fbpx

RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Groen Licht – 24

First the friends, then the gods !

We konden het niet laten. Ons vliegtuig werd geannuleerd in juni maar eind september lukte het toch nog om een goedkope vlucht te nemen naar Kreta. We zegden het trieste Belgische weer ‘goedendag’. Het nauwe land, het land van reglementen en grijze lucht en we pikten met volle teugen de zuiderse warmte van de Griekse zon mee! Op Kreta zomerde het nog volop met temperaturen boven de 32 graden. 

Op de eilanden eindigt het zomerseizoen op 1 november, niet omdat de zon dan mildert maar omdat het startschot wordt gegeven van… de grote olijvenpluk. Het is de belangrijkste gebeurtenis van het jaar en die duurt tot in maart. Rustige bergdorpjes worden ingepalmd door seizoenarbeiders die met man en macht, in berg en dal de olijven plukken, in netten opvangen en naar de plaatselijke fabriekjes brengen om ze te laten persen. De Kretenzische olijfolie behoort tot de wereldtop door zijn milde smaak en lage zuurtegraad. De eerste koude persing uiteraard… ’het groene goud’! Het is een gezondheidsmiddel. Gebruik het en wees niet zuinig !

Op Kreta had ik eindelijk tijd om te mijmeren. Nu ja, tussendoor. We maakten opnieuw een rondreis en bolden al snel zo’n duizend kilometer. We ontmoeten er Grieken die ons wezen op de mooie kanten van het leven… De natuur maakt daar deel van uit. Kalimera of goodmorning… en je plukt er de dag. “First the friends, then the Gods!”, riep een baardige eilandbewoner me toe, met een koude raki in de hand. We zijn tevreden dat we leven!

Reeds na één dag in het verre zuiden leek Vlaanderen ver weg, onbestaande zelfs. ‘Griekse locals’ kennen ‘Vélgio’(België) maar… waar ligt dat landje en hoe gaat het leven er daar aan toe? Stressvol, dat weten ze en dat het koud is. Brussel? Nog van gehoord, ja Europa, maar dat is iets om migraine van te krijgen!

De grote ambitie

Mijn werkcarrière zit er bijna op. Nu ja, carrière, het is een groot woord. Ik passeerde de wedren om den brode, de waanzin van het bedrijfsleven… de mallemolen. Niemand heeft tijd. Waarom heb ik het gedaan? Zou ik het opnieuw doen? Ik mijmer over de leukste dingen. Radio staat bovenaan. Mijn loopbaan begon met ambitie, de hobby werd een job. Radio Gemini in Kortrijk gaf mijn jong leven een andere wending. Op Kreta had ik geen bruine kast om herinneringen in te zoeken, maar ik weet alles nog als de dag van gisteren. 

De vrije radio, begin jaren tachtig, stond nog in de kinderschoenen. Het was aanvankelijk illegaal. Ik zou tien jaar van mijn leven aan Gemini spenderen en er veel voor opgeven! Piraten moeten er altijd zijn om de gevestigde orde wakker te schudden, te doen trillen. En later, veel later, doen de ‘officiëlen’ het meestal zoals de piraten het hen voordeden. Mijmeren over Gemini en thuisgekomen, op zolder gaan zoeken… Gevonden!  

Een gebleekte prent, aangetast door zoldergeur en tijd. Gemini moet op een beurs hebben gestaan met live-uitzendingen en Nesten was langsgekomen. De Vlaamse, volkse cartoonist uit Kuurne. Hij was overal om karikaturen te maken. Dit is DJ Thierry van Radio Gemini !

In het voorjaar was ik nog op zoek gegaan naar restanten uit het collectief geheugen van deze legendarische vrije radio. Wat wist het internet van Radio Gemini? Ik vond enkel brokstukken en kon me voorstellen dat weinigen dit nog in de juiste vorm zouden kunnen gieten. Bestaat Gemini nog? Neen, is het antwoord. Tot mijn verbazing vond ik de zender niet terug op Wikipedia. De online encyclopedie moet je met een korrel zout nemen, zoals vaak het geval is met alles wat op het internet verschijnt. 

Ik vatte het plan op om een bestaande tekst met ‘de geschiedenis  van Gemini’ te herwerken, me verder te informeren, aan te passen en op Wikipedia te posten. Ik heb toch mijn bedenkingen bij deze ‘vrije encyclopedie’. De redacteurs vlogen er op als gieren en trokken alles in twijfel. Je mag het dan wel zelf beleefd hebben, ze bleven vragen naar bewijzen en dan moet je nog eens de rechten van je eigen foto’s afstaan. Maar goed… ik ben tevreden, dit is het resultaat.

Tot ‘groen licht’ en hou je veilig !


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Groen Licht – 23 (audio & video)

De radio en de grootste sterren aller tijden Dit zou geen nostalgische kroniek zijn mocht Lees verder

Groen Licht – 22

Griekse zon, zee en radio ! Groen licht "22". Tweeëntwintig is mijn geluksgetal, vandaar de Lees verder

Groen Licht – 21 (audio)

Radio en de rode kaart Leven in de roerige jaren 60, 70 en 80 was Lees verder

Groen Licht – 20

De jaren 80 en 90 onder de kerktoren "De stroate es art" (De straat is Lees verder

Groen Licht – 19 (video)

Is de creativiteit echt op? In de vorige ‘Groen Licht' had ik het over ‘De Lees verder

Groen Licht – 18 (audio & video)

"Het gaat over een beter evenwicht", zei de chef van deze club. "Een interessantere spreiding. Lees verder

Groen Licht – 17 (video & audio)

Grijsgedraaid zwart vinyl Een nieuw jaar en geluk hebben, dat is ook ‘groen licht’. Verschillende Lees verder

Groen Licht – 16

De drie levens van 'Groen Licht' Er zijn lezers die me vroegen waar de naam Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x
Lees vorig bericht:
3FM Serious Request: ‘Loop thuis!’

Het is vandaag 22 oktober… 1977 (audio)

2003: DAB: VRT schiet twee keer mis (video)

Sluiten