RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Groen Licht – 22

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Griekse zon, zee en radio !

Groen licht “22”. Tweeëntwintig is mijn geluksgetal, vandaar de Retro Top 22 in een vorige aflevering en Griekenland, mijn geluksland, in deze aflevering. Mijn Grieks zomerhoedje blijft voorlopig op de kast liggen.Normaal waren we in juni op Kreta maar hét virus heeft er anders over beslist. 

Het zomerhoedje is altijd weer het symbool van een groots moment, vertrekken naar het land van het licht en de zon, de gastvrijheid, de ‘no problem’-cultuur, de heerlijke gerechten, de roots van Europa… Op Griekenland gebeurt het meeste werk ‘morgen’ of ‘overmorgen’ en niet vandaag. Vandaag moet je genieten, genieten dat je leeft, genieten van al dat moois rondom je, de zon, de zee en de bergen, de verse witte vijgen. 

De rest stel je uit, je plukt de dag! Onze vakantie is gelukkig niet verloren. We vliegen naar het eiland Kriti – Kreta dus – in september. Het is een prachtige periode omdat het weer dan nog zeer goed is maar de zon gematigder, de zee opgewarmd door de zomerzon en het massatoerisme voorbij… De prijzen zijn ook gunstiger. Eigenlijk kent Griekenland maar twee seizoenen, de zomer en de winter, meestal een zachte winter.

Het was onze vroegere radiocollega en columnist, Peter van Dam zaliger, die ooit een eigen radiostation had opgestart op het Griekse eiland Karpathos. Je moet het maar doen ! Ik zie de beelden nog voor mij. Een reuze container midden in een veld met daarop een zendmast. Het kon toen en misschien nog steeds, in Hellas. Het bijna ongelooflijke verhaal van Peter en zijn radioavontuur ‘Karpathos FM’ kan je hier nog eens lezen.

De laatste jaren streken mijn vrouw en ik vaker neer in het oosten en zuid-oosten van Kreta. Het zijn de rustige hoeken op een eiland dat bijna een omtrek heeft van duizend kilometer. In het noord-oosten, vanuit Sitia, een havenstad, kan je een ferryboot nemen naar Karpathos. Het is een kleine zes uur varen in noordoostelijke richting. Alles hangt af van de wind en de zee natuurlijk. Dat heb je snel door als je in Griekenland rondreist. 

° Tekst gaat verder onder de foto’s (credits: Thierry Missiaen)

De wind en de drie zeeën zijn er heer en meester ! Kreta is het grootste eiland van Griekenland en veelzijdig, Karpathos is klein. Dit kleine eiland is nog niet aangetast door de toeristenstroom. Onlangs zag ik opnieuw Jorgos en zijn vrouwtje Wendy van ‘de Griekse gids‘. Het Nederlandse duo is er in geslaagd de meest veelzijdige site over Griekenland op het web te zetten. Je kan er gedetailleerde informatie vinden en zelfs veel unieke drone filmpjes bekijken. Een aanrader !

Griekenland heeft meer dan duizend gelicencieerde radiostations. Het mediabestel is ondoorgrondelijk. Het is reeds negentien jaar geleden dat de regering zestig van de negentig radiostations in Athene het zwijgen oplegde omdat het luchtverkeer werd gestoord. Dat zijn toestanden. Elk eiland, met z’n eigenheid, heeft natuurlijk zijn eigen lokale zenders. Je kan bijvoorbeeld niet zomaar ‘Griek’ zeggen tegen een ‘Kretenzer’.

De Kretenzer heeft zijn eigen roots, zijn trots en culturele achtergrond. Kreta heeft ook een pak radiostations. In de stad Chania (Xania) heb je er al eenendertig, erkende. Het is altijd kiezen tussen culturele zenders, met traditionele muziek of populaire, moderne. Ik stem af op Diktyo Radio in Chania. Het is een station met moderne, culturele inslag.

Chania is een charmante stad. Het is er aangenaam druk. Wanneer je in de oude stad komt proef je de bijzondere sfeer. Er is een Venetiaanse haven met vuurtoren en een fort waar de toerist wordt door aangetrokken om er te flaneren langs het water. Ik zag er ooit een schildpad. De straatjes, kerkjes en pleintjes zijn pittoresk. Er is een schoenlappersteegje waar we eind jaren 80 nog ambachtelijke schoenlappers aan het werk zagen. 

Nu zijn het vooral handelaren in leder, met hier en daar nog een échte schoenmaker in de diepte. Tijden veranderen. De stad is een smeltkroes van beschavingen. De Ottomannen en Venitianen hebben er ooit voet aan wal gezet en dat zie je aan de oude badplaatsen en moskeeën die nu musea en shops zijn geworden. Een eeuwenoude spreuk in de stenen maakt ons er attent op dat we af en toe eens moeten halthouden en nadenken over het leven. 

”No one is poor, who has a great soul”. Ik leg het Griekse zomerhoedje nog even op de bruine kast. Binnenkort kan ik het terug opzetten. Ondertussen kan ik nog andere herinneringen rangschikken in mijn kast en op ons zuiderterras van een ouzo genieten. Tot ‘groen licht’.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

VS: Grote mediagroepen houden hand op de knip

De commerciële media kregen de voorbije maanden behoorlijk wat klappen te verwerken. Het aantal adverteerders Lees verder

Groen Licht – 21 (audio)

Radio en de rode kaart Leven in de roerige jaren 60, 70 en 80 was Lees verder

Groen Licht – 20

De jaren 80 en 90 onder de kerktoren "De stroate es art" (De straat is Lees verder

Groen Licht – 19 (video)

Is de creativiteit echt op? In de vorige ‘Groen Licht' had ik het over ‘De Lees verder

Groen Licht – 18 (audio & video)

"Het gaat over een beter evenwicht", zei de chef van deze club. "Een interessantere spreiding. Lees verder

Groen Licht – 17 (video & audio)

Grijsgedraaid zwart vinyl Een nieuw jaar en geluk hebben, dat is ook ‘groen licht’. Verschillende Lees verder

Groen Licht – 16

De drie levens van 'Groen Licht' Er zijn lezers die me vroegen waar de naam Lees verder

Groen licht – 15 (audio)

Koelewijn improviseerde voor Gemini in jaren 80 Het is weer zover, rommelen doorheen een stapel Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx