RadioVisie

  • .
    .

Groen Licht – 4

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nightshift’

Het was 1982 toen ik bij de vrije radiopionier Gemini van start ging met een ‘nachtprogramma’. Dat soort zenders was illegaal en dat gaf nu net een kick! Ik denk dat ik het moeilijkste programma-uur kreeg aangeboden; op zondag tussen middernacht en 03:00 uur. Omdat ze iemand nodig hadden die op dat ‘onfatsoenlijke’ tijdstip het bandopnemer-systeem in gang kon zetten om de nacht met nonstop-muziek door te steken. 

Er was nog geen sprake van internet en andere digitale uitvindingen, alles gebeurde met timers, klokken, relais, lijnen van de RTT maar vooral… met mensen! Radio vanop het dak van de Xpo van Kortrijk, toen ze nog de ‘Hallen’ werden genoemd… Twee bandopnemers van het merk ‘Otari’, met grote spoelen, 2-sporen, die op trage snelheid draaiden, overbrugden de lange nacht.

In de vroege ochtend kwam Jan Steen dan aangesneld om zijn ‘potje koffie’ te presenteren. Ik herinner me uit die periode een plaat van Ottawan die grijs werd gedraaid en waarmee Zuid-West-Vlaanderen wakker werd, ‘Qui va garder mon crocodile cet été? Vrije radio die toen bij machte was om hits te lanceren en ermee te scoren. Niet achterop, maar voorop lopen! De tijden zijn wis en waarachtig veranderd.

Het was de periode dat de officiële zenders, lees de BRT, nog geen nachtprogramma’s hadden. De publieke omroep schakelde om 23:40 uur de zenders uit… want de medewerkers moesten nog de laatste trein halen. Zo werd toch gezegd! Bijgevolg zetten de mensen die ’s nachts werkten hun FM-radiootje op Gemini. En er werd in die donkere uren veel geluisterd. Er was geen immers alternatief ! 

De meest fervente luisteraars waren de warme bakkers. Een hard werkende klasse die blijkbaar altijd iets hadden en nog steeds hebben met… media. Nog steeds zijn bakkerijen een ideaal marketingkanaal voor krantjes, boekjes, folders… In 1982 hadden we echter nog nooit gehoord van ‘marketing’ ! We deden alles vanuit een soort buikgevoel. Het grote voordeel was dat er veel meer emotie aan te pas kwam dan tegenwoordig. 

In diezelfde periode, kon je in het Kortrijkse al een gratis magazine vinden op de toonbank van de bakker, maar ook de slager en buurtwinkels deden mee. ‘Vrije Tijd’ was een uitgave van… Ignace Crombé (foto), de man die ooit zijn BV-schap startte bij… Radio Gemini met een studentenprogramma. ‘Vrije Tijd’ was geen reclameblad maar een klein, verzorgd boekje met heel veel regionaal leesvoer. 

Ik schreef een maandelijkse column over het medium radio en interviewde nationale en regionale figuren zoals Lutgart Simoens, Jessie De Caluwé, Guy De Pré… Ik had er ook een rubriek over (regionale) folklore; ‘Lekkerbeetjes van bij ons’. In één van de artikels werd het recept gegeven van ‘mantepeirds’ (van ‘man te paard’), de West-Vlaamse (Sinter)klaaskoeken met kaneelsmaak…

Over twee weken, meer lokale radio in deze column, maar dan wel gedragen door een internationaal team. Volgende dinsdag – 23 april – , is collega Patrick Kicken weer van de partij met zijn visie op podscasting! Tot… Groen Licht!Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx