RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

Had S-radio dan toch moeten blijven?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

De pudding en het eten

De uitdrukking is algemeen gekend, en wordt veelvuldig gebruikt: ‘The proof is in the eating of the pudding’. Vlaams minister van Media, Sven Gatz pareerde met die woorden de kritiek die er kwam op de gekozen omroepen als netwerkradio. De exacte uitdrukking is weliswaar: ‘The proof of the pudding is in the eating’, maar hij beloofde ‘meer concurrentie voor nationale zenders zoals Qmusic, Joe en Nostalgie’.

De pudding van Hit! sneuvelde echter al snel in de keuken van de Raad van State, en werd definitief van het menu geschrapt door de minister zelf. Stadsradio kreeg ernstige verwittigingen van de VRM, omdat de pudding niet volgens het ‘instant-boekje’ was bereid. Voor NRJ werd dat ‘ontvankelijk, doch niet gegrond’. De kookboeken gingen dicht en het was wachten op de cijfers van de vakjury.

Geen doorslaggevend succes

Ondertussen is het toegejuichte ‘totaal nieuwe fenomeen netwerkradio’ al anderhalf jaar verder. De vier omroepen zenden niet allemaal sedert 1 januari van vorig jaar uit, of toen nog niet op volle kracht. Sedert de opstart van NRJ, (eindelijk) op 1 september 2018, zijn de vier huidige netwerken dat grosso modo wel. En inmiddels zijn er luistercijfers van de afgelopen maanden.

Vorige vrijdag maakte het CIM de marktaandelen voor de periode september-december 2018 bekend, en daar komt NRJ helemaal niet goed uit. Met slechts 3500 luisteraars per dag is de introductie in Vlaanderen niet bepaald een doorslaggevend succes te noemen. De Franse groep investeerde zwaar, er kwamen transfers uit de bestaande elite, en Nostalgie moest zelfs wijken op Vier.

Alles behalve een succes

In één opzicht verbazen de zeer lage cijfers van NRJ echter niet. Lang voor Qmusic, en later Joe en Nostalgie ook maar mochten beginnen met uitzenden, was NRJ al aanwezig in Vlaanderen als Energy. Rond de eeuwwisseling was het een ketenradio, niet te verwarren met de huidige netwerkradio. Lokale zenders zaten toen aan de top, Radio Contact haalde bijvoorbeeld een marktaandeel van meer dan 7%!

De passage van NRJ (Energy) was toen allesbehalve een succes, de keten haalde slechts een marktaandeel van 0,3%. Dat is niet alleen bijna onmeetbaar, het is – net als de nieuwe cijfers van vorige vrijdag – een te verwaarlozen aandeel. De omroep kwam destijds niet van de grond, een paar jaar later eindigde het avontuur in een faillissement. Zie ook: 2000: Radiometrie telde en maakte bekend

Geen behoefte

De geschiedenis lijkt zich nu te herhalen. De vorige directie zou, naar het schijnt, in haar aanvraag voor net1 ook vermeld hebben dat ‘Vlaanderen geen behoefte heeft aan de zoveelste hitradio.’ 

 

NRJ kansloos in Vlaanderen?

Mogelijk omdat het merk NRJ onbekend is. In Wallonië wordt veel gekeken naar Franse televisie, hun artiesten zijn er eveneens populair, dat is zelfs een bedreiging voor de Waalse reclamemarkt. Die binding met Frankrijk en zelfs met die uit Wallonië, heeft Vlaanderen veel minder. Daardoor is NRJ waardevol in Wallonië, doch mist het diezelfde meerwaarde in Vlaanderen.

Misschien omwille van een ander mentaliteit. Vlamingen zijn van nature bescheiden mensen, normaal is vaak al gek genoeg. Het is eerder de eenvoud die siert. NRJ is op Franse leest geschoeid, de omroep gebruikt veel jingles en agressieve promo´s, met geforceerde stemmen. Dat past niet bij de Vlaamse luisteraar.

Het constant promoten van eigen grootheid is hier eerder uitzondering dan regel. Het wordt zelfs vaak met ‘eigen stoef stinkt’ afgewimpeld, die ‘Veronica-komt-naar-je-toe stijl’ heeft zelfs de Medialaan al lang afgezworen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat NRJ een korte luisterduur heeft: 57 minuten. Dat is bijna driemaal minder dan MNM, Qmusic en StuBru.

Ongewijzigd in een kwarteeuw

In Frankrijk is NRJ de nummer 1 van de jongerenzenders, al zijn ze dat al lang niet meer in Parijs. Dat kan u zien in dit rapport. Nationaal zijn ze nog wel de grootste omdat ze veel steunzenders hebben om die jongeren te bereiken. Elders in Europa waar NRJ actief is, loopt men wat achter in de ontwikkeling van commerciële radio. 

Het product NRJ van vandaag lijkt nog enorm op wat het twintig jaar geleden al was. Behalve het wijzigen van de hits, is er aan het concept eigenlijk niets veranderd. Jongeren zijn vandaag echter mediawijs. Zij hebben inmiddels ook door dat wanneer Cardi B zegt dat ‘NRJ hitmusic only’ is, het eigenlijk een bandje is dat ze horen, en dat Cardi niet echt in de studio zit.

In de jaren negentig was de grootste schreeuwer in de markt, na een tijd ook wel ergens de grootste in marktaandeel. Dat is vandaag anders, trendy merken profileren zich nu meer bescheiden.

NRJ scoort niet op sociale media

De Facebook-pagina van NRJ telt minder dan tweeduizend  likes, dat is zeker geen succes te noemen. Op YouTube is het zelfs nog erger: het NRJ-kanaal heeft niet eens honderd abonnees, sommige filmpjes krijgen slechts zeventien views. De livestream is helemaal te verwaarlozen, het aantal luisteraars daar hoort eigenlijk thuis in de categorie ‘te gênant voor woorden’.

De ploeg die het maakt

De doelgroep van NRJ is duidelijk afgemeten, datzelfde beeld lijkt er niet te zijn van de presentators. Wie vandaag op een Vlaams schoolplein, of in een stad, rondkijkt ziet dat de wereld enorm veranderd is. In dat opzicht lijken de medewerkers niet echt op die doelgroep, eerder op die van de scouts of de KLJ van een gemiddeld Vlaams dorp. Als het nog bestaat?

De formule praatje-plaatje, weer hetzelfde plaatje, is niet meer spannend genoeg voor de jongeren vandaag. Wie jongeren een radiostation wil laten ontdekken, in deze tijd dus laten switchen, kan dat niet meer met muziek alleen, met praatje-plaatje-praatje.

Bij NRJ wordt enorm nagedacht over de uitschakelfactor van de omroep, misschien moet dat ook eens gebeuren over een hogere inschakelfactor. Het verschil in muziekformat met de anderen is te klein om een meerwaarde te zijn. In de jongerenmarkt is er geen ‘gat’. Met een middelmatige presentatiestijl veranderen jongeren dan wel tussen MNM en StuBru (die stijgen), maar ontdekken NRJ niet. Men zal dan ook echte stermedewerkers moeten aantrekken, die meer kunnen dan een plaatje af – of aankondigen.

Bij de bekendmaking van nieuwe luistercijfers zijn er ook altijd nieuwe excuses te horen. Die kloppen echter niet. Een paar voorbeelden:

“Het is nog te vroeg om te oordelen”

Als de honderdduizenden euro´s aan marketing voor een product slechter scoren dan de andere netwerken, soms zelfs dan kleinschalige lokale radiostations, dan is dat te triest voor woorden. Die kleinere omroepen hebben immers veel minder budget voor de programmering en marketing, en ze hebben technisch een mindere dekking.

“Het ligt aan de dekking”

Er kan rustig gesteld worden dat de technici van NRJ ‘topprestaties’ leveren. De frequentie 94.6 MHz in Brussel slaagt erin om, met slechts 500 Watt, ongeveer half Vlaanderen te bereiken! Het zou natuurlijk kunnen dat het ontbreken van een geldig frequentieplan hierin meespeelt, een soort van (tijdelijke) ‘laissez faire, laissez aller’. Alleszins haalt NRJ momenteel meer dan 68% bereik in Vlaanderen.

De moraal van het verhaal

NRJ heeft zijn start gemist. Helaas kan je geen twee keer een eerste indruk maken. Opvallend is ook dat de vier netwerkradio’s samen niet eens 150.000 luisteraars per dag halen. Er is dan zeker (nog) geen sprake van echte concurrentie voor de Medialaan en de VRT.

Enkel TOPradio lijkt de start behoorlijk te hebben genomen, zij halen in de cijfers twintig keer meer dan het totale aantal luisteraars van NRJ per dag. Laat dat net de omroep zijn die aanvankelijk niet erkend was! Inderdaad: ‘The proof is in the eating of the pudding’.

Is getekend: Victor Olsen

 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over NRJ Vlaanderen

Inschrijven
Abonneren op
guest

8 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Michel Orthier
Michel Orthier
12 februari 2019 - 09:12 09:12

Dit is echt geschreven door iemand die radio ‘ademt’!
Wat een onzin.

Wilfried
Wilfried
11 februari 2019 - 23:53 23:53

Inderdaad, er is te veel hitradio in Vlaanderen. De rock-generatie die Studio Brussel nog heeft weten starten op de 102.8 en de 1512AM, komt vandaag niet meer aan hun trekken op de FM-band in Vlaanderen. Ik spreek van de generatie die nu 50+ is. Deze rock-generatie moeten noodgedwongen naar RADIO21 van onze Waalse colleges luisteren. Dus hoog tijd om tijdloze rock muziek 24/24 op de FM uit te zenden.

Dimitri
Dimitri
11 februari 2019 - 18:03 18:03

Als ik zin heb in hitradio dan kies ik wel voor NRJ weinig overbodige informatie en veel muziek maar de ontvangst vind ik wel minder goed de 300w zender uit Aalst mocht gerust wat ondersteuning geven hebben in de regio Dendermonde- Opwijk en hun zender uit Mechelen wordt in Klein-Brabant weggedrukt door Land van Waas. De zender uit Brussel werkt inderdaad goed maar zonder StuBru Gent had het beter geweest.

Koen
Koen
11 februari 2019 - 17:01 17:01

Het is duidelijk dat de schrijver van dit artikel bevooroordeeld is rond NRJ.. Jammer dit al die negativiteit.

Rudy Van Calster
Rudy Van Calster
11 februari 2019 - 14:36 14:36

De vraag is… wat zou dan wel werken ?

Luc Van Coillie
Luc Van Coillie
11 februari 2019 - 11:22 11:22

Met dergelijk bedroevende luistercijfers voor bijkomende “13 in een dozijn”-radio’s; zal men er dan ook nog in slagen om luisteraars relatief dure DAB+ toestellen te doen aanschaffen?
Veel variëteit wordt niet geboden; geografische dekking is nog verre van optimaal; FM-ontvangst is nu -meestal- ook weer niet zó slecht; streaming wint terrein; straks (?) is er 5G-broadcast….en kunnen de DAB+ toestellen ook bij het schroot. Pessimistisch of realistisch?

claude Van Isterdael
claude Van Isterdael
11 februari 2019 - 09:48 09:48

Van de vier netwerkradio’s gaande van het gebuisde Hit-Fm, het Nederlandstalige VBRO,
het ouderwets klinkende Stadsradio Vlaanderen en het weinig beluisterde NRJ, kan je moeilijk beweren dat dit een verrijking is van de Vlaamse ethergolven !
Ondanks de financiële ruggensteun van de Franse panter, vrees ik dat ze opnieuw dezelfde weg kunnen opgaan als vorige keer…..

Lukas Moens
Lukas Moens
11 februari 2019 - 09:47 09:47

Over het algemeen vind ik het een heel goed stuk, toch zijn er nog twee puntjes:

* Ook al zijn wij Vlamingen inderdaad bescheiden en rustig, toch denk ik juist niet dat dat hetgeen is wat we zoeken op de FM-band. Dat bewijst het het krankzinnige jinglepakket en de soms lachwekkend enthousiaste presentatie waarmee MNM, Q-Music, JOEFM en Studio Brussel in je oor roepen.
* Ook al snap ik dat de TOPRadio focus te leuk is, toch even aanstippen dat de VBRO (ffs) de grootste van de netwerkradio’s is. Wat wel opvalt is dat zowel Top als VBRO wel elke keer luisteraars lijken te verliezen. Hopelijk houdt NRJ nog luisteraars over als het hen overkomt (kunnen ze misschien kaarten). Dat de VBRO nog zo laag scoort is wel maf aangezien MentTV wel bewijst dat er een groot publiek is voor schlagers.

Don`t copy text!
8
0
Deel hier gerust uw gedachtenx