RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

Groen Licht – 20

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De jaren 80 en 90 onder de kerktoren

“De stroate es art” (De straat is hard), zei een plaatselijke reporter me, bijna dertig jaar geleden. De jaren 1992, 93 en 94, toen we beiden werkten voor een ‘weekkrant’ in West-Vlaanderen. Pardon? Niet dé Weekkrant, geen reclameblad maar een volwaardige nieuwskrant die slechts één keer per week verschijnt, op donderdag. Het is een West-Vlaams fenomeen. Een lang verhaal. Ik hou het kort: het gaat om ‘Het Wekelijks Nieuws’ dat in Poperinge, onder de kerktoren werd gemaakt en gedrukt.
 
De burgemeester had er kort na de Tweede Wereldoorlog ‘De Poperinghenaar’ opgericht dat later ‘Het Wekelijks Nieuws’, werd maar in de volksmond nog lang ‘de poperingnoare’ werd genoemd. De uitgave was decennia lang razend populair, vooral in de Westhoek. Elke donderdag liep het storm in de krantenwinkels en in de lobby bij de uitgever.

‘Het Wekelijks Nieuws’ was een volwaardige gazet waarin elk dorpje en parochie aan bod kwam. Elk ongeluk, brand, verloren hond of voetbalmatch. Het stond er in geuren en kleuren beschreven. Het gebeurde wel vaker dat een tractor die in de gracht sukkelde voorpaginanieuws werd! En euh… Boezinge Sport schoot de bal vanop links, maar helaas op de paal, wat een loeier.

Tussen de massa’s zoekertjes vond je ook ‘novenen’. Gebeden die je negen dagen kon bidden om voorspraak te krijgen bij een belangrijke gebeurtenis. Jezus las mee! De Noveen St. Clara was de bekendste, een oude traditie, al hadden die advertenties meer te maken met het fenomeen kettingbrief. En… niet alleen toen, maar ook nu nog – in alle kranten – waren en zijn de ‘rouwberichten’ de meest gelezen pagina’s.

De plaatselijke reporters gingen de boer op en vernamen alles langs de straat en die ‘was hard’. Niemand werd gespaard. De kletsvrouwen bekeken alles van achter hun gordijn en keurden. De journalist-coördinator voor Kortrijk verzamelde alle artikels uit zijn regio (foto onder: archiefkamer in 1992), verbeterde ze en holde met de teksten naar het station. Op het perron gaf hij de omslag aan de machinist die de enveloppe naar het ‘verre’ Poperinge bracht. Daar, ‘bachten de kuppe’, stond iemand van de uitgeverij om de documenten op te halen. De deadline van de krant werd aangepast aan het uur van de trein. De machinist kreeg als nieuwjaarscadeau een fles whisky.    

De straat is nog steeds even hard maar inmiddels is deze weekkrant opgeslorpt door een mediamogol. De enige manier voor het West-Vlaams fenomeen om te overleven. De reporters overleefden ook en vinden nog altijd hun verhalen op café, bij de ‘commerçanten’ of op de wekelijkse markt. Al leven ze tegenwoordig wat minder langs de straat en zitten ze nu meestal achter hun computer. Met de smartphone in de hand volgen ze Facebook. Ze verwerken massa’s persberichten en nieuwtjes, wikken en beschikken. Wat is ‘groot nieuws’ en wat niet ?

Naast het dagblad, de weekkrant en het parochieblad was de ‘vrije radio’ in de jaren 80 een flinke concurrent. Ze waren er in alle maten en kleuren, van kleine dorpzenders – we noemden ze duivenkotradio’s- tot grote stadsradio’s. De ene stoorde de andere. Sommigen stoorden ook het signaal van de toenmalige BRT, wat meestal niet lang bleef duren. Toen ik nog voor Radio Gemini werkte, gebeurde het wel vaker dat een verloren gelopen kat het hoofdnieuws haalde.

Je belde de plaatselijke vrije radiozender en hop… daar ging het bericht, direct ‘live op antenne’ en meerdere keren per uur. Even verder luisterde een buurvrouw mee en vond het poesje terug op haar stoep… Iedereen kende toen iedereen. Het moet in 1984 zijn geweest. Een programma, nee, de plaat werd halverwege onderbroken voor een spoedmededeling. John Marvin zaliger, een technieker, was alleen van dienst.

Hij meldde dat de Kortrijke school ’t Fort was ingestort. Er waren verschillende doden, een vreselijke gebeurtenis, een ramp. De vrije radio stak bol van het lokaal nieuws. De lokale omroep was trouwens àltijd hét medium om een groot plaatselijk publiek snel te bereiken. Ook met duivenuitslagen, de dorpspolitiek, kermiskoersen, agenda’s, film, TD’s… of de nieuwste Vlaamse topper van Jimmy Frey. Het verenigingsleven floreerde samen met de vrije radio. Jarenlang sprak ik dagelijks een band in, ‘de activiteitenkalender’. Er was een A en een B-band.
 
De banden (foto’s onder) werden de hele dag door afwisselend op het half uur uitgezonden. De inhoud werd dagelijks vernieuwd door te knippen en te plakken maar dan wel met een mesje en speciale plakband. Het waren min of meer reclameberichten, streekactiviteiten, meestal voorgelezen op instrumentale muziek van Earl Klugh en consorten. Maar genoeg gemijmerd! De rest van de nostalgie is voor bij kaarslicht met een trappist. Chimay, gelijk welke kleur, rood, blauw… of de blonde dorée. Tot ‘groen licht’.  


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

3FM vernieuwt (eindelijk) programmering

Dat de Nederlandse publieke popzender 3FM al jàren in een crisis vertoeft, werd tijdens de Lees verder

Groen Licht – 19 (video)

Is de creativiteit echt op? In de vorige ‘Groen Licht' had ik het over ‘De Lees verder

Groen Licht – 18 (audio & video)

"Het gaat over een beter evenwicht", zei de chef van deze club. "Een interessantere spreiding. Lees verder

Groen Licht – 17 (video & audio)

Grijsgedraaid zwart vinyl Een nieuw jaar en geluk hebben, dat is ook ‘groen licht’. Verschillende Lees verder

Groen Licht – 16

De drie levens van 'Groen Licht' Er zijn lezers die me vroegen waar de naam Lees verder

Groen licht – 15 (audio)

Koelewijn improviseerde voor Gemini in jaren 80 Het is weer zover, rommelen doorheen een stapel Lees verder

Groen Licht – 14 (video)

DAB+ of internet, geen moeilijke keuze Ik ben terug uit de Ardennen. Veel gemijmerd maar vooral Lees verder

Groen Licht – 13 (audio)

Herfst, wild en Radio Caroline Ook al vallen er nog niet veel bladeren van de Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx