RadioVisie

  • .
    .

Groen Licht – 29a (audio)

Was het nu 60 of 40 jaar terug ?

De lente is synoniem voor dé schoonmaak, nieuwe ideeën en herschikken. Bij ‘Groen Licht’ neem ik de tijd voor een flinke portie nostalgie. Mijn bruine kast vol herinneringen heeft onlangs een nieuwe plaats gekregen… in de ‘mancave’. De kast hoort er helemaal thuis: “Eat, drink, listen to the radio and be lazy!” is het motto.

De mancave bevat dan ook alle media… polyboxen met knipsels en meer van onder andere Radio Gemini uit de  jaren 80. Langspeelplaten en singles, cd’s, albums, cassettes, banden en ander tuig… Van floppy tot harde schijf, oude boekjes, zelfs ‘Vlaamsche Filmkens’ van uitgeverij Averbode. Wie kent dat nog? En op de kast staat een antieke grammofoonspeler met koperen hoorn en bijhorende bakeliet-platen op 78 toeren. De naald is een stalen nagel!

Ik doe de krakende deur van de bruine kast open en mijmer. Hoelang is mijn leven bij Radio Gemini alweer geleden? En wat is tien jaar in een mensenleven? Tien keer de zomer beleven, tien keer de kerstboom plaatsen, tien keer de klokken van Rome horen… En alweer een nieuwe lente beleven! Radio en muziek blijven de rode draad. Het is een houvast, telkens weer een baken.

Een jaar is snel voorbij en ik besef dat we geen vat hebben op de tijd. Een vriend zei onlangs: “De tijd haalt ons in!”. Dat is het! We waren vrienden bij Radio Gemini en dat zijn we nog. Het lijkt alsof met ouder worden ook de jaren korter worden. Een apart gevoel maar ook rustige gevoelens horen er bij zoals meer ‘grip’ hebben op alles en problemen anders zien, relativeren ook. Meer houden van kleine dingen. Weg met de overvloed. Dit is genoeg gemijmer om een boek te schrijven. Waarom zou ik dat niet doen ?

Deze ‘Groen Licht’ is er ééntje in drie afleveringen! Dit is de eerste. We vliegen door de tijd met radio- en muziekherinneringen. In sprongen per decennia, te beginnen met zeventig jaar terug. Ik was toen nog niet geboren. Dit is dus van horen zeggen… Maar het klopt wel!

Bijna zeven decennia geleden verscheen ‘de hitparade’ in Vlaanderen ten tonele. Het was december 1954. Bobbejaan Schoepen, Will ‘Arthur’ Tura en Rocco Granata stootten buitenlandse sterren van de troon. Dansorkesten maakten stilaan plaats voor grote vedettes met als koploper ‘a handsome white singer‘, aldus de iconische Wolfman Jack op AFN radio. Zijn naam… Elvis Presley! Hij stuwde in 1956 ‘Heartbreak hotel’ wereldwijd bovenaan de hitladders. Het startschot voor de rock&roll was gegeven.

Bijna zestig jaar geleden werd ik geboren, in het West-Vlaamse Kortrijk. Mijn moeder ging met de bus naar de kraamafdeling om te bevallen. Zes jaar later ‘playbackte’ ik thuis voor de familie ‘Angelina’ van Will Tura. Het singletje werd grijsgedraaid. Het decor was een sixties ‘radiomeubel’ op vier hoge poten, de microfoon een stuk buis. Succes verzekerd. De familie sloot de avond af met citroenjenever, bekend als Wortegemsen! In de kast vind ik nog een foto van mezelf, samen met Will Tura. In 1972, na een optreden in een of andere Vlaamse feesttent. Ik was toen elf jaar.

Het was diezelfde Will Tura die in 1984, of was het in 1985, de telefoon deed rinkelen, bovenop de Kortrijkse Hallen, in het kantoor van Radio Gemini. Ik was met dienst. “Hallo met Will Tura. Spreek ik met Radio Gemini?”. Hij had een voorstel. “Ik kom binnen een maand optreden in Kortrijk en zoek een beetje steun. Zou het optreden zogezegd kunnen op uitnodiging van Gemini. Jullie zijn toch populair en kunnen daar een beetje reclame rond maken”. 

Ik vatte het idee op om affiches te laten drukken bij onze ‘sponsors’ van het weekblad Atlas en om een radiospot te lanceren. Will Tura zorgde voor vrijkaarten voor de luisteraars en VIP-plaatsen. Vooraan in de zaal zaten ondermeer de zaakvoerders van Atlas. Die waren dan ook weer tevreden. Het huis-aan-huis-weekblad was sinds 1947 toonaangevend in Zuid-West -Vlaanderen. 

Heynen

Atlas-drukkerij was een familiezaak. De gazet een doorn in het oog van de mediagroep Roularta die zijn ‘Streekkrant’ probeerde bovenaan te positioneren. Het waren de jaren 80. Atlas en Gemini zijn nu vergane glorie… De uitgeverij legde in 2015 de boeken neer (na 68 jaar). En Gemini in 1992. Maar eigenlijk is het station nooit helemaal weggeweest. Er is nog steeds de muziekstream.

Ik doe  de kast dicht. Voor even want binnen een paar weken lees je het vervolg van deze nostalgische aflevering van ‘Groen Licht’. 


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx