RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Groen Licht – 12 (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De mooiste jingle aller tijden!

Het moet ‘liefde op het eerste zicht’ zijn geweest. Ik heb iets met ‘radio’ en met muziek, jingles en reclame ook. Ik was een jongetje in de jaren 70 dat altijd naar de radio luisterde. Radio was als een vriend. Geluid, een stem waarop je geen beeld kon zetten, mystiek, overal bij de hand… En ’s avonds werkt radio therapeutisch. 

Ik ben ook altijd voorstander geweest van luisteren in plaats van kijken of lezen. Luisteren is zalig! ‘Die stem komt uit een doosje op de kast’, zong Stef Bos en ja… ‘dat is een wonder’. Daarom ben ik nu ook in de ban van podcasts. Die zijn helemaal terug en dit keer om te blijven! Ik heb het er nog over in een volgende column.

Piraten waren ‘game changers’

Maar nu eerst naar de 70’s, ’the fabulous seventies’ in radioland. De decennia daarvoor waren ook al uiterst creatief geweest. Men had weinig middelen en dat was misschien de reden waarom men in alles zo vindingrijk was. Wie weinig bruikbaars heeft, moet des te slimmer uit de hoek komen.

Erg veel om te ‘ontspannen’ was er ook al niet. Het bal van de burgemeester, t-dansants, de bioscoop, het circus, toneel. De BRT in Vlaanderen, zonder reclame en met een vorm van cultuur waar de doorsnee burgers geen zin in hadden. Gelukkig waren er de zeezenders, onderdeel van een revolutie. De piraten waren ‘game changers’ en vooral… ze stonden dicht bij de gewone sterveling! Reclame via de radio was ook welkom, het stimuleert de economie.

De vlam sloeg bij mij definitief in de pan met de Nederlanders van Radio Veronica. Vlot, open en hun manier en stijl van radiomaken was uitbundig en uniek. De Britten hadden hun Wonderful Radio London en Caroline, waarvoor ik nog steeds een boontje heb. Na meer dan vijftig jaar zijn ze er nog steeds. Twee keer zelfs: het hoofdstation en Caroline flashback. Hun verhalen zijn heroïsch, verhalen van vallen en opstaan.

En dit is de mooiste!

Met de zeezenders waaide ook de jingle-cultuur over. Radio Veronica introduceerde ze, waarna veel van hun producties zich onherroepelijk in het oor nestelden. Boordevol emoties die het verschil maakten. ‘Come on and sail away with Veronica today’ was er zo ééntje. Niet zomaar ééntje trouwens, maar door vele ‘kenners’ nog steeds beschouwd als de mooiste aller tijden. Opnieuw ingezongen op de muziek van ‘Summer is over’ van Dusty Springfield, maar dit keer door Patrica Paay. Zij zou later nog mevrouw Adam Curry worden, die deejay werd bij datzelfde Veronica…

Het gebeurde trouwens heel vaak dat jingles bij offshore zenders werden gereproduceerd, geknipt en geplakt uit bestaande platen. Soms was er makkelijk aan te komen omdat de b-kant van een single de instrumentale versie van de a-zijde was. Film- of televisietunes werden net zo goed gebruikt. Stukjes klassieke muziek, intro’s en outro’s van platen… In de vroege radiojaren waren ‘trompetmuziekjes’ aan het begin van een programma of voor bepaald item heel populair. Het moest opvallen en herkenbaar zijn.

Verplicht om te kussen!

Veronica’s Ad Bouman zag ik als een kunstenaar, een geluidskunstenaar! Hij goochelde met banden, jingles en stukjes muziek. Wie kende niet de ABTT, Adje Bouman’s Top Tien, een uniek concept. Je kan die programma’s nog terug horen via de site van 192veronica.nl. En er is ook de site van Ad en Marcel Bouman zelf: abtt.nl.

Er waren ook de ‘drive-in-shows’. ‘Veronica komt naar je toe!’. Zweten, stampen en duwen op de dansvloer met ‘Roll over lay down’ van Status Quo of ‘Satisfaction’ van de Rolling Stones. De deejays waren enthousiast, praatten, zweepten het publiek op en dronken menig biertje. Het hoorde er allemaal bij. Vaak stond de koele pint op de rooster van de hete versterker. Vrienden en vriendinnen kon je gul kon trakteren, want toen was het allemaal nog niet duur. 

Tijdens het draaien van ‘La Bamba’ – wie heeft het niet gedaan – kuste je de meisjes op de dansvloer. Dat mocht. Pardon, dat moést! Omgekeerd werkte dat net zo goed. De disco-spotlights waren gloeiend warm. Wat dacht je met 150 Watt per stuk?. Ze slorpten stroom en zorgden voor extra verwarming (samen met het publiek). Het stroboscoop-licht werd geregeld opgezet, met als gevolg dat niemand nog een… bal zag.

Muziek en radio speelden een grote rol tijdens mijn jeugd. Het was thuiskomen met de nieuwe hardrock-LP van Deep Purple, gekocht met het laatste zakgeld. Afstemmen via de kabel op Hilversum 3. Tal van zeezender-jocks hadden er programma’s. De zeezender Veronica werd er aspirant-omroep, de VOO werd de grootste. 

Hoe meer leden een omroepvereniging had, hoe meer zendtijd men kreeg. Ik had een abonnement op het Veronica-weekblad om ze te steunen. Maar ik was ook fan van de VPRO, nog steeds eigenlijk. Begin jaren 80 ging ik zelf radio maken, bij pionier Gemini in Kortrijk. Ik maakte er kennis met een kolonie Nederlanders. Het was een verruiming. Ik bleef tien jaar hangen en deed er bijna alles met uitzondering van de ramen lappen…

Tot ‘groen licht’ !


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Groen Licht – 11 (video)

De invasie van de videoclip (2)  Als het weekend eraan komt, heb ik zelfs meer Lees verder

Groen Licht – 10 (video)

Waar zijn die echte ‘zomertoppers’ gebleven ? ’t Is weer voorbij. Gerard Cox indachtig denk Lees verder

Groen Licht – 9 (video)

Radio-reïncarnatie in Kortrijk Videoclip-televisie, daar had ik het in mijn vorige column over. Net toen Lees verder

Groen Licht – 8 (video)

De invasie van de videoclip Als het weekend er aankomt, de stress van de werkweek Lees verder

Groen Licht – 7 (video)

Mag er geplugd worden? Plugplaten, daar had ik het de vorige keer over. Liedjes waarvoor Lees verder

Groen Licht – 6 (audio & video)

Het fenomeen van de 'Sperziebonen' De krant. Daar begint en eindigt mijn dag mee. Logisch Lees verder

Groen Licht – 5 (video)

'Zilveren dromen' Zoals vorige keer beloofd, vandaag een blik achter de schermen van een populaire Lees verder

Groen Licht – 4

'Nightshift' Het was 1982 toen ik bij de vrije radiopionier Gemini van start ging met Lees verder

Meer over Radio Caroline

Meer over Veronica

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx