RadioVisie

  • .
    .

Groen Licht – 23 (audio & video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De radio en de grootste sterren aller tijden

Dit zou geen nostalgische kroniek zijn mocht ik niet mijmeren. In de hangmat, met zicht op een immens woud aan de horizon, bij het chaletje in het Ardeense Vencimont was daar plots… het ongerepte Kreta. In mijn hoofd. Mocht het c-virus er niet zijn geweest, ik lag er onder een plataan, net zoals vorig jaar, met zicht op de Libische zee. De dienster was meer dan vrolijk – met dank aan de zuiderzon – en bracht twee ouzo’s on the rocks, een kannetje koud water en grote, groene, Griekse olijven. Meer moet dat toch niet zijn?

Weinigen hadden toen al een mondmasker van dichtbij gezien, dat was enkel iets voor schilders en chirurgen. De Belgische Ardennen brachten een oplossing deze zomer. De internetradio stond continu op Caroline. De ‘persoonlijke top 15’ kwam voorbij en deed me denken aan het huwelijk tussen de radio en de hitparade. Elke dag om 10:00 uur zendt Caroline trouwens ‘the personal top fifteen’, uit. Een keuze van een luisteraar. Een ijzersterk concept dat ik me herinner uit de zeezendertijd en waarschijnlijk daar is uitgevonden. Elk radiostation heeft tegenwoordig één of meerdere hitparades lopen. 

De eerste dateert uit begin twee eeuwen geleden! Een idee van de platenmaatschappijen. RCA/Victor, Decca en CBS lieten een lijstje van hun meest favoriete liedjes afdrukken in het muziekvakblad Billboard. In 1914 kwam het magazine op het majestueuze idee om een eigen lijst te publiceren, zo neutraal mogelijk, gebaseerd op officiële gegevens. In 1958 was er de Billboard HOT 100 ! Veel later volgde de ‘tipparade’. Platen die werden getipt om een succes te worden.  

Zo werd een hit gemaakt

Ieder radiostation, van zeezender al over vrije radio tot nationale omroep, koos plots een favoriet lied van de week. Radio Veronica stak het vuur aan de lont in 1969! (Fleetwood Mac met Oh Well Part 1 & 2). Snel daarna volgden andere zenders. Iedere keuzeplaat had een eigen benaming: paradeplaat, troetelplaat, de sureshot, treiterschijf, favoriet, parkeerschijf, lieveling… steunplaat. Kortom, een plugplaat… Een nummer dat prompt elk uur werd gedraaid. Meestal met succes dook het de volgende week in de hitlijst op. Zo werd een hit gemaakt ! 

De Belgische BRT lanceerde pas in maart 1970, naar het voorbeeld van de Radio Veronica top 40, een eigen Top 30. Veronica’s Joost den Draayer had tijdens een Amerikaanse studiereis in 1965 de Top 40 mee naar Nederland gebracht. In 1974 werd het de Nederlandse Top 40. De Belgische Top 30 werd samengesteld onder toezicht van gerechtsdeurwaarder – wijlen – Jo Van Backlé. Hij nam ook de Vlaamse top 10 onder zijn hoede.

Je hebt ze in alle kleuren en soorten, de hitparades. Van de ‘Foute 40’ over de ‘Slowtop’ tot de Top 500, 1000, 2000, 4000 aller tijden’. Vooral lijsten rond decennia of ‘tijdsperiodes’ vinden we massaal terug naar het einde van het jaar toe. De radio lijkt dan wel ondergesneeuwd met hitparades. 

Zelf ben ik blijven hangen bij de beste platen en groepen ‘aller tijden’, wereldwijd maar dan wel gezien vanuit de Lage Landen. Die zijn op hun beurt zwaar beïnvloed door de UK, de bakermat van de popmuziek. Ik blijf staan bij “Wie komt steeds bovendrijven?” en “Wie zal, zolang de mens op aarde leeft, nooit worden vergeten en altijd weer ter sprake komen?”.

Klein kransje, zelfde namen

Er zijn veel wereldsterren en nog meer onvergetelijke platen. Cliff Richard scoorde decennia lang met elke single die hij uitbracht een nummer 1 hit. In hitparades ‘aller tijden’ vechten Queen en Abba meestal voor de hoogste notering. ‘Bohemian Rhapsody’ is vaak de eindfavoriet, zelf geef ik de voorkeur aan hun ‘Somebody to love’. Groepen die het meeste gedraaid, gedownload, verkocht worden… zijn The Beatles, Queen maar ook Fleetwood Mac.

Bij radiozenders die een meer rockgericht format hanteren, duiken vaak de Moody Blues met ‘Nights in white satin’, The Doors met ‘Riders on the storm’ en Procol Harum met ‘A whiter shade of pale’, helemaal bovenaan op. Bij popradio’s van het ‘zachtere’ genre moet Peter Maffay met ‘Du’, altijd strijden met Santana, Elton John, The Rolling Stones, The Eagles, Simon & Garfunkel, John Lennon en Abba (Dancing Queen). 

Sommige (hard)rockgroepen horen ook altijd bij de top. Het zijn vooral Led Zeppelin, Status Quo, Deep purple en AC/DC. In Nederland moeten de internationale reuzen dikwijls het onderspit delven voor werk van eigen bodem. Een levenslied van de Zangeres zonder Naam, Corry en de Rekels, André Hazes of ‘Het dorp’ van Wim Sonneveld. Meer trots uit Nederland komt van Golden Earring, The Cats en Ramses Shaffy. Vlaanderen valt terug op muziek van eigen bodem. Keizer Will Tura voorop!

Raar maar waar, misschien de allergrootste aller tijden, Elvis Presley, komt niet zo vaak voor in de hoogste noteringen maar ‘The King’ verkocht wel meer dan een miljard platen. Elvis, de pelvis, is de meest verkochte artiest en hij blijft permanent in het collectief geheugen als grondlegger van de rock & roll. Tot slot mogen we zeker Michael Jackson niet vergeten. Iedere track uit het album ‘Thriller’ (1982), werd een wereldwijde nummer 1.

Samen met het album ‘Dark side of the moon’ van Pink Floyd behoort ‘Thriller’ tot de best verkochte elpees ooit. Ach, ik vergeet er natuurlijk een pak, maar nu en dan de grote namen op een rijtje zetten is gewoon leuk. Bovendien blijft zelfs een ster aan de hemel niet altijd schijnen, nieuwe verschijnen. Net zoals vedettes. Ik pak een frisse pint, uit eigen frigo. Tot ‘groen licht’ ! 


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx