RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Groen Licht – 26a

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

En veertig jaar later doet Gemini het nog eens over !

In een vorig stukje vertelde ik dat ik tien jaar van mijn jong leven, actief, tot zeer actief ben geweest voor Radio Gemini in Kortrijk. Een apart verhaal, dat voor mij in alle illegaliteit in de zomer van 1982 begon. Nu, 38 jaar later, kijk ik met warme gevoelens terug naar die onstuimige, revolterende tijden. Het bloed kruipt nog steeds waar het niet gaan kan. 

Ik stel vast dat ik door de jaren heen, naast mijn familie- en beroepsleven, Gemini niet heb losgelaten. Ook al was de zender niet meer in de ether… Ik schreef er over, ontmoette collega’s uit die tijd… En ja, ik ben nu opnieuw bezig met Gemini.

Duiding

Op zondag 23 december 1979 startte Gemini de eerste illegale uitzendingen op FM vanuit Herseaux, dat stukje Wallonië dat tegen Zuid-West-Vlaanderen aanleunt. De slogan was ‘Altijd een stapje voor’. Gemini was populair, onafhankelijk en de vrijwilligers waren niet te tellen. Er was volop media-aandacht, de bindingen met zeezenders van weleer, 24/7 programma’s en een kloppend hart voor de regio. Vrije radio veranderde het medialandschap.

Ik vervoegde het team van ‘nachtmedewerkers’ op het moment dat Gemini verhuisde naar de gloednieuwe studio’s bovenop de Hallen (nu Kortrijk Xpo), in april 1982. Mijn eerste nachtprogramma was ‘Silver dreams’. Daarna deed ik zowat alles, tot zelfs de vuilniszakken buiten zetten… Maar ik was niet de enige, meer dan driehonderd  idealisten hebben zich ingezet. Voor de meesten was het een hobby, anderen zagen het als springplank naar een job in de media of de entertainment business.

Stad Kortrijk

Gemini kon, na omzwervingen op Waalse bodem, een pand in de Kortrijkse Hallen inrichten. Het was een grote stap. Het station werd in de kortste keren dé stadsradio voor Groot-Kortrijk. De zendmast kon bovenop het monument van de Hallen worden gezet, de zender onderin, achter slot en grendel. Het verenigingsleven in de regio ging hand in hand met Gemini. Er was nog geen regionale televisie en geen VTM. 

Er werd voor nieuws verwezen naar het Kortrijks Handelsblad en de regionale pagina’s van Het Nieuwsblad… Op dat moment werd er in die regio meer naar Gemini geluisterd dan naar ‘den BRT’. Het is nog altijd een groot vraagteken waarom er geen volwaardige steun kwam van de stad. “Kortrijk heeft daar dan een grote kans laten liggen”, hoor ik nu nog steeds zeggen. Was het omdat we geen politieke kleur hadden, of toch niet uitgesproken? We waren immers een onafhankelijke, zelfbedruipende organisatie.

Een bekende vakbond was nogal jaloers op Gemini, kreeg geen grip op het station en diende zelf een dossier in voor een lokale omroep in Kortrijk. De club probeerde ook medewerkers af te snoepen. De partij-gekleurde radio kwam er maar zou geen hoge toppen scheren. Het zit ver weg in mijn geheugen.

Ik paste voor het aanbod om er stationmanager te worden. Ik kende maar één ding. Fanatiek. Gemini ! En vreemd genoeg, ik ben na afloop nooit voor een andere radio gaan werken. Hetzij voor Radio 19. Maar dat wàs gewoon Gemini, enkel mocht de naam niet gebruikt worden omdat die eigendom was van een andere radio-vereniging.

° Morgen: deel 2


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

‘Groen Licht’ voor een babbel met Lutgart – 25

Herinner je je nog de dagen dat er massaal naar bepaalde radioprogramma’s werd geluisterd? 'Vragen Lees verder

Groen Licht – 24

First the friends, then the gods ! We konden het niet laten. Ons vliegtuig werd Lees verder

Groen Licht – 23 (audio & video)

De radio en de grootste sterren aller tijden Dit zou geen nostalgische kroniek zijn mocht Lees verder

Groen Licht – 22

Griekse zon, zee en radio ! Groen licht "22". Tweeëntwintig is mijn geluksgetal, vandaar de Lees verder

Groen Licht – 29c (audio)

Was het nu 60 of 40 jaar terug ? Ik schenk mezelf een ‘witte pater’ Lees verder

Groen Licht – 29b (audio & video)

 Was het nu 60 of 40 jaar terug ? Een mens mag zich al eens Lees verder

Groen Licht – 29a (audio)

Was het nu 60 of 40 jaar terug ? De lente is synoniem voor dé Lees verder

Groen Licht – 28 (video)

Radiopoezen…en de hoezepoezen De lente breekt nog niet volledig door, de dagen zijn wel langer. Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx