RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

“Grote-mond-generatie zat nog in de bloemkool”

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele gebeurtenissen. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. 

Vraagje: ’Hoeveel klachten, processen en uitspraken allerhande volgden er in de jaren na de toekenning van de nieuwe lokale- en netwerk-radiolicenties in 2017. U weet het niet? Wij zouden er ons een halve week over moeten buigen. Maar dat gaan we niet doen. Dat de radiosector zoiets als normaal is gaan ervaren, is veelzeggend. Maar niet iedereen denkt daar zo over… Willy Samaille is penningmeester van de VZW Bingo, de vereniging achter de Roeselaarse lokale radio met dezelde naam.

Iedereen mag/zou moeten een mening hebben, maar dan wel liefst gefundeerd.

Ik begrijp niet waarom mensen zich zo druk maken over andermans dossier(s). Laat ons even wel wezen; wijzelf weren ons natuurlijk als de spreekwoordelijke duivel in het wijwatervat. Effe recapituleren… Toen Patrick Dewael nog minister was van Media & Cultuur (zat vroeger samen), dienden wij al een aanvraag in om stereo te mogen uitzenden via FM. Indien niet, dan vonden we dat een discriminatie tegenover andere zenders. Geen reactie toen.

De VZW Bingoplus heeft enkele jaren terug – de tijd gaat snel – , een aanvraag ingediend voor een tweede net. Zoals de naam zelf zegt, voor een seniorenradio. Je kon toen geen twee verschillende netten beheren via één VZW. Toen verloren we van VBRO, algemeen bekend, met zetel in Brugge. Maar het leek niet aangewezen daarop te reageren, gezien de korte duurtijd van de resterende vergunning. Ik denk twee jaar of zelfs iets minder. Bovendien moet rekening worden gehouden met de trage molen van justitie.

Het klopt: een vernietiging door de Raad van State hoeft niet automatisch recht te geven op een nieuwe erkenning/vergunning. Maar het is het proberen waard. Per slot van rekening kreeg TOPradio z’n erkenning/vergunning van Gatz toch ook sito presto terug. Reden tot procederen weer, op zijn minst, indien niet. Als je, niet als rijkeluiszoontje, hetzelfde wil, is dat dan ongeoorloofd?

Ik denk te mogen spreken met enige autoriteit in dergelijke zaak. Ik probeer steeds op de achtergrond te blijven, buiten alle schijnwerpers. Maar ik stond zelf aan de wieg van Radio Bingo. ’On air’ op 9 mei 1982, om 16:00 uur. Vanuit de Ieperweg 35 te Beitem-Roeselare. Toen heel amateuristisch. Velen kennen het misschien nog wel. Mastje van achttien meter, een rondstraler als antenne. Eierkartons aan de muren van de studio. De tergend trage Lenco-platendraaiers met het slipmatje, en een plateau van 1,3 kilo, aangedreven door een rubberwiel. Studio 2 was een caravan, en nog zo veel meer.

Veel van de huidige grote monden op fora nu, zaten toen nog in de bloemkool, of zelfs niet eens, wellicht. Iedereen mag/zou moeten een mening hebben, maar dan wel liefst gefundeerd.

° Willy Samaille – Penningmeester VZW Bingo (sinds de start, vorige eeuw, als een prille twintiger)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Radio Bingo: opnieuw in corona-modus

De Roeselaarse regioradio Bingo (97.4 FM) lanceert de actie ‘Share een dessert'. De huidige tweede Lees verder

Radio Bingo wordt Radio Bedankt

“Ga uit uw dak met onze muziek, maar blijf in uw kot!” Met deze boodschap Lees verder

Radio Bingo trekt naar Raad van State

Radio Bingo uit Roeselare dat onlangs, na 35 jaar lokale activiteit, zijn erkenning verloor ten Lees verder

Wradio moet Bingo doen vergeten

Roeselare maakt zich op voor een nieuwe lokale radio. De Rodenbachstad telde in een verder Lees verder

Intussen in de provincies: Radio Bingo en Radio Maaskant

Radio Bingo in Roeselare gaat rolschaatsen en Radio Maaskant in Maasmechelen houdt het voor bekeken.

Radio Minerva: Verjaardag 40 in mineur

Jan Kritiek (naam bekend bij de redactie) maakt zich zorgen over het plotse elitaire karakter Lees verder

Blad 1584: Lily, Tom, Radio LRM & ROS

• 'Lily' van Tom De Cock wint trofee • Minister Dalle bezocht Radio LRM • Lees verder

Blad 1581: OER Audio, Jess FM, Radio2, NPO 3FM (video/audio)

• Nieuw DAB+-toestel voor mensen met dementie • Jess FM hervat Wonderjaren Live • Jingles Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx