RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Hacker gijzelt Radio Meteor

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Computernetwerken en een niet altijd doeltreffende beveiliging, het is een onderwerp waar ook de lokale radio Meteor (Tielt en Aalter) kan van meespreken. De luisteraars van Radio Meteor zijn al enkele dagen aangewezen op een noodprogramma, omdat een hacker de systemen van de regionale zender (opnieuw) platlegt. Het verhaal staat vandaag in de regio-editie van Het Nieuwsblad voor het Meetjesland en de Leiestreek.

Volgens oprichter Johan Laroy, momenteel op vakantie, begon het probleem begin april. “Toen werd voor het eerst de hoofdserver uitgezet. Tijdens mijn programma @the studio zag ik dat iemand inlogde met mijn login en die van een medewerker.”

Johan diende een klacht in bij de politie, paste alle paswoorden aan en verving de routers, maar de problematiek sleepte aan. “In eerste instantie was het maar een paar keer om de zoveel weken, maar sinds een anderhalve maand is het om de paar dagen. Opvallend is dat het meestal gebeurt als ik aankondig dat ik even weg zal zijn, zoals nu. Het is alsof iemand dat hoort en dan toeslaat. Het is die hacker blijkbaar gewoon te doen om onze zender plat te leggen. Ik kan niemand met de vinger wijzen, maar ik vermoed dat het iemand moet zijn uit radiokringen.”

Meteor investeerde intussen naar eigen zeggen 5.000 euro in firewalls. “Het bedrijf verzekerde me dat alles potdicht zat. Maar sinds enkele dagen ligt weer alles uit. Ik heb nu zelfs geen enkele toegang meer tot de systemen.”

De hacker zette de automatisering uit, het systeem waarin de dj’s hun programma’s laden, het systeem voor de reclame, voor de radioverbindingen en ook de discotheek waar de muziek op staat. “Ook de stream en digitale apps werken niet. We kunnen aan niets meer”, zucht Johan. Een oplossing kan er pas komen van zodra Laroy terug is uit vakantie.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx