RadioVisie

  • .
    .

Groot-Brittannië: digitale radio blijft fors groeien

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Twee op de drie Britten (66 procent) luisteren nu wekelijks minstens 1 keer digitaal naar de radio. Dat leren we uit de Rajar-luistercijfers van het eerste kwartaal van 2019. In luistervolume stijgt het aandeel van het digitale radioluisteren naar 56,4 procent, liefst 5,5 procent beter tegenover een jaar geleden en bijna een verdubbeling tegenover 2012.

In absolute cijfers betekent dit dat nu al 36,3 miljoen Britten (+ 2 miljoen) wekelijks gemiddeld 577 miljoen uur (+ 56 miljoen) digitaal naar de radio luisteren, waarvan 413 miljoen uur (71,6 procent, + 14,5 miljoen uur) via DAB(+).

Globaal is DAB(+) nu goed voor 40,4 procent van het Britse luistervolume, een groei van tien procent tegenover een jaar geleden. Luisteren via online is nu goed voor 11 procent (+ 18 procent). Die groei is vooral te danken aan de toename van de slimme luidsprekers. Het radioluisteren via de smartphone of tablet lijkt daarentegen stilaan wat te stagneren. 26,9 procent van alle 15-plussers doet dat minstens één keer per maand, amper 0,6 procent meer dan een jaar geleden. Het luisteren via digitale televisie blijft stabiel en vertegenwoordigt 5 procent van alle luisteruren en 8,8 procent van alle digitale luisteruren.

Vooral in de auto’s werd een sterke toename genoteerd van het luisteren naar digitale radio. Het luistervolume van digitale radio ging op een jaar tijd met bijna een kwart omhoog en heeft nu een aandeel van 41,5 procent van alle audio die in de Britse auto’s wordt beluisterd.

Beeb verliest aan commercieel

Het zijn vooral de nationale radiostations die het digitale luisteren omhoog stuwen. In luistervolume bereiken de Britse lokale radio’s slechts 40 procent van hun luisteraars via een digitale weg, terwijl dat voor de nationale zenders nu al op 65 procent ligt. Bij de nationale commerciële zenders stijgt het digitale luisteraandeel zelfs naar 83 procent, of wekelijks bijna 30 miljoen uur meer dan een jaar geleden. Commerciële radio haalt nu wekelijks 1,7 miljoen luisteraars meer dan de verzamelde BBC-radio (lokaal inbegrepen).

Bij de individuele Britse digital-only radiostations blijft BBC 6 Music wel de best beluisterde met 2,5 miljoen luisteraars per week, gevolgd door Radio 4 Extra met een wekelijks bereik van 2,2 miljoen. KISSTORY is het populairste digital-only station met 1,84 miljoen luisteraars, gevolgd door Absolute 80s met 1,73 miljoen en Heart 80s, dat stijgt naar 1,4 miljoen. Sterkste stijger is Absolute 90s, dat van 684.000 naar 958.000 wekelijkse luisteraars stijgt.

Voor de opmerkelijkste verschuiving in Brits radioland zorgt Virgin Radio dat, dankzij de komst van Chris Evans in het ochtendblok, zijn cijfers al meteen verdriedubbelde: van 427.000 naar 1,3 miljoen, hoewel Evan pas eind januari van start ging. (RDS)


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

RadioVisie’s DAB+ weekrapport (16)

Frankrijk: erkende radiostations nationale muxen mogen zelf hun operator aanduidenNieuwe Zwitserse DAB+ operator wil kanalen Lees verder

Luistercijfers UK: commerciëlen knagen verder aan BBC

In Groot-Brittannië luisterde 88,4 van de bevolking (15+) wekelijks naar de radio in het vierde Lees verder

UK: Digitale radio blijft in de lift

In het Verenigd Koninkrijk wordt nu al door 52,4 procent digitaal naar de radio geluisterd, Lees verder

Groot-Brittannië: Digitale radio populairder dan FM en AM

Het Britse radioluisteronderzoek Rajar, vergelijkbaar met onze CIM, publiceerde de resultaten voor het eerste kwartaal Lees verder

Eurobarometer: radio blijft meest geloofwaardige medium

Radio blijft in Europa het op twee na meest gebruikte medium. Maar radio blijft voor Lees verder

Groot-Brittannië op zucht van digitale switchover

Net niet de helft van alle Britten luistert momenteel via digitale weg naar de radio. Lees verder

Verenigd Koninkrijk: Lokale DAB+ volledig uitgerold

In Groot-Brittannië zijn nu alle voorziene zenders in de lokale DAB+ operationeel. Deze week werden Lees verder

UK: Twee nieuwe Virgin-producten op DAB+ (video)

Wireless, het moederbedrijf achter het Britse Virgin Radio, lanceert op 21 januari 2019 twee nieuwe Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx