RadioVisie

  • .
    Heynen
    .

Groen Licht – 6 (audio & video)

Het fenomeen van de ‘Sperziebonen’

De krant. Daar begint en eindigt mijn dag mee. Logisch eigenlijk, want ik werk er… Misschien niet zo heel lang meer. En daar zijn twee redenen voor. Enerzijds het aantal jaren dat ik al op deze aardkluit vertoef, anderzijds stellen we met z’n allen vast dat de krant, weliswaar een taai beestje, snel van z’n pluimen verliest. Dan toch in z’n oervorm, op papier.  

Daar zijn ook weer redenen voor, het internet is er één van. Gelukkig hebben alle dagbladen inmiddels een doorstart gemaakt op datzelfde internet. Een echt verdienmodel is er nog niet, maar al doende leert men. Een ander medium dat alweer veel langer het internet als doorgeefluik gebruikt, is… the good old radio. Even taai als een krant, en al decennia lang een overlever.

De televisie was nauwelijks een concurrent. Zelfs niet in de jaren 80 toen ‘de videoclip’ een revolutie veroorzaakte in de muziekindustrie. MTV was de eerste die de klok rond het ene clipje na het andere aan elkaar reeg. RTL, TMF, JIM en vele anderen volgden.

Leuk voor een uurtje, maar langer werd het te lastig om te blijven kijken. Uiteindelijk werd de televisie enkel als achtergrondgeluid gebruikt. Als radiotoestel dus… Maakte muziek-televisie hits? Misschien. Radio deed dit al veel lager en beter. Ik herinner me het ‘Sure shot’ van Radio Caroline, de ‘Alarmschijf’ van Veronica, de ‘Treiterschijf’ van Radio Noordzee, de ‘Lieveling’ van Radio Mi Amigo, de ‘Troefplaat’ van Radio Gemini…  Liedjes met zorg, of om een meer commerciële reden, uitgezocht en waarmee ieder nieuw radio-uur werd begonnen. Niet zelden zwengelde het de verkoopcijfers fors aan.

https://youtu.be/-HissF2IR8c

Radio maakt hits. Zelfs van ‘onbestaande’ platen. In 1969, de zeezenders hadden toen al veel hits ‘gescoord’, wilde de toenmalige BRT bewijzen dat het succes van veel nummers enkel te danken/wijten was aan het aantal keer dat een liedje gedraaid werd op de radio.

Ze lieten Vlaamse zanger Ron Davis, een – vonden ze zelf – vreselijk nummer componeren over… sperziebonen, dat gelanceerd werd in het satirische tv-programma ‘Magesien’ (1968-1972).

Robbie Roos, die eigenlijk Leo Rozenstraeten heet en acteur en redacteur van datzelfde ‘Magesien’ was, zong het liedje. Later schreef hij samen met orkestleider en songschrijver Leo Caerts de tekst van de monsterhit ‘Eviva España’, van Samantha.

En hij hielp veel andere Vlaamse artiesten aan teksten. Als acteur was hij te zien in series als Interflix, Bompa, Slisse & Cesar, Merlina, Het Pleintje, Postbus X, Terug naar Oosterdonk en de langspeelfilm Brylcream Boulevard.

‘Sperziebonen’ werd gedurende één volle week intensief geplugd op de twee radionetten van de openbare omroep; BRT1 en BRT2. Onder andere bij het toenmalige Omroep Brabant ‘plugde’ Jan van Rompaey in zijn druk beluisterde programma ‘Jan en Alleman’ de bonensong hevig. Zijn collega’s bij Omroep West-Vlaanderen deden gretig mee. Het punt dat de BRT wilde maken was bewezen; draai een bewierook een liedje veelvuldig en het wordt een hit.

In massa werden de platenwinkels bestormd. Klein probleem… Het liedje was niet uitgebracht op plaat, het bestond enkel op band. Er was geen single van. Pas veel later, in 1973 en na een heel gedoe rond auteursrecht, werd besloten om dat toch maar te doen. ’Sperziebonen’ werd alsnog een bescheiden hit in de ‘BRT Top 30’. Althans qua verkoop.

In datzelfde jaar bewees de Vlaamse zeezender Radio Atlantis dat het veelvuldig draaien van eenzelfde liedje inderdaad tot een waanzinnig succes kon leiden. Vanaf de verrassende start van dit station op 15 juni 1973, werd een ontelbaar keer ’Schat, wat kost een zoen van jou?’, een liedje van de nobele onbekende zanger Françis gedraaid. Het werd een instant succes. Punt alweer bewezen. 

Zolang er muziek is zal er radio zijn. En omgekeerd. Van analoog naar digitaal en vaak via internet. Luisteraars maken zonder dat ze er zelf veel erg in hebben de overstap. Misschien slagen kranten daar ook in. Het zijn in ieder geval boeiende tijden om mee te maken. Een mediatransitie waar jij en ik middenin zitten… 

° Merci aan Pieter Vanbanden voor het opzoekinsgwerk naar de details en de ‘Sperziebonen!


TVV Sound
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx