redelijke ontvangst in het zuiden van West-Vlaanderen. De uitzendingen werden eerst gemaakt door mensen uit de regio, maar al heel snel doken de eerste oud-zeezender medewerkers op in de programmering. 

Rob Ronder, Frank vander Mast, Johan Visser en ook Marc Jacobs versterkten het team en gingen zelfs een sleutelrol spelen. Telkens deze laatste niet aan boord van het zendschip zat voor Mi Amigo of Caroline en ging uitrusten in Playa de Aro, nam hij enkele programma’s op voor Gemini.

De cassettebandjes werden per post naar Breda gestuurd, waarna de Nederlandse hoofdredacteur van RadioVisie, Frans Schuurbiers, ze meebracht naar België. Wekelijks reed hij er naar toe om op zaterdagnacht zelf een populair praatprogramma te maken. Kleine moeite, grote vreugde dus…

Het is 28 juli 1980, de radio staat afgestemd op de 100.3 FM van Gemini, intussen verhuisd naar Moeskroen, na een kort verblijf in Dottignies. (TvH)

° In 2012 hield Radio Gemini een tiendaagse reünie in Bissegem (bij Kortrijk), uiteraard was ook Marc Jacobs opnieuw van de partij.


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Niet enkel de overheid lag dwars, ook de Noordzee deed dit Zoals eerder verteld was
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Luisteren naar Radio Noordzee in 1971 ‘Luisteren naar Radio Noordzee’ was de naam van een
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Vuistslag Terug aan dek werd duidelijk dat de opsporingsambtenaren en politiemensen hoe dan ook toch

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Lokale helden
Hallo. Dit is Gemini met de ‘Belgische muziekdag’ (audio)

Radio Land van Waas wordt voor een dag ‘Radio België’

Gaveromroep: van 1 naar 2 frequenties

Radio Benelux zette zender aan in Halen

Vlaamse muziek’kompas’ wijst naar Diksmuide

TROS FM nu ook vanuit Hamme (de foto’s)

Sluiten