RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
Heynen

Groen Licht – 29c (audio)

Was het nu 60 of 40 jaar terug ?

Ik schenk mezelf een ‘witte pater’ in, een zachte trappist, gebrouwen met liefde. Nu ja, de bruine paters zijn ook wel lekker maar vandaag ga ik voor blond, op blote voeten. ‘Blondes have more fun!’, dat leerde ons Rod Stewart. Het is een gewoonte geworden als ik die oude kast vol nostalgische herinneringen, openmaak. Het potlood wordt geslepen voor het derde en laatste deel van ‘Groen Licht 29’. In de vorige afleveringen vlogen we door de decennia heen. Ik ben zeventig jaar geleden vertrokken’, inmiddels ben ik beland aan vijftig, veertig en dertig jaar terug in de tijd.

Om mijn zoon en zijn vriendin te helpen die een oud huis hebben gekocht, staken mijn vrouw en ikzelf een handje toe. Helpen slopen eigenlijk. Onder het ouwe behang zagen we plots oude kranten die blijkbaar als isolatie dienst deden. Het waren pagina’s uit het in Zuid-West-Vlaanderen bekende weekblad Atlas waarover ik al in een vorige column schreef. Deze editie was van 29 augustus 1975. Nog zichtbaar was de Top 20 van Radio Luxemburg, uitgezonden op zondag 31 via de bekende 208 meter middengolf. De pagina had zich 46 jaar schuil gehouden onder een bloemetjesbehang en was nauwelijks aangetast door verzuring.  

In mei 1970 werd de eerste ‘BRT Top 30’ uitgezonden, terwijl Atlas duidelijk koos voor publicatie van de hitparade van Radio Luxemburg. Pioniers en DJ’s met een liefde voor de offshore radiostations zoals Felix Meurders en Mike Verdrengh hadden er toen een programma. Vlaanderen stemde massaal af op Lucky Luxemburg. Door de uitermate krachtige zender bereikte men zowat half Europa op de middengolf. Ik herinner me ook dat truckchauffeurs die vele landen doorkruisten, naar het station luisterden. Rond 1975 werd de ‘Top 20’ gepresenteerd door Peter Koelewijn. De duizendpoot die ik in de jaren 80 zou interviewen voor Radio Gemini. Op nummer 1 in de hitlijst van ‘75 stond de Frans-Amerikaanse romanticus, Joe Dassin, met het zwoele ‘L’été Indien’. Sindsdien kreeg een warme ‘nazomer’ een diepere betekenis. Wat vliegt de tijd !

Was het nu 40 of 30 jaar geleden? 

Bijna veertig jaar terug startte ik als presentator bij het Kortrijkse Radio Gemini en ik bleef er tot dertig jaar geleden plakken. In die tien jaar deed ik er van alles en nog meer. Omstreeks 1984 waren meer dan driehonderd  medewerkers vrijwillig actief. Naarmate de jaren 80 opschoven was er minder mankracht maar ik zette tien jaar door. Zolang mogelijk. Het was een gewoonte dat ieder jaar opnieuw, rond 23 december, met de verjaardag van Gemini, er van alles was te beleven.

Niet enkel op de radio, maar er was ook steeds een groot feest voor de luisteraars en medewerkers. In 1987 was er ‘Acht Jaar Gemini’.  We hadden opnieuw onze zeezendervrienden aangesproken, de jongens en meisjes van Radio Veronica! Hun Drive In Show was fenomenaal en zou alweer veel volk lokken. Ze zakten af uit het noorden met camions vol apparatuur en zetten de Kortrijkse Hallen op stelten. Knallende jingles, immense luidsprekerkasten, lampen, duizenden Watts, stroboscopisch flitsen en muziek onder een hemel van witte rook. Met bekende Nederlandse deejays. Je werd net niet doof of blind… Maar een succes was het!

Een dikke maand voor de verjaardag, ging ik op zoek naar een leuk muziekje om zelf een liedje in te zingen. Ik vond iets pittig en wachtte een spiritueel moment af. Op een avond schreef ik  ‘Acht jaar Gemini’ met “In de kranten, in de bladen, in de winkel op de hoek, op m’n walkman, in de naden van de zakken van m’n broek, vind ik Gemini, acht jaar Gemini !”. Ik dook mijn thuisstudio in en zong in één track de demo in. Tijdens de opname moest ik allerlei geluiden starten op cassetterecorders en bandopnemers en echo’s infaden, want ik had geen mengtafel zoals in een platenstudio. Maar na een poosje was het gelukt! Homemade!

Het werd een ‘hit’, op Gemini althans. De demo kwam de ‘Top 15 der Nederlanden’ binnen en steeg op 29 november 1987 zelfs naar plekje 13. De lijst werd gepubliceerd in het weekblad Atlas. Of het plaatje verder naar de top schoof, kan ik me echt niet meer herinneren. Ik sluit de bruine kast en ga nog een wandelingetje maken.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in... Meer over Radio Veronica
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx