RadioVisie

  • .
    .

Groen Licht – 26b (audio)

Gemini of het station dat er altijd was?

Het zou blijken dat het levenseinde van Gemini, veel later, in 1992, een onduidelijk gegeven zou worden. Een journalist wou er mee uitpakken maar dat is nog niet gebeurd. Misschien zijn er wel zeven of meer scenario’s over deze teloorgang. Maar welke is het juiste? Of is het een mix van alles en een aanéénschakeling van vele gebeurtenissen?

Nooit heeft (groot) Kortrijk een lokale radio gehad met zoveel aanhang, gemaakt door mensen uit de eigen regio. Het team was een spiegel van wat leefde en bruiste in de streek. De bezielers van het station hebben hun radio dan ook nooit ‘mentaal’ kunnen loslaten. Om de zoveel tijd was er een reünie, hadden mensen plannen om te herstarten en kwamen oud ‘Geminiens’ met eigen projecten…

Gemini gaf zijn vrijheid uit handen omstreeks 1988, met de toetreding tot het Vijfsterrenradio-project van de toenmalige VUM. De krantengroep die onder andere De Standaard en Het Nieuwsblad uitgaf. De samenwerking kwam er om reclame te kunnen binnenrijven. Er bestaat ook een interessant verhaal over die ‘reclame-inkomsten’, maar dat is voor later. Bij opkomst van VTM-televisie verloor Gemini een grote brok van zijn advertentiebudgetten en de luistercijfers gingen toen wél naar beneden. 

Er was ook een moordende concurrentie met Magic, Contact en Studio Kortrijk… En later kwam daar ook nog de Vlaamse Metropolis vanuit… Frankrijk bij, waar tal van oud Gemini-medewerkers naar toe waren getrokken. Nog later, omstreeks 1992, werd Gemini volledig ingekapseld door het netwerk van TOPradio. Rond 2012 dook het project Radio 19 op, met een tiental mensen van Gemini aan boord. De uitzendingen gebeurden via het internet en met gepresenteerde programma’s. 

Het laat zich raden, ook ik deed mee. Ik presenteerde er het programma ‘De Vuurtoren’, met enkele elementen van het vroegere ‘Groen Licht’, uit de jaren 80. Webradio 19 bestaat nog steeds, maar er is enkel nog een ‘muziekstroom’. In 2018 was Gemini terug in de ether. Internetradio Wasabi uit Kuurne verhuisde naar de FM-band onder impuls van Bruno Heyndricks, de baas van TOPradio, die de naam Gemini in z’n bezit had. Maar een succes werd het niet. Ook dit verhaal is voor later.  

En intussen werd het 2020

Vorig jaar had ik reeds Gemini tot een stukje erfgoed getild met de publicatie van de geschiedenis van de zender op Wikipedia. Inmiddels is het november 2020 geworden. Je staat er niet bij stil maar dat is 41 jaar na het begin van dit radio-avontuur. En kijk, Gemini is alweer een beetje terug. Nu als webradio, wereldwijd. Tijden veranderen. Op de oude homepage heb ik een stream gezet, met de nodige uitleg. De muziek uit vervlogen dagen is zorgvuldig geselecteerd en het geluid is van uitzonderlijke kwaliteit. Op het uur hoor je het meest populaire Gemini-tijdsein.

Radio Gemini is nu “Van alle tijden thuis!”. Wat brengt de toekomst ? Mijn glazen bol is besteld. Tot hij geleverd wordt weet ik zeker: Als je tot iets besluit, komt het tot stand !” Tot Groen licht. 

° Luisteren naar Radio Gemini


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx