RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

Groen Licht – 3 (video)

Dit is de column ‘waar vroeger en heden samenkomen’. Wie had ook alweer deze slagzin bedacht? Het was een oud-radiocollega. De beste man had meteen gevat dat deze jongen het verleden koestert en dit ook naar buiten wil brengen. In de vorige editie mijmerde ik over Radio Caroline. Spreek de naam uit en ik denk aan de golden sixties; “Be sure to wear a flower in your hair !”

Het leven is als een koffer

Wat wil je? Radio 1 vraagt tegenwoordig om te stemmen voor hun Classics 1000, NP0 Radio 5 gaat een week lang naar de seventies. En ook de Vlaamse Radio 2 maakt zich klaar voor een lange terugblik op de jaren zeventig. Je zou voor minder nostalgisch worden. Je merkt het. Ik zit op het spoor van de Flower Power…

Het is echter niet zo dat we meteen een vredespijp zullen opsteken want roken kan/mag nog nauwelijks. Toch is het medium radio steeds hand in hand gegaan met een vredesboodschap. Radio, was en blijft een strijdmiddel en het bracht al vaak maatschappelijke veranderingen teweeg. Van geen enkel ander medium kan dit zonder meer gezegd worden.

George Harisson, die vrede propageerde, steunde zeezender Radio Caroline, moreel en financieel en poogde daarmee de mens tot beter omgaan met zijn medemens te bewegen. Want zeg nu zelf, het kan hier op deze planeet toch niet de bedoeling zijn om met iedereen overhoop te liggen. ‘Loving Awareness’ heette het bij Caroline en er was zelfs een ‘Loving Awarenessband’.

Radio Caroline is niet klein te krijgen, vijfenvijftig jaar lang reeds beuken ze verder, rocking the world En wie kent niet ‘The Voice of Peace’, het vredeschip in de Middellandse zee dat in z’n uitzendingen vredesboodschappen uitzond voor de volkeren in het Midden-Oosten. In 1993 liet Abie Nathan het schip zinken omdat hij er van overtuigd was dat er in de toekomst toch geen vrede zou komen!

“Iedereen, ook ik”, zo zei Willem Vermandere, “droomt van vrede en betoogt tegen oorlog, maar de realiteit blijkt anders te zijn”. De film ‘Seven Samurai’ van de Japanner Akira Kurosawa heeft hem geleerd dat strijd een deel van het leven is. Het verhaal van John Lennon kennen we, maar zijn weduwe Yoko Ono, bracht in de zomer van 2006 nog haar vredesboodschap naar Vlaanderen. “Het leven is als een koffer”, zei ze, ”er kan altijd meer in dan je zelf denkt”.

De zeezenders propageerden algemeen de menslievendheid en Sylvain Tack zaliger, baas van Radio Mi Amigo en wafelfabrikant, kwam destijds op het BRT-televisiejournaal duidelijk maken : “We gaan door ! Love, Peace and Good Music !”. Hij stak de twee vingers in de lucht. Het zijn beelden die ik nooit vergeet.

Na de zeezenders ontsproten in Vlaanderen de vrije radio’s, eind jaren 70. Ze ontstonden vooral in studentenmiddens uit Leuven en Gent. Ik herinner me nog de Leuvense Radio Scorpio te hebben gehoord, begin jaren 80, ’s avonds met een studentenuitzending. Ze konden er terecht met hun ongezouten meningen en men draaide er de Belpop van ondermeer Walter Verdin en de Kreuners. Er waaide toen een volledige nieuwe wind van Belgische popmuziek en ook de Vlaamse artiesten vaarden er wel bij.

Radio Gemini (Kortrijk) was dan weer de eerste vrije radio in Vlaanderen die niet in studentenmiddens was ontstaan. Het station gaf mij in 1982 de kans om mijn eigen geluid en ideeën bij een groot publiek te brengen. Ik luister nog af en toe naar originele cassettes van toen. Pionieren. Da’s het leukste. De weg naar… Eenmaal het doel bereikt, wordt het routine, is de spanning weg, het avontuur voorbij.

Heynen

Ik kom er later nog wel eens op terug. Intussen volop Paasvakantie! Een beetje zielsrust doet iedereen goed. Tot “groen licht”


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Caroline
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx